Kolja - recept och inspiration
Laga kolja - havets kyckling! Fisken är snarlik torsk med fast kött och smörlik smak.
Här får du lära dig allt du behöver veta om lakrits. Som skillnaden mellan lakritsrot, rålakrits, lakritspulver och lakritsgranulat. Och så bjuder vi på härliga recept med kökets svarta guld!
Tips: hitta fler matdagar i april!
Lakritsrot (Glycyrrhiza glabra) är en växt vars rot har en naturligt söt smak och används ofta som ingrediens i godis, te och vissa livsmedel. Den innehåller glycyrrhizin, en naturlig sötningskomponent som är många gånger sötare än socker. Lakritsrot har en lång historia inom matlagning och används för att ge en karakteristisk smak i olika produkter.
Rålakrits är ren, obearbetad lakrits som utvinns från lakritsroten (Glycyrrhiza glabra). Den har en intensiv och naturligt söt smak med en lätt bitter ton. Rålakrits finns i olika former, såsom pulver, granulat eller små bitar, och används ofta i bakning, matlagning och konfektyr. Det är en populär ingrediens för att ge en djup och rik lakritssmak till olika rätter och produkter.
Lakritspulver är en finmalen form av rålakrits, framställd från torkad lakritsrot. Det har en intensiv och naturligt söt smak med en lätt bitter ton. Pulvret används ofta som smaksättning i bakverk, desserter, glass, drycker och matlagning för att ge en djup och rik lakritssmak. Det är också populärt att strö över choklad eller blanda i marinader och såser.
Lakritsgranulat är små bitar av rålakrits som utvinns från lakritsroten. Det har en intensiv smak med en naturlig sötma och en lätt bitter ton. Granulatet används ofta som smaksättning i bakverk, choklad, desserter och matlagning. Det kan också strös över glass eller andra sötsaker för en extra lakritstouch.
Fyra timmar är allt som behövs för att få en saftig gravad lax. En ”gravningsmarinad” med vatten, socker och salt är hemligheten. Här är en rolig variant där lakritspulver ger laxen en sötaktig smak. En syrlig klick citronmajonnäs bryter av perfekt till lakritslaxen.
Bjud på rödbetor i tre versioner; mixade till en kräm, kokta och råhyvlade. Kombinera med bresaola, tunna skivor av lufttorkat nötkött, och en nypa rålakritspulver. Ja, du läste rätt, lakrits! Oväntat gott och raffinerat. Bjud gärna som del av en plockig buffé.
Att hallon och lakrits gillar varandra vet du kanske sedan tidigare. Men att de också gillar varandra i en marmelad som gillar smakrika hårdostar – det känns kanske lite nytt. Marmeladen blir rätt syrlig, så öka på mängden syltsocker om så önskas.
Hör upp alla lakritsfantaster! Det här är kolan ni inte får missa. Söt och seg som en kola ska vara, men med tydligt sting av salmiaksalta lakritskarameller. Men koka hellre två satser än att dubbla receptet – det är grundregeln för ett lyckat kolakok.
Vad sägs om en kaffeshake med kallbryggt kaffe och lakrits, saltlakritsglass och saltlakritssås i en läcker mix? Toppa med rullrån och saltlakritsströssel som höjer stämningen ytterligare. Lyx för lakritsälskaren!
En underbar dessert för alla lakritsälskare där ute! En ljuvlig kolapaj med chokladganache och lakritskola smaksatt med lakritsgranulat. Med flingsalt på toppen blir lakritspajen komplett.
Salmiak är ett vitt pulver som även kallas ammoniumklorid. Det ger salt smak åt lakrits i godis. Salmiak äter vi bara i Norden och söderut ner till Holland. När vi förr i tiden saltade in mat användes ofta salmiak för att det var billigare än vanligt salt.
Fänkål, anis och stjärnanis har en tydlig smak av lakrits. De är inte släkt med lakrits, men har liknande smakämnen. Samma sak gäller för örter som körvel och dragon.
Laga kolja - havets kyckling! Fisken är snarlik torsk med fast kött och smörlik smak.
Vi grottar ner oss i hur man bäst ska förvara kryddor och ger dig tips för hur du ska göra!
Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.
Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.
Här tipsar vi om andra typer av mjöl du kan använda istället för vetemjölet.
Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.
Allt du behöver veta om skogens bästa primör och vitlöksdoftande recept med ramslök.
Här är några goda anledningar och recept att bredda din repertoar med aubergine.