Grilla miljövänligt, enkelt!
Visst kan du grilla mer miljövänligt – det gäller bara att göra medvetna val.
Tove Laveskog är matkreatör på ICA köket och vurmar särskilt för hållbar matlaging. Här kommer några av hennes tips för att grilla mer hållbart!
Förutom att vara i säsong får grönsakerna gärna även vara ekologiska och närodlade om möjligt. Grillsäsongen är lång så det finns stora möjligheter att variera sig!
Det räcker med att tvätta dem. På så vis undviker du att kasta ätbar mat i komposthinken.
På spett eller i en grillkorg – som är mycket bättre än till exempel folie ur ett hållbarhetsperspektiv.
Rotfrukter som kräver längre tid på grillen bör grillas indirekt dvs inte direkt över glöden. Om grönsakerna blir svarta kan du enkelt skala dem efteråt.
Blir det grönsaker över går dessa utmärkt att frysa in och kan med fördel användas i mustiga grytor eller mixas ner till en god slät grönsakspuré.
Grilla helst större bitar och skiva i efterhand så minskar risken att de trillar genom gallret och blir grillsvinn. Låt osten ligga länge så att den verkligen börjar få färg på kanterna innan den vänds, annars fastnar den lätt.
Det är bättre för både smaken och miljön (eftersom du då inte behöver använda så mycket kol). Använd gärna tändrör eller eltändare istället för tändvätska.
Visst kan du grilla mer miljövänligt – det gäller bara att göra medvetna val.
Vi berättar vilka matvaror som går att frysa in - och hur du bäst går tillväga!
Vi berättar hur du förvarar fisk bäst för längre hållbarhet och minskat matsvinn!
Ska man slänga mat som passerat bäst före-datum eller sista förbrukningsdag? Vi reder ut!
Planera mera, förvara smartare och börja använda dina rester.
Vill du bli mer klimatvänlig, men vet inte riktigt hur? Här får du 6 konkreta tips!
Lär känna dig själv och din perfekta grill i vår grillguide.