Laga och baka med lakrits

Allt om lakrits

Här får du lära dig allt du behöver veta om lakrits. Som skillnaden mellan lakritsrot, rålakrits, lakritspulver och lakritsgranulat. Och så bjuder vi på härliga recept med kökets svarta guld!
Tips: hitta fler matdagar i april!

Lakrits i olika former

  • Lakritsrot

    Lakritsrot (Glycyrrhiza glabra) är en växt vars rot har en naturligt söt smak och används ofta som ingrediens i godis, te och vissa livsmedel. Den innehåller glycyrrhizin, en naturlig sötningskomponent som är många gånger sötare än socker. Lakritsrot har en lång historia inom matlagning och används för att ge en karakteristisk smak i olika produkter.

  • Rålakrits

    Rålakrits är ren, obearbetad lakrits som utvinns från lakritsroten (Glycyrrhiza glabra). Den har en intensiv och naturligt söt smak med en lätt bitter ton. Rålakrits finns i olika former, såsom pulver, granulat eller små bitar, och används ofta i bakning, matlagning och konfektyr. Det är en populär ingrediens för att ge en djup och rik lakritssmak till olika rätter och produkter.

  • Lakritspulver

    Lakritspulver är en finmalen form av rålakrits, framställd från torkad lakritsrot. Det har en intensiv och naturligt söt smak med en lätt bitter ton. Pulvret används ofta som smaksättning i bakverk, desserter, glass, drycker och matlagning för att ge en djup och rik lakritssmak. Det är också populärt att strö över choklad eller blanda i marinader och såser.

  • Lakritsgranulat

    Lakritsgranulat är små bitar av rålakrits som utvinns från lakritsroten. Det har en intensiv smak med en naturlig sötma och en lätt bitter ton. Granulatet används ofta som smaksättning i bakverk, choklad, desserter och matlagning. Det kan också strös över glass eller andra sötsaker för en extra lakritstouch.

Recept med lakrits

  • Snabbgravad lakritslax med citronmajonnäs

    Snabbgravad lakritslax med citronmajonnäs

    Betyg 4.4 av 5.17 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    Fyra timmar är allt som behövs för att få en saftig gravad lax. En ”gravningsmarinad” med vatten, socker och salt är hemligheten. Här är en rolig variant där lakritspulver ger laxen en sötaktig smak. En syrlig klick citronmajonnäs bryter av perfekt till lakritslaxen.

    Snabbgravad lakritslax med citronmajonnäs
  • Variation på rödbeta med lakrits och bresaola

    Variation på rödbeta med lakrits och bresaola

    Betyg 3.2 av 5.13 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Bjud på rödbetor i tre versioner; mixade till en kräm, kokta och råhyvlade. Kombinera med bresaola, tunna skivor av lufttorkat nötkött, och en nypa rålakritspulver. Ja, du läste rätt, lakrits! Oväntat gott och raffinerat. Bjud gärna som del av en plockig buffé.

    Variation på rödbeta med lakrits och bresaola
  • Hallonmarmelad med lakrits

    Hallonmarmelad med lakrits

    Betyg 4.8 av 5.20 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Att hallon och lakrits gillar varandra vet du kanske sedan tidigare. Men att de också gillar varandra i en marmelad som gillar smakrika hårdostar – det känns kanske lite nytt. Marmeladen blir rätt syrlig, så öka på mängden syltsocker om så önskas.

    Hallonmarmelad med lakrits
  • Salt lakritskola

    Salt lakritskola

    Betyg 3.3 av 5.199 personer har röstat
    Receptet har 38 kommentarer

    Hör upp alla lakritsfantaster! Det här är kolan ni inte får missa. Söt och seg som en kola ska vara, men med tydligt sting av salmiaksalta lakritskarameller. Men koka hellre två satser än att dubbla receptet – det är grundregeln för ett lyckat kolakok.

    Salt lakritskola
  • Lyxig saltlakritsshake

    Lyxig saltlakritsshake

    Betyg 4.5 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Vad sägs om en kaffeshake med kallbryggt kaffe och lakrits, saltlakritsglass och saltlakritssås i en läcker mix? Toppa med rullrån och saltlakritsströssel som höjer stämningen ytterligare. Lyx för lakritsälskaren!

    Lyxig saltlakritsshake
  • Kolapaj med lakrits

    Kolapaj med lakrits

    Betyg 4.6 av 5.14 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer

    En underbar dessert för alla lakritsälskare där ute! En ljuvlig kolapaj med chokladganache och lakritskola smaksatt med lakritsgranulat. Med flingsalt på toppen blir lakritspajen komplett.

    Kolapaj med lakrits

Lakrits i godis och mat

Salmiak är ett vitt pulver som även kallas ammoniumklorid. Det ger salt smak åt lakrits i godis. Salmiak äter vi bara i Norden och söderut ner till Holland. När vi förr i tiden saltade in mat användes ofta salmiak för att det var billigare än vanligt salt.

Fänkålanis och stjärnanis har en tydlig smak av lakrits. De är inte släkt med lakrits, men har liknande smakämnen. Samma sak gäller för örter som körvel och dragon.

Artiklar Visar 1619 stycken

Maxa kryddhyllan!

Förvara kryddor

Vi grottar ner oss i hur man bäst ska förvara kryddor och ger dig tips för hur du ska göra!

Laga och baka med

Lavendel i mat och bakning

Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.

Allt du behöver veta

Rena rama rabarbern

Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.

Efterlängtad primör

Sparris - oväntade fakta

Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.