Poké bowl med lax och kimchi
Poké bowl är lite som en blandning mellan sushi och tacos. Rätten har sitt ursprung i hawaiiansk husmanskost och har blivit populär även i Sverige. Här toppas en bädd av ris med råmarinerad lax, kimchi, salladslök och sesamfrön. Så enkelt, men så gott!
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2017
Ingredienser
4 portioner
Marinad
1/2 röd chilifrukt
1 msk finriven ingefära
1/2 dl färskpressad limejuice (1/2 dl motsvarar juice från ca 2 lime)
1 dl japansk soja
2 msk mirin
2 msk sesamolja
Lax
200 g lax i bit (gärna salma eller fröya)
1 schalottenlök
Ris
4 port sushiris eller annat rundkornigt ris, t ex grötris
1/2 tsk salt
3 msk mirin
Sesamsås
1 dl kokosgrädde
1/2 dl japansk soja
2 msk mirin
3/4 dl tahini (sesampaste)
1 tsk finriven ingefära
1/4 röd chilifrukt
1/2 msk färskpressad lime
1 tsk flytande honung
Till servering
3 dl färdig kimchi eller snabbkimchi (se länk under steg 6)
1 urgröpt, tärnad avokado
1/4 gurka i bitar
1 kruka koriander
4 strimlade salladslökar
1 msk vita eller svarta sesamfrön
1 dl rostad lök
Gör så här
Har du lagat receptet?
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Mycket gott! Bjudmat såväl som vardagsmat!
Carina
2024-07-12En klar favorit som vi gör ofta. Gott med mango och sojaböner. Håller med övriga om mängden sås och marinad, den kan halveras.
Eva
2023-01-08Hej Eva och ni övriga som kommenterat receptet. ICAs kockar har nu sett över receptet och marinadmängden är justerad. Vänliga hälsningar Harriet.
Redaktionen
2024-03-18Andelen sås kan minskas till hälften (minst) som nämnts i kommentarerna tidigare
Robert
2022-01-07