Här får du lära dig allt du behöver veta om lakrits. Som skillnaden mellan lakritsrot, rålakrits, lakritspulver och lakritsgranulat. Och så bjuder vi på härliga recept med kökets svarta guld!
Tips: hitta fler
matdagar i april!
Lakrits utvinns ur rötterna från växter av släktet Glycyrrhiza, som växer vilt runt Medelhavet, i Ryssland, Kina och Iran.
Rålakrits får man fram när lakritsrötter hackas och mals till ett pulver som kokas i vatten till en massa som sedan rullas till stänger.
Rålakrits får man fram när lakritsrötter hackas och mals till ett pulver som kokas i vatten till en massa som sedan rullas till stänger.
Lakritspulver är finmalen rålakrits. Fördelar sig jämnt i till exempel glass och godis. Passar även bra att rulla chokladtryffel eller raw food-bollar i.
Lakritsgranulat består av krossad rålakrits. Knastrar härligt i fyllda bullar, röror och kryddblandningar.
Salmiak är ett vitt pulver som även kallas ammoniumklorid. Det ger salt smak åt lakrits i godis. Salmiak äter vi bara i Norden och söderut ner till Holland. När vi förr i tiden saltade in mat användes ofta salmiak för att det var billigare än vanligt salt.
Fänkål, anis och stjärnanis har en tydlig smak av lakrits. De är inte släkt med lakrits, men har liknande smakämnen. Samma sak gäller för örter som körvel och dragon.