Går maten att frysa in?
Vi berättar vilka matvaror som går att frysa in - och hur du bäst går tillväga!
En fjärdedel av jordens totala växthusgasutsläpp kommer från den mat vi producerar och konsumerar. Vad du väljer att lägga i varukorgen när du handlar mat spelar därför en stor roll. Här kommer några råd om hur du kan minska ditt klimatavtryck från det du äter.
Små som stora förändringar är viktiga för att minska klimatpåverkan från maten du köper. Här kommer 4 tips på hur du kan välja mer klimaträtt i mataffären.
Det som minskar vårt klimatavtryck mest är om vi i större utsträckning handlar och äter mer växtbaserat – grönsaker, frukt, bär, rotfrukter och baljväxter. Genom att använda en mer vegetabilisk bas i din matlagning gör du inte bara en skillnad för klimatet utan även för din hälsa. Det finns en hälsofrämjande rekommendation om ett dagsintag av frukt och grönsaker på 500 gram, både fryst och färskt.
Försök välja det som är i säsong för årstiden. Frysta grönsaker, frukter och bär är alltid i säsong. Rotfrukter och baljväxter har längre hållbarhet än grönsaker, vilket kan vara bra att ha i åtanke för att minska matsvinnet i hemmet.
Att minska på intaget av kött är en av nycklarna till att minska vårt klimatavtryck. Detta betyder inte att vi måste sluta äta kött, men om och när du väljer att handla kött, välj med omsorg och mer sällan. Ekologiskt, vilt och svenskt naturbeteskött är bra val.
Att välja och handla kött med omsorg kan bland annat innefatta att variera sitt val av protein för att på så vis minska klimatavtrycket. Att då och då byta ut exempelvis nötkött mot fågel, fläsk eller linser gör större skillnad än du kanske tror:
> Nötkött har 6 gånger så högt CO2-avtryck som fläskkött
> Nötkött har 8 gånger så högt CO2-avtryck som kyckling
> Fläskkött har 5 gånger så högt CO2 avtryck som bönor och linser
Källa: WWF:s matkalkylator
Förutom att göra klimatsmarta val när du handlar kan du även göra klimatsmarta val i köket. Visste du till exempel att vi har en klimatguide för recept? Recepten är beräknade och provlagade för att ge dig mycket näring och smak, men med mindre klimatpåverkan! Så fungerar klimatguidade recept.
Några av alla våra goda recept med lägre klimatavtryck hittar du nedan. Och kom ihåg, ingen kan göra allt men alla kan göra något
Laga middagsklassiker men gör dem mer klimatsmarta genom att byta ut vissa ingredienser mot mer klimatsmarta alternativ eller genom att dryga ut med linser och baljväxter.
Delikata tortillawraps fyllda med kryddstark pulled oumph, svarta matiga bönor, krämig avokado och krispig sallad. Pricken över i:et är den otroligt goda mangosalsan med sting av sambal oealek och rödlök. Servera allt med ungsrostad klyftpotatis, något gott att dricka till och njut!
Wraps med oumph och mangosalsaEn härligt krämig lasagne där de röda linserna ger rätten ett extra tillskott av nyttiga vitaminer och mineraler. Servera gärna tillsammans med en god parmesanost och en fräsch sallad.
Krämig lasagne med linser och köttfärsHär bjuds ett recept på enkla fiskfärsbiffar med citronsås! Biffarna görs på clariasfärs, ägg, vispgrädde och smör och serveras med potatis, babyspenat och en kall citronsås. En riktigt fräsch och god vardagsrätt!
Fiskfärsbiffar med citronsåsFalska Wallenbergare lagar du på fläskfärs. De går snabbt att tillaga och blir extra smakrika när du blandar dijonsenap i färsen. Servera Wallenbergarna med lent potatismos, krispiga gröna ärtor och lingonsylt.
Falska WallenbergareRiktigt saftiga kycklingburgare med smak av koriander. Serveras med en krämig quacamole, tomat och ett krispigt salladsblad. Perfekta till grillkvällen!
Kycklingburgare med koriander och guacamoleVi berättar vilka matvaror som går att frysa in - och hur du bäst går tillväga!
Vi berättar hur du förvarar fisk bäst för längre hållbarhet och minskat matsvinn!
Maten vi äter påverkar vår planets välmående såväl som människorna som lever och verkar här. Att göra hållbara val innefattar flera aspekter; värna om miljö, klimat, hälsa samt schyssta villkor för människor och djur. Det inrymmer bland annat att äta mer frukt och grönt, äta mindre men bättre kött, välja livsmedel med bra märkningar samt handla svenskt och lokalproducerat.
Planera mera, förvara smartare och börja använda dina rester.
Ska man slänga mat som passerat bäst före-datum eller sista förbrukningsdag? Vi reder ut!
Varsågod, här får du våra smarta tips för bättre kylskåpshälsa och mindre svinn!
Här berättar vi hur våra klimatguidade recept funkar och vad antalet löv betyder!