Laga och baka med lakrits

Allt om lakrits

Här får du lära dig allt du behöver veta om lakrits. Som skillnaden mellan lakritsrot, rålakrits, lakritspulver och lakritsgranulat. Och så bjuder vi på härliga recept med kökets svarta guld!
Tips: hitta fler matdagar i april!

Lakrits i olika former

  • Lakritsrot

    Lakrits utvinns ur rötterna från växter av släktet Glycyrrhiza, som växer vilt runt Medelhavet, i Ryssland, Kina och Iran.

  • Rålakrits

    Rålakrits får man fram när lakritsrötter hackas och mals till ett pulver som kokas i vatten till en massa som sedan rullas till stänger.

  • Lakritspulver

    Rålakrits får man fram när lakritsrötter hackas och mals till ett pulver som kokas i vatten till en massa som sedan rullas till stänger.

  • Lakritspulver

    Lakritspulver är finmalen rålakrits. Fördelar sig jämnt i till exempel glass och godis. Passar även bra att rulla chokladtryffel eller raw food-bollar i.

  • Lakritsgranulat

    Lakritsgranulat består av krossad rålakrits. Knastrar härligt i fyllda bullar, röror och kryddblandningar.

Recept med lakrits

  • Snabbgravad lakritslax med citronmajonnäs

    Snabbgravad lakritslax med citronmajonnäs

    Betyg 4.4 av 5.
    17 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Fyra timmar är allt som behövs för att få en saftig gravad lax. En ”gravningsmarinad” med vatten, socker och salt är hemligheten. Här är en rolig variant där lakritspulver ger laxen en sötaktig smak. En syrlig klick citronmajonnäs bryter av perfekt till lakritslaxen.

    Snabbgravad lakritslax med citronmajonnäs
  • Variation på rödbeta med lakrits och bresaola

    Variation på rödbeta med lakrits och bresaola

    Betyg 3 av 5.
    11 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Bjud på rödbetor i tre versioner; mixade till en kräm, kokta och råhyvlade. Kombinera med bresaola, tunna skivor av lufttorkat nötkött, och en nypa rålakritspulver. Ja, du läste rätt, lakrits! Oväntat gott och raffinerat. Bjud gärna som del av en plockig buffé.

    Variation på rödbeta med lakrits och bresaola
  • Hallonmarmelad med lakrits

    Hallonmarmelad med lakrits

    Betyg 4.8 av 5.
    17 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Att hallon och lakrits gillar varandra vet du kanske sedan tidigare. Men att de också gillar varandra i en marmelad som gillar smakrika hårdostar – det känns kanske lite nytt. Marmeladen blir rätt syrlig, så öka på mängden syltsocker om så önskas.

    Hallonmarmelad med lakrits
  • Salt lakritskola

    Salt lakritskola

    Betyg 3.3 av 5.
    178 personer har röstat
    Receptet har 22 kommentarer.

    Hör upp alla lakritsfantaster! Det här är kolan ni inte får missa. Söt och seg som en kola ska vara, men med tydligt sting av salmiaksalta lakritskarameller. Men koka hellre två satser än att dubbla receptet – det är grundregeln för ett lyckat kolakok.

    Salt lakritskola
  • Lyxig saltlakritsshake

    Lyxig saltlakritsshake

    Betyg 4.5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Vad sägs om en kaffeshake med kallbryggt kaffe och lakrits, saltlakritsglass och saltlakritssås i en läcker mix? Toppa med rullrån och saltlakritsströssel som höjer stämningen ytterligare. Lyx för lakritsälskaren!

    Lyxig saltlakritsshake
  • Kolapaj med lakrits

    Kolapaj med lakrits

    Betyg 4.6 av 5.
    13 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    En underbar dessert för alla lakritsälskare där ute! En ljuvlig kolapaj med chokladganache och lakritskola smaksatt med lakritsgranulat. Med flingsalt på toppen blir lakritspajen komplett.

    Kolapaj med lakrits

Lakrits i godis och mat

Salmiak är ett vitt pulver som även kallas ammoniumklorid. Det ger salt smak åt lakrits i godis. Salmiak äter vi bara i Norden och söderut ner till Holland. När vi förr i tiden saltade in mat användes ofta salmiak för att det var billigare än vanligt salt.

Fänkålanis och stjärnanis har en tydlig smak av lakrits. De är inte släkt med lakrits, men har liknande smakämnen. Samma sak gäller för örter som körvel och dragon.

Artiklar (1563)

Maxa kryddhyllan!

Förvara kryddor

Vi grottar ner oss i hur man bäst ska förvara kryddor och ger dig tips för hur du ska göra!

Laga och baka med

Lavendel i mat och bakning

Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.

Allt du behöver veta

Rena rama rabarbern

Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.

Efterlängtad primör

Sparris - oväntade fakta

Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.