Pannkaka och omelett i all ära, men ägg kan serveras på en mängd olika vis. Pocherat, friterat, gravat eller ångat – vi bjuder på goda, roliga, klassiska och nytänkande recept med ägg! Dessutom besvarar vi vanliga frågor om ägg.
Här hittar du alla våra
äggrecept.
Ägg kan förvaras i rumstemperatur, men förvaras med fördel i kylskåpet, cirka
6–8 °C, för längre hållbarhet.
Angivet bäst före-datum på äggens förpackningar avser förvaring i rumstemperatur. Om råa ägg förvaras i kylskåpet kan de hålla i flera veckor efter passerat utgångsdatum.
Känner du dig osäker på om äggen du har hemma är gamla? Om de luktar och ser ut som de ska, går de utmärkt att äta.
Definitivt! Ägg är både rikt på proteiner och en bra källa till näringsämnen som jod, selen och vitamin D.
Äggula rå ca 320 kcal/100 g
Ägg stekt ca 200 kcal/100 g
Äggröra ca 190 kcal/100 g
Ägg kokt ca 140 kcal/100 g
Ägg rått ca 140 kcal/100 g
Äggvita rå ca 40 kcal/100 g
Källa: Livsmedelsverket
Äggula rå ca 16 g/100 g
Ägg stekt ca 13 g/100 g
Ägg kokt ca 12 g/100 g
Ägg rått ca 12 g/100 g
Äggröra ca 12 g/100 g
Äggvita rå ca 10 g/100 g
Källa: Livsmedelsverket
Den enklare förklaringen är att vita hönor för det mesta värper vita ägg och bruna hönor för det mesta värper bruna ägg. Smak och innehåll påverkas dock inte av äggskalets färg.
Har du ägg i kylen som du inte vet om de är råa eller kokta? Testa att snurra äggen på en plan yta. Om de snurrar jämnt och fort är äggen kokta, snurrar de långsamt och ojämnt är de råa.
Den höga proteinhalten i ägg gör att råvaran även fungerar bra som bindemedel. När ägg värms upp koagulerar proteinet och gör att bakverk, såser och rätter som biffar, patéer etcetera hålls ihop.