Äggstraordinärt!

Goda äggrätter

Pannkaka och omelett i all ära, men ägg kan serveras på en mängd olika vis. Pocherat, friterat, gravat eller ångat – vi bjuder på goda, roliga, klassiska och nytänkande recept med ägg! Dessutom besvarar vi vanliga frågor om ägg.
Här hittar du alla våra äggrecept.

Allt du behöver veta om ägg

 

  • Hur ska man förvara ägg?

    Ägg kan förvaras i rumstemperatur, men förvaras med fördel i kylskåpet, cirka
    6–8 °C, för längre hållbarhet.

  • Hur länge håller ägg?

    Angivet bäst före-datum på äggens förpackningar avser förvaring i rumstemperatur. Om råa ägg förvaras i kylskåpet kan de hålla i flera veckor efter passerat utgångsdatum. 

  • Är äggen gamla?

    Känner du dig osäker på om äggen du har hemma är gamla? Om de luktar och ser ut som de ska, går de utmärkt att äta. 

  • Är ägg nyttigt? 

    Definitivt! Ägg är både rikt på proteiner och en bra källa till näringsämnen som jod, selen och vitamin D. 

  • Hur många kalorier innehåller ett ägg?

    Äggula rå ca 320 kcal/100 g
    Ägg stekt ca 200 kcal/100 g
    Äggröra ca 190 kcal/100 g
    Ägg kokt ca 140 kcal/100 g
    Ägg rått ca 140 kcal/100 g
    Äggvita rå ca 40 kcal/100 g

    Källa: Livsmedelsverket

  • Hur mycket protein innehåller ett ägg?

    Äggula rå ca 16 g/100 g
    Ägg stekt ca 13 g/100 g
    Ägg kokt ca 12 g/100 g
    Ägg rått ca 12 g/100 g
    Äggröra ca 12 g/100 g
    Äggvita rå ca 10 g/100 g

    Källa: Livsmedelsverket

  • Varför är vissa ägg bruna och andra vita? 

    Den enklare förklaringen är att vita hönor för det mesta värper vita ägg och bruna hönor för det mesta värper bruna ägg. Smak och innehåll påverkas dock inte av äggskalets färg. 

  • Hur vet man om ägget är kokt eller rått? 

    Har du ägg i kylen som du inte vet om de är råa eller kokta? Testa att snurra äggen på en plan yta. Om de snurrar jämnt och fort är äggen kokta, snurrar de långsamt och ojämnt är de råa. 

  • Varför används ägg så flitigt i bakning och matlagning? 

    Den höga proteinhalten i ägg gör att råvaran även fungerar bra som bindemedel. När ägg värms upp koagulerar proteinet och gör att bakverk, såser och rätter som biffar, patéer etcetera hålls ihop.

10 goda rätter med ägg

  1. Sellerisallad med gravad äggula

    1. Sellerisallad med gravad äggula

    Betyg 4.3 av 5.
    12 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    En gurksallad med rotselleri, hemmagjord majonnäs, örter och riven gravad äggula fungerar utmärkt som en annorlunda och smakrik sallad till middagen, eller kanske som tillbehör på påskbordet? Äggen tar lite tid att förbereda men är väl värd väntan.

    Sellerisallad med gravad äggula
  2. Friterat ägg med thaidressing och örter

    2. Friterat ägg med thaidressing och örter

    Betyg 4.8 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Friterat ägg, thaidressing med färska örter och salta jordnötter är en perfekt kombination av krämigt, syrligt, fräscht och krispigt! Att fritera ägg är enklare än du tror, och här serverar vi dem med en asiatisk dressing gjord på koriander, lime, citrongräs och chili.

    Friterat ägg med thaidressing och örter
  3. Chawanmushi – Japansk äggkräm

    3. Chawanmushi – Japansk äggkräm

    Betyg 4.5 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Äggkräm, äggpudding eller ångad omelett – kärt barn har många namn. Chawanmushi är både enkelt att laga och fantastiskt gott! Här smaksätter vi vår äggkräm med miso och soja och serverar med brynt smör och löjrom.

    Chawanmushi – Japansk äggkräm
  4. Eggs florentine

    4. Eggs florentine

    Betyg 4.4 av 5.
    9 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Pocherat ägg, hollandaisesås och smörstekt surdegsbröd. Vi slår ett äggstra slag för den lakto-ovo vegetariska brunch-klassikern eggs florentine eller ägg florentine! Servera på traditionellt vis med smörslungad spenat.

    Eggs florentine
  5. Sojapicklade ägg

    5. Sojapicklade ägg

    Betyg 4.5 av 5.
    28 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer.

    Gör egna sojapicklade ägg! Perfekt som topping i ramen eller nudelsoppa, tillbehör i en poké bowl eller till valfri nudelrätt. Dessa picklade ägg gör du genom att mjukkoka ägg och sedan marinera dem i en lag av vatten, japansk soja och mirin.

    Sojapicklade ägg
  6. Breakfast burger

    6. Breakfast burger

    Betyg 4.4 av 5.
    11 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Letar du efter ett mättande frukost- eller brunchrecept? Gör hamburgare till frukost! Här gör vi en breakfast burger fylld med färskost, avokado, stekt ägg och knaprig bacon.

    Breakfast burger
  7. Snabb couscous bowl med ägg och avokado

    7. Snabb couscous bowl med ägg och avokado

    Betyg 4.1 av 5.
    18 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Couscous bowl är en rekordsnabb middag eller lunch med bara 4 ingredienser! Kokt couscous tillsammans med stekt ägg, avokado och sriracha är en vinnande kombo. Örter sätter smak och gör måltiden komplett.

    Snabb couscous bowl med ägg och avokado
  8. Tortilla wrap med ägg och bacon

    8. Tortilla wrap med ägg och bacon

    Betyg 4.8 av 5.
    22 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Gör en frukostwrap med detta tortilla hack! Skär ett snitt till mitten av ett tortillabröd och toppa med spenat, äggröra, stekt bacon och riven ost i varsin kvart av brödet. Sen är det bara att vika ihop och steka.

    Tortilla wrap med ägg och bacon
  9. Spansk tortilla

    9. Spansk tortilla

    Betyg 4 av 5.
    55 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Tortilla de patatas är en klassisk spansk omelett med potatis, ägg och lök. Servera gärna potatisomeletten till tapas skuren i småbitar, eller tillsammans med en sallad som huvudrätt.

    Spansk tortilla
  10. Stekt ris med lax och ingefära

    10. Stekt ris med lax och ingefära

    Betyg 4.3 av 5.
    36 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Stekt ris med ägg, lax och ingefära är en rätt du enkelt svänger ihop när du har rester av kokt ris! Gör denna version av fried rice genom att steka riset tillsammans med grönkål, lök och ärter, en sås med asiatiska smaker och toppa med tillbehör.

    Stekt ris med lax och ingefära

Artiklar (1565)

Ägg

Koka ägg i micron

Koka ägg i micron? Det är superenkelt och himla smidigt! Här visar vi hur du gör. 

4 söta tips

Hjärtformade ägg

Ägg är inte bara urgott − det går också att laga på så många olika sätt!

Goda fyllningar till dina...

Goda djävulsägg

Ingen påskbuffé är komplett utan mumsiga djävulsägg.

Mythbusting

Myter om ägg

Är äggvitan verkligen sååå mycket bättre än gulan? Här slår vi hål på alla äggmyter!