Lär dig grava äggulor
Har du tröttnat på kokta, stekta och pocherade ägg? Testa att grava äggulor!
Pannkaka och omelett i all ära, men ägg kan serveras på en mängd olika vis. Pocherat, friterat, gravat eller ångat – vi bjuder på goda, roliga, klassiska och nytänkande recept med ägg! Dessutom besvarar vi vanliga frågor om ägg.
Här hittar du alla våra äggrecept.
Ägg kan förvaras i rumstemperatur, men förvaras med fördel i kylskåpet, cirka
6–8 °C, för längre hållbarhet.
Angivet bäst före-datum på äggens förpackningar avser förvaring i rumstemperatur. Om råa ägg förvaras i kylskåpet kan de hålla i flera veckor efter passerat utgångsdatum.
Känner du dig osäker på om äggen du har hemma är gamla? Om de luktar och ser ut som de ska, går de utmärkt att äta.
Definitivt! Ägg är både rikt på proteiner och en bra källa till näringsämnen som jod, selen och vitamin D.
Äggula rå ca 320 kcal/100 g
Ägg stekt ca 200 kcal/100 g
Äggröra ca 190 kcal/100 g
Ägg kokt ca 140 kcal/100 g
Ägg rått ca 140 kcal/100 g
Äggvita rå ca 40 kcal/100 g
Källa: Livsmedelsverket
Äggula rå ca 16 g/100 g
Ägg stekt ca 13 g/100 g
Ägg kokt ca 12 g/100 g
Ägg rått ca 12 g/100 g
Äggröra ca 12 g/100 g
Äggvita rå ca 10 g/100 g
Källa: Livsmedelsverket
Den enklare förklaringen är att vita hönor för det mesta värper vita ägg och bruna hönor för det mesta värper bruna ägg. Smak och innehåll påverkas dock inte av äggskalets färg.
Har du ägg i kylen som du inte vet om de är råa eller kokta? Testa att snurra äggen på en plan yta. Om de snurrar jämnt och fort är äggen kokta, snurrar de långsamt och ojämnt är de råa.
Den höga proteinhalten i ägg gör att råvaran även fungerar bra som bindemedel. När ägg värms upp koagulerar proteinet och gör att bakverk, såser och rätter som biffar, patéer etcetera hålls ihop.
En gurksallad med rotselleri, hemmagjord majonnäs, örter och riven gravad äggula fungerar utmärkt som en annorlunda och smakrik sallad till middagen, eller kanske som tillbehör på påskbordet? Äggen tar lite tid att förbereda men är väl värd väntan.
Sellerisallad med gravad äggulaFriterat ägg, thaidressing med färska örter och salta jordnötter är en perfekt kombination av krämigt, syrligt, fräscht och krispigt! Att fritera ägg är enklare än du tror, och här serverar vi dem med en asiatisk dressing gjord på koriander, lime, citrongräs och chili.
Friterat ägg med thaidressing och örterÄggkräm, äggpudding eller ångad omelett – kärt barn har många namn. Chawanmushi är både enkelt att laga och fantastiskt gott! Här smaksätter vi vår äggkräm med miso och soja och serverar med brynt smör och löjrom.
Chawanmushi – Japansk äggkrämPocherat ägg, hollandaisesås och smörstekt surdegsbröd. Vi slår ett äggstra slag för den lakto-ovo vegetariska brunch-klassikern eggs florentine eller ägg florentine! Servera på traditionellt vis med smörslungad spenat.
Eggs florentineGör egna sojapicklade ägg! Perfekt som topping i ramen eller nudelsoppa, tillbehör i en poké bowl eller till valfri nudelrätt. Dessa picklade ägg gör du genom att mjukkoka ägg och sedan marinera dem i en lag av vatten, japansk soja och mirin.
Sojapicklade äggLetar du efter ett mättande frukost- eller brunchrecept? Gör hamburgare till frukost! Här gör vi en breakfast burger fylld med färskost, avokado, stekt ägg och knaprig bacon.
Breakfast burgerCouscous bowl är en rekordsnabb middag eller lunch med bara 4 ingredienser! Kokt couscous tillsammans med stekt ägg, avokado och sriracha är en vinnande kombo. Örter sätter smak och gör måltiden komplett.
Snabb couscous bowl med ägg och avokadoGör en frukostwrap med detta tortilla hack! Skär ett snitt till mitten av ett tortillabröd och toppa med spenat, äggröra, stekt bacon och riven ost i varsin kvart av brödet. Sen är det bara att vika ihop och steka.
Tortilla wrap med ägg och baconTortilla de patatas är en klassisk spansk omelett med potatis, ägg och lök. Servera gärna potatisomeletten till tapas skuren i småbitar, eller tillsammans med en sallad som huvudrätt.
Spansk tortillaStekt ris med ägg, lax och ingefära är en rätt du enkelt svänger ihop när du har rester av kokt ris! Gör denna version av fried rice genom att steka riset tillsammans med grönkål, lök och ärter, en sås med asiatiska smaker och toppa med tillbehör.
Stekt ris med lax och ingefäraHar du tröttnat på kokta, stekta och pocherade ägg? Testa att grava äggulor!
Vi har testat fem olika sätt att skala ägg och det bästa sättet att skala ägg på är...
Koka ägg i micron? Det är superenkelt och himla smidigt! Här visar vi hur du gör.
Matnyttig information och saker att ha koll på. Och självklart recepttips.
Hur kommer det sig egentligen att vi äter dessa mängder ägg under påsken?
Är äggvitan verkligen sååå mycket bättre än gulan? Här slår vi hål på alla äggmyter!
Snabbt, gott och enkelt! Vi lagar olika sorters omelett som passar alla smaker.