ÖVER 60 MIN | Medel

Majs- och bönbiffar med matvete, bakade tomater och pesto

Letar du efter en vego-vardagsrätt som går hem hos hela familjen? Laga supergoda majs-och bönbiffar och servera med matvete, bakade tomater och hemgjord pesto! Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Bakade tomater: Skiva vitlöken. Repa och hacka timjanen. Lägg tomaterna på en bakpappersklädd plåt och strö över vitlök och timjan. Ringla över olja, salt och peppar och blanda runt. Baka i mitten av ugnen 2 ½–3 timmar tills tomaterna krympt ihop en del men fortfarande är saftiga.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Majs- och bönbiffar: Häll av och skölj bönorna, låt rinna av. Häll av majsen. Skär salladslöken.
  5. Mixa bönorna och hälften av majsen till en slät smet. Tillsätt salladslök, ägg, mjöl, ost, salt och peppar och resten av majsen. Mixa snabbt ihop till en smet. Låt stå i kylen i minst 15 minuter.
  6. Klicka ut smeten på bakplåtspapper, ungefär 2 msk per biff. Ställ in i mitten av ugnen på ca 20 minuter tills biffarna fått fin färg.
  7. Pesto: Riv parmesanosten och vitlöken. Mixa alla ingredienser till en slät pesto.
  8. Till servering: Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen.
  9. Servera majs- och bönbiffarna med matvetet och de rostade tomaterna, ringla över peston.

För alla

Fri från laktos. Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot majsstärkelse och matvete mot glutenfri couscous, quinoa eller ris.

Osten kan innehålla löpe.



Ingredienser

Portioner: 4
Bakade tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 400 g små tomater (gärna på kvist)
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm flingsalt
  • 1/2 krm peppar
Majs- och bönbiffar
  • 1 förp kokta stora vita bönor (à 380 g)
  • 1 1/2 burk majs (à 150 g)
  • 2 finskurna salladslökar
  • 1 ägg
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 50 g riven lagrad ost
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
Pesto
  • 1 dl finriven parmesanost
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 2 krukor basilika
  • 1/2 dl pinjenötter
  • 1 1/2 dl olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
Till servering
  • 4 dl matvete

Näringsvärde
Per portion

Energi 3507 kJ / 837 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept