Spenatsoppa med ägg

136
32 Klimatsmart
Spenatsoppa med ägg

Spenatsoppa med ägg - värmande gott till middag och enkel att göra. Smaken till bladspenaten kommer från lök och muskot som blandas i grönsaksbuljongen innan du smakar av med lite grädde och kryddor. Kokta ägg serveras med fördel till spenatsoppan.

Skriv ut
Spenatsoppa med ägg

Ingredienser

4 portioner
2
paket (à 250 g) djupfryst hel bladspenat
1
gul lök
1 msk
flytande margarin
2 msk
vetemjöl
12 dl
vatten
2
grönsaksbuljongtärningar
1 dl
matlagningsgrädde
1 tsk
salt
1 krm
peppar
1 krm
riven muskot
4
ägg

Till servering

bröd och rökt skinka

För alla

Gör glutenfritt: Ersätt vetemjölet med samma mängd majsstärkelse som tillsätts i slutet av koktiden utrörd i lite vatten.
Gör laktosfritt: välj laktosfritt matfett och matlagningsgrädde.
Gör mjölkproteinfritt: välj mjölkfritt matfett och byt ut matlagningsgrädden mot en mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör äggfritt: äggen kan ersättas med lite finstrimlad rökt skinka.

Näringsberäkningen är exkl. smörgås.

Klimatanpassa

Detta är redan Klimaträtt - vill du göra ännu mer Klimaträtt, pröva en växtbaserad matlagningsgrädde.

Under 30 minuter

Gör så här

Tips

Byt gärna ut spenaten mot nässlor om du hittat sådana.

Vad tyckte du om receptet?

136

Kommentarer

Berit

11/29/2020

Blir ännu godare med en pressad vitlöksklyfta och sambal oelek

Lilian

5/27/2020

Jättegott 👍

Sonja

5/1/2020

Har hört att man inte ska äta uppvärmd spenaträtt. Är det sant och varför?

Redaktionen ICAse

5/1/2020

Hej Sonja! Tack för din fråga! I spenat finns nitrat som kan omvandlas till nitrit. Nitrit är ett ämne som i för stor mängd kan påverka syretransporten i blodet negativt (vilket också är orsaken till att barn under ett år inte ska äta spenat). Om en maträtt med spenat står framme i rumstemperatur lägre tid så kan bakterier som bildas snabba på omvandlingen från nitrat till nitrit. Men, om man hanterar rätter med spenat så som man bör göra med all mat som först tillagats och som sedan ska kylas ner för att sedan återigen uppvärmas, så är det ingen fara att äta spenaträtter som upphettas en andra gång. Det handlar om att snabbt kyla ner den mat som blir över (t ex lägg i kallt vattenbad) och att sedan förvara den kylt/fryst, d v s inte i rumstemperatur. Om du gör så med överbliven spenatsoppa så behöver du inte vara orolig för att värma den och äta senare. Hälsningar Elina

Näringsvärde per portion

Energi 775 KJ / 185 kCal
Fett 12 g
Salt 2.51 g
Kolhydrater 7 g
Protein 10 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden

Testa liknande recept