Ugnsbakad torsk med äggsås

Torsk med äggsås är en riktig husmansklassiker! Torskfilén tillagas i ugn tills den blir saftig. Torsken får sällskap av äggsås smaksatt med citron och persilja.
Samarbete med:
Royal Greenland

Ingredienser
4 portioner
500 g torsk (gärna ryggfilé)
1 l vatten
1/2 dl salt
2 msk hackad dill
25 g smör
Äggsås
25 g smör
2 msk vetemjöl
2 1/2 dl vispgrädde
2 dl mjölk (3%)
1 tsk finrivet citronskal
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
3 hårdkokta ägg
2 dl hackad persilja
Till servering
kokt potatis
För alla
Innehåller ägg.
Gör glutenfri: byt vetemjöl mot majsstärkelse att reda såsen med.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt smör, grädde och mjölk mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2636 KJ / 630 kCal
Fett38 g
Salt3.1 g
Kolhydrater39 g
Protein32 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Skulle rekommendera att man inte häller över såsen på fisken utan servera den bredvid. Smaken är annars jättegod och lätt att laga fisken i ugnen.
Elin
2022-09-05Torsken släppte en hel del vätska plus 0,5 dl som det var i receptet. Jag hällde över den vattniga torsken såsen, så som det står i receptet och det blev som soppa med äggbitar i. Ingen torskmiddag den dagen för oss. Tråkigt mat blev det med tanke på höga matpriser nuförtiden.
Lidia
2022-09-01Läste kommentarer och gjorde som andra med termometer i fisken. La också i en skvätt fiskfond i såsen, blev utsökt!
Catherine
2022-03-29