Kimchi, bibimbap och bulgogi med ingredienser som gochujang och gochugaru. Koreansk mat kännetecknas ofta av syra, hetta och smakrikedom! Tv-kocken och kokboksförfattaren Jennie Walldén berättar mer om det koreanska köket och delar med sig av sina 8 bästa koreanska recept.
Tips! Här hittar du alla våra recept på
koreansk mat.
Koreanska pannkakor, bulgogi på kyckling, bibimpap är några exempel på koreanska rätter.
Kimchi, bibimbap och bulgogi med ingredienser som gochujang och gochugaru. Koreansk mat kännetecknas ofta av syra, hetta och smakrikedom! Tv-kocken och kokboksförfattaren Jennie Walldén berättar mer om det koreanska köket och delar med sig av sina 8 bästa koreanska recept.
– Det är mycket smakintensivt och rikt på fermenterade ingredienser och umami. Kimchi är nummer ett när det kommer till det fermenterade, men även fermenterade pastor gjorda på chil ioch sojabönor är vanliga. Förutom kimchi är sesamolja och vitlök väldigt viktiga ingredienser.
– Mejeriprodukter är karaktäristiskt för den svenska matkulturen, något som man inte alls använder i det traditionella koreanska köket. I det koreanska köket finns det fler heta element än i det svenska. Traditionellt svenskt kök har ingen hetta alls, på sin höjd svartpeppar. I Sydkorea hittar du däremot både mild och väldigt stark mat, det finns helt enkelt en större variation på hetta. Det svenska köket skulle kunna ses som potatisbaserat, medan det koreanska köket är risbaserat.
– Den ena är att all koreansk mat är väldigt stark. Stark koreansk mat kan vara stark, men det finns också mycket mild mat. Den andra är att man äter massor av koriander, jag har aldrig ätit koriander i Sydkorea!
– Bibim betyder att röra, bap betyder ris. I Sydkorea är det en vardagsrätt där en skål med ris toppas med olika sauterade (hastigt stekta), picklade, marinerade grönsaker, ett stekt ägg, ibland någon form av protein och den heta gochujangsåsen. Och så serverar man kimchi vid sidan av. Tanken är att man rör runt i hela rätten innan man hugger in, och man äter den med sked, inte med pinnar!