Stekt lax med ugnsrostade rotfrukter och grönkålspesto
Få smaker passar så bra tillsammans som stekt lax med grönkål! Här serverar vi stekt laxfilé med ugnsrostad morot, kålrot, sötpotatis och rödlök. En grönkålspesto på grönkål, solroskärnor och parmesan blir pricken över i!
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2019
Ingredienser
4 portioner
Rostade rotfrukter
2 stora morötter
200 g kålrot
500 g sötpotatis
2 rödlökar
2 msk olivolja
1 1/2 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar
Grönkålspesto
80 g skuren grönkål
1 dl rostade solroskärnor
1 dl riven parmesan
1 dl olivolja
1 krm chiliflakes
1 tsk finrivet citronskal
1 stor riven vitlöksklyfta
1 dl kallt vatten
1 krm flingsalt
1 krm svartpeppar
Lax
4 port laxfilé (à ca 140 g)
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3701 KJ / 884 kCal
Fett65 g
Salt3 g
Kolhydrater34 g
Protein38 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Det var mycket gott, jag lade till citronsaft i peston så den blev friskare och lättsammare.
Erik
2021-05-20Enkelt, hälsosamt och gott.
Nalleli
2020-10-05Jättegott och fräscht! Men jag tycker att peston och rotfrukterna räcker till 8 laxfiléer!
Jennifer
2019-05-22