Recept: Spenatsoppa med ägg
  • Recept
  • Enkel
  • Tid: Under 30 minuter

Spenatsoppa med ägg

15 röster

Spenatsoppa med ägg - värmande gott till middag och enkel att göra. Smaken till bladspenaten kommer från lök och muskot som blandas i grönsaksbuljongen innan du smakar av med lite grädde och kryddor. Kokta ägg serveras med fördel till spenatsoppan.

Ingredienser

  • 2 paket (à 250 g) djupfryst hel bladspenat
  • 1 gul lök
  • 1 msk flytande margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 12 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 krm riven muskot
  • 4 ägg

Till servering

  • bröd och rökt skinka

Så här gör du

  1. Halvtina spenaten och grovhacka den. Skala och finhacka löken. Fräs spenat och lök i flytande margarin några minuter. Pudra över vetemjöl och häll på vatten. Smula i buljongtärningarna och låt soppan koka ca 10 minuter under lock. Rör i grädden i soppan och smaka av med salt, peppar och gärna riven muskot.
  2. Hårdkoka äggen. Skala och skär äggen i halvor eller klyftor.
  3. Till servering: Servera soppan med ägg, bröd och rökt skinka. 

För alla

Gör laktosfritt: Fräs spenat och lök i mjölkfritt margarin och byt ut grädden mot soja- eller havrebaserad gräddprodukt om du inte tål mjölk eller laktos.
Gör glutenfritt: Ersätt vetemjölet med samma mängd majsstärkelse (Maizena) som tillsätts i slutet av koktiden utrörd i lite vatten.
Gör äggfritt: Äggen kan ersättas med lite finstrimlad rökt skinka om du inte tål dem.

Näringsberäkningen är exkl. smörgås.

Tips

Byt gärna ut spenaten mot nässlor om du hittat sådana.

Näringsvärde per portion
Energi:
775 kJ / 185 kcal
Protein:
10 g
Kolhydrat:
7 g
Fett:
12 g
Salt:
2 g
0 - 0,7 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer