Bild laddas
Bullens historia!

Kanelbullens dag

Att kanelbullens dag 2022 firas den 4 oktober kanske du redan vet, men har du koll på kanelbullens historia? Varför firar vi en bulle egentligen? Det tar vi reda på nu!
Tips! Här hittar du urgoda kanelbullerecept!

När firar vi kanelbullens dag?

4 oktober.

Varför firar vi kanelbullens dag?

Kanelbullens dag instiftades år 1999 av Hembakningsrådet för att uppmärksamma den stora bulltradition som finns i Sverige.

Hur länge har vi ätit kanelbullar?

Man har kunnat hitta spår av vetebröd som kallades kanelbulle sedan 1850-talet. Men kanelbullen som vi känner den idag skapades troligen i Sverige omkring 1920-talet, då tillgången av kanelbullens ingredienser ökade efter första världskriget. Dock var det dyrt, så kanelbullen var en riktig lyxbulle. Först under 1950-talet då smöret blev billigare blev bullarna populära att både köpa och baka.

Hur kom kanelbullen till?

Kanelbullen utvecklades som en variant på vetebrödet mellan 1920 och 1940-talet. Man kavlade ut vetedegen och strök den med kanel och socker. Resten är historia som man säger och idag är kanelbullen ett av våra mest populära bakverk!

Hur firar man kanelbullens dag?

Genom att äta kanelbullar, förstås!

4 recept på kanelbullar:

 1. 1. Kanelbullar

  3320
  164
  Baka utsökta och goda kanelbullar med detta perfekta kanelbullerecept. Kanelbullarna blir stora, mjuka och får en god smak av sin fyllning som består av kanel, smör och socker.
  Kanelbullar
 2. 2. Kanelbullar med kardemumma

  200
  49
  Ett ljuvligt recept på saftiga kanelbullar med kardemumma med kraftig smak av den goda kardemumman. Få saker doftar och smakar ju så gott som nybakta bullar. Prova detta recept bums!
  Kanelbullar med kardemumma
 3. 3. Kanelbullar i långpanna

  59
  20
  Ska du baka kanelbullar till många? Gör bullarna i en långpanna, lager på lager av bulldeg med fyllning. Saftig, kryddig och perfekt till alla stundande fikastunder! Spara och frys in om det blir bulle över.
  Kanelbullar i långpanna
 4. 4. Kanelsnäcka

  5
  2
  Kanelsnäcka, kanelbulle eller kanelsnurra, kärt barn har många namn! Här toppas bullklassikern med både pärlsocker och mandelflarn. Bullarna avnjuts bäst ljumna med ett glas iskall mjölk.
  Kanelsnäcka
5 snabba om kanel
 1. Kanel är en av världens äldsta kryddor och användes redan 2700 år f.kr som medicin. I norden har kanelen använts sedan 1300-talet.
   
 2. Det finns cirka 250 olika kanelträdsarter. Kryddan kanel består av bark från olika arter av kanelträd. Barken skalas, torkas och rullas ihop till kanelstänger. Den torkade kanelen kan också malas till pulver. Även bladen och de torkade kanelfrukterna kan användas.
   
 3. Alla kanelsorter har olika smakprofil. Den mest populära kanelsorten i Sverige heter Cinnamomum Burmaani och kommer från Indonesien. Tack vare sin fylliga smak håller den sig kvar vid bakning, så det är alltså denna som är den optimala kanelen att ha i dina kanelbullar.
   
 4. Ceylonkanel kallas också för äkta kanel och har naturligt mycket låg kumarinhalt. Den har en helt annan smakprofil som är mild, söt och aromatisk. Den passar utmärkt i grytor och är väldigt populär i mexikanska och indiska rätter. Vid bakning förvinner dock smaken nästan helt.
   
 5. Historiskt så sa man att kanel är antiseptisk, sänker blodsocker och förebygger diabetes. Huruvida det överensstämmer med verkligheten låter vi vara osagt… hursomhelst så önskar vi dig lycka till med ditt kanelbullebak!

Kanske gillar du också...

Bullfest!

Våra bästa recept på kanelbullar

Vad sägs om att testa något nytt som kanelbullekladdkaka eller kanelbullar i långpanna?
Bild laddas
Kanelbulle utan bulle

Varianter på kanelbullar

Vad sägs om en sockerkaka, pannkaka eller andra bakverk med kanelbullesmak?
Bild laddas
Tips & goda fyllningar

Tips för de godaste bullarna

Här hittar du tips på hur du lyckas med bullbaket och ett gäng goda fyllningar till bullarna.
Bild laddas
Byta ut

Slut på mjölk hemma?

Här tipsar vi om vad du kan använda istället för mjölk när du bakar.
Bild laddas
Smarrig topping!

Dekorera bullar

Fira kanelbullens dag med extra lyxiga bullar. Vad sägs om toscatopping, kolasås och jordnötter eller kanelbullscupcakes med frostingr?
Bild laddas
Skjuts in i ugnen

Bästa bullarna

Vad är en perfekt bulle och hur lyckas du med den? Vi har svaret!
Bild laddas
Den perfekta bulldegen!

Baka bullar - så lyckas du med degen!

Vi tipsar om hur du lyckas med vetedeg, oavsett om du ska baka kanelbullar eller semlor.
Bild laddas
Mat att fira

Matdagar att fira i oktober 2022

I oktober firar vi bland annat potatisens, kanelbullens, grynkorvens och äggets dag.
Bild laddas
Baka kaka!

Baka med färskost

Frisk och syrlig färskost smak passar perfekt för en mängd olika bakverk. Testa själv!
Bild laddas