Bild laddas
Det syrliga guldet

Goda rätter med kimchi

Kimchi betyder ”syrat guld” och är snudd på nationalrätt i Korea. Här får du tips på goda rätter med kimchi.
Så gör du egen kimchi

  • Kimchi jjigae – Koreansk kimchigryta

    40
    6
    Kimchi jjigae är en smakrik koreansk gryta med bland annat kimchi, tofu och fläsk. Chilipastan gochujang och sojabönpastan miso sätter smak på den mustiga kimchigrytan som toppas med salladslök och serveras med ris.
    Kimchi jjigae – Koreansk kimchigryta
  • Bibimbap med svamp

    26
    5
    Den koreanska risrätten bibimbap – här i en variant utan kött och med svamp istället! Svampen marineras i en smakrik marinad innan den steks, och serveras sedan med olika sauterade, marinerade och syrade grönsaker, ris, ett stekt ägg och gochujangsås.
    Bibimbap med svamp
  • Udonnudlar med kimchi

    81
    22
    Kimchi udon är en krämig, enkel och ruskigt god rätt som passar perfekt som vardagsmiddag. Krispigt stekt bacon, het koreansk kimchi och mjuka udonnudlar är en vinnande trio! Skippa bacon för att göra receptet lakto-ovo-vegetariskt.
    Udonnudlar med kimchi
  • Kimchi grilled cheese

    13
    2
    Låt kimchi, alltså fermenterad kål, ta plats i din toast! Här gör vi en supersmarrig grilled cheese macka med cheddarost och kimchi mellan två skivor surdegsbröd – syrligt, salt och hett. Färdig kimchi hittar du i hyllan för världens mat.
    Kimchi grilled cheese
  • Burgare med kimchimajonnäs på surdegsbröd

    6
    0
    Uppdatera hamburgaren med kimchimajonnäs, surdegsbröd och rostad sötpotatis! Testa också byta ut 200 g av färsen till samma mängd riven mjuk tofu för en lite grönare burgare (för 4 port).
    Burgare med kimchimajonnäs på surdegsbröd
  • Kimchi fried rice

    88
    0
    Ge gårdagens ris nytt liv genom att steka på det med goda grönsaker! Vrid upp smaken i detta ”fried rice” med en snabbfixad kimchi som du rör ner mot slutet. Bjud med stekta ägg och rostad lök, som tillsammans med riset blir till en riktig fullträff i smaker.
    Kimchi fried rice
  • Poké bowl med lax och kimchi

    92
    4
    Poké bowl är lite som en blandning mellan sushi och tacos. Rätten har sitt ursprung i hawaiiansk husmanskost och har på kort tid blivit populär i Sverige. Här toppas en bädd av ris med råmarinerad lax, kimchi, salladslök och sesamfrön. Så enkelt, men så gott!
    Poké bowl med lax och kimchi
  • Pork teriyaki med kimchi

    22
    2
    En rätt med fenomenala smaker från det asiatiska köket – resultatet blir en härlig sås, enkelt fixad kimchi och smarrigt kött med fräsch salladslök och sesamfrön på. Serveras givetvis med ris till och äts gärna med pinnar för känslans skull. Smaklig måltid!
    Pork teriyaki med kimchi
  • Fries med kimchi och lax

    28
    6
    Chilistark koreansk kimchi gör under för pommes frites, precis som majonnäs. Här slår vi två goda flugor i en smäll. Lägg pommes frites på en bädd av kimchi, ringla över en syrlig limemajonnäs och bjud med stekt lax. Enkelt, snabbt och jättemumsigt!
    Fries med kimchi och lax
  • Laxspett med kimchi och sesamfrön

    13
    2
    Grillade laxspett med kimchi och sesamfrön är ett grillrecept med asiatiska smaker. Trä upp laxfilén på spett och pensla laxen med hoisinsås medan du grillar den. Servera den grillade laxen med kimchi – en kryddig koreansk sallad med vinäger, honung, sesam och sambal oelek.
    Laxspett med kimchi och sesamfrön
  • Bi Bim Bap med kimchi och kyckling

    39
    4
    Bibimbap med kimchi och kyckling är en imponerande rätt med inspiration från Korea. Du blandar olika sorters grönsaker med stark sås och lägger ovanpå kokt ris i en djup tallrik eller skål. Toppa med kimchi, grodd- och spenatfräs samt kyckling. Lägg slutligen ett stekt ägg på toppen och avnjut!
    Bi Bim Bap med kimchi och kyckling
Om kimchi
  • De flesta tänker nog på chilihet salladskål, eller kinakål som den även kallas, när man pratar om kimchi. Visst är det vanligast, men kimchi innefattar alla sorters mjölksyrade grönsaker.
  • Kimchi är ”levande” så till vida att tillväxten av goda bakterier, och därmed syrningen, hela tiden fortsätter, om än i ett långsammare tempo när den förvaras i kylen.
  • I koreansk matlagning används kimchin på olika sätt beroende på hur länge den har syrats. När den är precis klar, efter cirka en vecka, är den god som tillbehör till alla möjliga rätter. Efter ytterligare två veckor har kimchin en tydligare syra. Ytterligare några veckor senare har den en kraftigare smak, och då är det dags att använda kimchin i wok eller grytor.
Matskola

Hur gör man egen kimchi?

Prova att göra egen – vi visar hur du lagar bästa recept på koreansk kimchi.
Bild laddas
Recept

Vit fisk på 5 sätt

Vi bjuder på fem goda recept som hjälper dig äta mer vit fisk i vardagen.
Bild laddas
Recept

Bjud på dumplings!

Dumplings är ett superroligt matpyssel! De färdiga knytena kan friteras eller ångas.
Bild laddas
Matskola

Laga koreansk Bulgogi

Lär dig laga den koreanska rätten Bulgogi! Vi visar steg för steg hur du gör.
Bild laddas
Gör det själv!

Laga restaurangmat hemma

Här är restaurangmaten du alltid drömt om att kunna göra själv hemma.
Bild laddas
Recept

Sparris på nya sätt

Nu är våren äntligen här och med den de efterlängtade sparristiderna. Primören är fantastisk med brynt smör, hollandaise eller färskriven parmesan. Men möjligheterna slutar inte där. Här är tre sätt att äta sparris bortom klassikerna!
Bild laddas
Hitta din favorit

Höstiga viltfärsrecept

Här är våra bästa recept med viltfärs för grytor och husman att värma sig med under hösten
Bild laddas
Lökigt!

Allt du kan göra med olika sorters lök

Hur ska man tillaga lök för att få fram så mycket smak som möjligt? Jo, så här!
Bild laddas
Värmande tröstmat!

Comfort food

Mörkret och kylan är här och vi längtar efter comfort food som tillfredsställer. Helst ska det vara generöst, ostigt och krämigt, helt enkelt tröstmat när den är som bäst! Vi bjuder på recepten som värmer både kropp och själ.
Bild laddas