Fried rice med grönsaker och ägg
Fried rice, alltså stekt ris, med grönsaker och ägg är en risrätt med asienkänsla. Grönsaker, lök och morötter tar smak av varandra vid stekningen och smaksätts med chilisås när du blandar i riset. Äggen som knäcks över ger riset en fin fyllighet.
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2010
Ingredienser
4 portioner
3 dl basmatiris
1 morot
1 röd paprika
150 g sockerärtor
2 salladslökar
2 msk rapsolja
1 1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 - 1 1/2 msk japansk soja
1/2 dl sweet chilisås
3 ägg
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1701 KJ / 406 kCal
Fett12 g
Salt4 g
Kolhydrater60 g
Protein13 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Gott, hade i lite chilliflakes för att få lite sting.
Petra
2024-10-31Jättesmarrigt! Tillsätt med fördel sesamolja och fisksås. Och tre ägg är väl snålt. Jag hade fem ägg och kompletterade med tonfisk för mer protein. Det här blir en kommande favorit!
Veronica
2024-10-08Ok kompisar utan barn vid bordet; Stek grönsaker i rapsolja + sesamolja! Mandolina vitkål och finstrimla rotselleri för smak, vid sidan om det som nämns i recept som grönsaker. Kyckling/protein behövs inte men väl kryddning! Ha ingefära i frysen, alltid, och riv denna i grönsaksmixen. Ha i sambal olek och tabasco i grönsaksfräset samt pressad vitlök (precis innan äggen kläcks i för maxad smak). Och som redan sagts; kylskåpskallt och minst dagsgammalt ris ska i här, så att det inte blir gröt av det hela. Kikkomans soja kan man köpa i stor platsflaska och fylla på sin eleganta lilla glasflaska med, så snåla inte med soja som saltsubstutut här eller annars i matlagning. Funkar utmärkt i matlåda.
Elisabet
2024-08-30