Enkla tips för att komma igång!

Ät och handla mer klimatsmart

Vill du bli mer klimatvänlig, men vet inte riktigt hur? Här får du 6 konkreta tips för hur du lättare kan ta fler hållbara beslut i vardagen.

 1. 1. Ställ inte för höga krav

  När du förändrar vanor är det bra att göra det med små steg. Exempelvis kan du enkelt dryga ut köttfärsen med hjälp av morötter eller bönor.

 2. 2. Belöna idag, inte imorgon

  Vi tycker om att få direkt feedback på vårt beteende. Den positiva nyttan av ett klimatsmart val idag ligger ofta långt fram i tiden. 

 3. 3. Koppla bort autopiloten

  Det är extra svårt att handla nyttigt och klimatsmart när du är trött och hungrig. Vår hjärna sparar gärna på energi genom att göra det den alltid brukar. Satsa på att handla utvilad med energi till att fatta kloka beslut i butiken.

 4. 4. Gör det lätt att göra rätt

  Om valen blir för många så tenderar vi att inte välja alls, därför kan det ibland vara skönt att någon väljer åt oss. Inspireras av våra recept på mer klimatsmarta maträtter i vardagen så blir matinköpen automatiskt mer hållbara.

 5. 5. Gör det socialt

  Grupptryck och sociala normer påverkar hela tiden våra val och beteenden. Ett smart sätta att knuffa dig själv kan vara att signalera till din omgivning att du vill testa på att äta lite mera vegetariskt varje vecka. Berätta om ditt klimatmål för familj, vänner och kollegor!

 6. 6. Använd sinnena och minska matsvinnet

  Upp till 25 procent av matens klimatpåverkan beror på matsvinn. Bästa tipset för att veta om du ska slänga mat som du känner dig osäker på är att använda dina sinnen och sunt förnuft – titta, lukta, och smaka innan du bestämmer om maten måste kastas.

Artiklar (1432)

Minska matsvinnet!

Går maten att frysa in?

Vi berättar vilka matvaror som går att frysa in - och hur du bäst går tillväga!

Minska snackssvinnet!

Frysa in snacks

Kan man frysa in chips, choklad och småkakor?

Minska matsvinnet

Bäst före datum

Ska man slänga mat som passerat bäst före-datum eller sista förbrukningsdag? Vi reder ut!

För klimatsmarta val!

Klimatguidade recept

Här berättar vi hur våra klimatguidade recept funkar och vad antalet löv betyder!