Kolja - recept och inspiration
Laga kolja - havets kyckling! Fisken är snarlik torsk med fast kött och smörlik smak.
Här får du lära dig allt du behöver veta om lakrits. Som skillnaden mellan lakritsrot, rålakrits, lakritspulver och lakritsgranulat. Och så bjuder vi på härliga recept med kökets svarta guld!
Tips: hitta fler matdagar i april!
Lakrits utvinns ur rötterna från växter av släktet Glycyrrhiza, som växer vilt runt Medelhavet, i Ryssland, Kina och Iran.
Rålakrits får man fram när lakritsrötter hackas och mals till ett pulver som kokas i vatten till en massa som sedan rullas till stänger.
Rålakrits får man fram när lakritsrötter hackas och mals till ett pulver som kokas i vatten till en massa som sedan rullas till stänger.
Lakritspulver är finmalen rålakrits. Fördelar sig jämnt i till exempel glass och godis. Passar även bra att rulla chokladtryffel eller raw food-bollar i.
Lakritsgranulat består av krossad rålakrits. Knastrar härligt i fyllda bullar, röror och kryddblandningar.
Fyra timmar är allt som behövs för att få en saftig gravad lax. En ”gravningsmarinad” med vatten, socker och salt är hemligheten. Här är en rolig variant där lakritspulver ger laxen en sötaktig smak. En syrlig klick citronmajonnäs bryter av perfekt till lakritslaxen.
Snabbgravad lakritslax med citronmajonnäsBjud på rödbetor i tre versioner; mixade till en kräm, kokta och råhyvlade. Kombinera med bresaola, tunna skivor av lufttorkat nötkött, och en nypa rålakritspulver. Ja, du läste rätt, lakrits! Oväntat gott och raffinerat. Bjud gärna som del av en plockig buffé.
Variation på rödbeta med lakrits och bresaolaAtt hallon och lakrits gillar varandra vet du kanske sedan tidigare. Men att de också gillar varandra i en marmelad som gillar smakrika hårdostar – det känns kanske lite nytt. Marmeladen blir rätt syrlig, så öka på mängden syltsocker om så önskas.
Hallonmarmelad med lakritsHör upp alla lakritsfantaster! Det här är kolan ni inte får missa. Söt och seg som en kola ska vara, men med tydligt sting av salmiaksalta lakritskarameller. Men koka hellre två satser än att dubbla receptet – det är grundregeln för ett lyckat kolakok.
Salt lakritskolaVad sägs om en kaffeshake med kallbryggt kaffe och lakrits, saltlakritsglass och saltlakritssås i en läcker mix? Toppa med rullrån och saltlakritsströssel som höjer stämningen ytterligare. Lyx för lakritsälskaren!
Lyxig saltlakritsshakeEn underbar dessert för alla lakritsälskare där ute! En ljuvlig kolapaj med chokladganache och lakritskola smaksatt med lakritsgranulat. Med flingsalt på toppen blir lakritspajen komplett.
Kolapaj med lakritsSalmiak är ett vitt pulver som även kallas ammoniumklorid. Det ger salt smak åt lakrits i godis. Salmiak äter vi bara i Norden och söderut ner till Holland. När vi förr i tiden saltade in mat användes ofta salmiak för att det var billigare än vanligt salt.
Fänkål, anis och stjärnanis har en tydlig smak av lakrits. De är inte släkt med lakrits, men har liknande smakämnen. Samma sak gäller för örter som körvel och dragon.
Laga kolja - havets kyckling! Fisken är snarlik torsk med fast kött och smörlik smak.
Vi grottar ner oss i hur man bäst ska förvara kryddor och ger dig tips för hur du ska göra!
Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.
Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.
Här tipsar vi om andra typer av mjöl du kan använda istället för vetemjölet.
Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.
Allt du behöver veta om skogens bästa primör och vitlöksdoftande recept med ramslök.
Här är några goda anledningar och recept att bredda din repertoar med aubergine.