- Deg: Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 30 sek. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
- Fyllning: Rör matfettet smidigt med socker och kanel till fyllningen.
- Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm (för 20 st). Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
- Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min.
- Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt kallna på galler under bakduk innan de packas i påse eller burk med lock.
För alla
Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör och laktosfri mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och smör mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör äggfri: byt ut ägget och pensla med mjölk eller sirap utrörd i lite vatten.
Klimatanpassa
Gör mer klimaträtt: byt ut smöret till margarin, pröva även att byta till en växtbaserad dryck istället för mjölk. Detta leder till en halvering/en 60 % minskning av klimatpåverkan från maträtten.
Näringsvärdet är beräknat per bulle.