Stekt lax med ugnsrostade rotfrukter och grönkålspesto

16
3
Stekt lax med ugnsrostade rotfrukter och grönkålspesto

Få smaker passar så bra tillsammans som stekt lax med grönkål! Här serverar vi stekt laxfilé med ugnsrostad morot, kålrot, sötpotatis och rödlök. En grönkålspesto på grönkål, solroskärnor och parmesan blir pricken över i!

Ett recept från:
Buffé nr 1, 2019

Stekt lax med ugnsrostade rotfrukter och grönkålspesto

Ingredienser

4 portioner

Rostade rotfrukter

2 stora morötter
200 g kålrot
500 g sötpotatis
2 rödlökar
2 msk olivolja
1 1/2 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar

Grönkålspesto

80 g skuren grönkål
1 dl rostade solroskärnor
1 dl riven parmesan
1 dl olivolja
1 krm chiliflakes
1 tsk finrivet citronskal
1 stor riven vitlöksklyfta
1 dl kallt vatten
1 krm flingsalt
1 krm svartpeppar

Lax

4 port laxfilé (à ca 140 g)
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar

För alla

Fri från gluten och laktos. Innehåller mjölkprotein.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

16

Kommentarer

Erik

2021-05-20

Det var mycket gott, jag lade till citronsaft i peston så den blev friskare och lättsammare.

Nalleli

2020-10-05

Enkelt, hälsosamt och gott.

Jennifer

2019-05-22

Jättegott och fräscht! Men jag tycker att peston och rotfrukterna räcker till 8 laxfiléer!

Näringsvärde per portion

Energi 3701 KJ / 884 kCal
Fett 65 g
Salt 3 g
Kolhydrater 34 g
Protein 38 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden