Att salt är blodtryckshöjande är allmänt känt, men vet du vilken mat som kan sänka blodtrycket? Mai-Lis Hellenius, professor i att förebygga hjärt-kärlsjukdom vid Karolinska institutet, har listat råvaror som är bra för hjärtat.
Högt blodtryck ökar risken för hjärtinfarkt, stroke och alla andra former av hjärt-kärlsjukdom. Njurarna kan också ta skada. Högt blodtryck drabbar nästan varannan medelålders man. Bland kvinnor är det inte fullt lika vanligt.
– Högt blodtryck är ofta symtomlöst. Därför är det bra att testa blodtrycket, särskilt om du är överviktig. Det finns nämligen en stark koppling mellan högt blodtryck och övervikt, framför allt bukfetma, säger Mai-Lis Hellenius.
Även om arvet har en viss betydelse är det framför allt livsstilen som påverkar ditt blodtryck: hur du motionerar, sover, stressar – och äter.
– Globalt finns det ungefär tre miljoner studier om kostens betydelse för hälsan. Den samlade kunskapen visar att vi behöver äta mer av grönsaker, frukt, bär, färska kryddor, fisk, skaldjur och nyttiga fetter. Inte bara för att sänka blodtrycket, utan även för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar och sjukdomar som cancer, diabetes typ 2 och depression, säger Mai-Lis Hellenius.
Ät massor av grönsaker och sträva efter variation. Olika grönsaker innehåller nämligen olika ämnen, och genom att äta varierat får du i dig dem alla. Ät gärna enligt regnbågsmetoden: En orange morot, en gul paprika, en röd tomat, en lila aubergine, en grön broccoli och så vidare.
Grönsaker som är rika på mineralet nitrat kan ha en extra blodtryckssänkande effekt. Så ät extra mycket av exempelvis ruccola, rödbetor, rädisor, spenat, broccoli och kål.
Precis som med grönsaker är det bra att variera vilka frukter och bär du äter. Även här är det bra att luta sig mot regnbågsmetoden: ät frukter och bär i olika färger.
Dra ner på saltet och smaksätt i stället med ingefära, chili, basilika, mynta, rosmarin och andra färska kryddor. Vad gäller chili bör du krydda i lagom dos. För om du äter väldigt mycket chili blir effekten inte längre blodtryckssänkande, utan blodtryckshöjande.
Skaldjur och fisk, framför allt fet fisk, innehåller omega-3- fettsyror som har en blodtryckssänkande effekt. Rekommendationen är att äta från havet minst tre gånger i veckan.
När man skiftar från transfetter och mättade fetter till omättade fetter sjunker också blodtrycket. Omättade fetter får du i dig genom att äta exempelvis avokado, nötter, frön, olivolja och andra flytande oljor.