ÖVER 60 MIN | Avancerad

Trofie med pistagepesto och burrata

Gör egen trofie-pasta! Här serverar vi de handrullade färska små pastaskruvarna i en lakto-ovo-vegetarisk rätt med hemgjord pistagepesto och krämig burrata. Traditionellt görs trofie utan ägg i degen men i detta recept gör vi pastan av vanlig pastadeg. Det tar lite tid att rulla trofieskruvarna men det är det värt!

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Trofie: Gör Pastadegen (tänk på att degen ska ligga i kylen ca 1 timme).
  2. Pistagepesto: Mixa alla ingredienser till en pesto.
  3. Trofie: Dela pastadegen i åtta bitar (för 4 port) och rulla varje bit till en ca 40 cm lång rulle. Skär sedan i ca 3–4 mm smala skivor och rulla varje skiva till en tunn rulle. Skär bara några skivor åt gången och rulla de direkt. Låt resten ligga under plastfilm så degen inte torkar. Tvinna de tunna rullarna runt en mjölad grillpinne i metall eller trä och dra av försiktigt. Lägg på ett bakplåtspapper och strö över durumvetemjöl.
  4. Koka pastan ca 2 minuter i saltat vatten. Häll av och blanda med peston.
  5. Till servering: Toppa pastan med burrata, olivolja och svartpeppar.

För alla

Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: uteslut färsk pasta och välj glutenfri torkad pasta.
Gör laktosfri: byt burrata mot laktosfri mozzarella.
Gör äggfri: uteslut färsk pasta och välj äggfri torkad pasta. Känsliga äggallergiker bör undvika ost med konserveringsämnet E1105 Lysozym t ex parmigiano reggiano.
Osten kan innehålla löpe.

Tips

Vill du inte göra egen trofie? Köp torkad trofie eller strozzapreti.

Ingredienser

Portioner: 4
Trofiepasta
  • 1 sats pastadeg (se länk i steg 1)
Pistagepesto
  • 2 krukor basilika
  • 1 kruka persilja
  • 3/4 dl olivolja
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1/2 msk finrivet citronskal
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1/2 dl rostade pistagenötter
  • 1/2 skalad vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk salt
Till servering
  • ca 150 g burrata
  • olivolja
  • svartpeppar