Poké bowl med lax och kimchi

91
4
Poké bowl med lax och kimchi

Poké bowl är lite som en blandning mellan sushi och tacos. Rätten har sitt ursprung i hawaiiansk husmanskost och har på kort tid blivit populär i Sverige. Här toppas en bädd av ris med råmarinerad lax, kimchi, salladslök och sesamfrön. Så enkelt, men så gott!

Ett recept från:
Buffé nr 1, 2017

Poké bowl med lax och kimchi

Ingredienser

4 portioner

Marinad

1 röd chilifrukt
1 1/2 msk finriven ingefära
1 dl färskpressad limejuice (1 dl motsvarar saft från ca 3 lime)
2 dl japansk soja
1/2 dl mirin
1/2 dl sesamolja

Lax

200 g lax i bit (gärna salma eller fröya)
1 schalottenlök

Sesamsås

1 dl kokosgrädde
1/2 dl japansk soja
2 msk mirin
3/4 dl tahini (sesampaste)
1 tsk finriven ingefära
1/4 röd chilifrukt
1/2 msk färskpressad lime
lite flytande honung

Ris

250 g sushiris eller annat rundkornigt ris, t ex grötris
2 msk mirin
1/2 tsk salt

Till servering

3 dl färdig kimchi eller snabbkimchi (se länk under steg 6)
1 urgröpt, tärnad avokado
1/4 gurka i bitar
färsk koriander
4 strimlade salladslökar
1/2 msk vita eller svarta sesamfrön
rostad lök

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri rostadlök.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

91

Kommentarer

Robert

2022-01-07

Andelen sås kan minskas till hälften (minst) som nämnts i kommentarerna tidigare

Malin

2020-12-19

Jättegott att lägga till lite edamerbönor som topping!

Malin

2019-02-25

Detta var jättegott! Men man använder onödigt stora volymer. Marinaden kan göras på halva mängderna och räcker ändå fint även om man tar lite mer lax som jag gjorde. Såsen blir det också onödigt mycket av. Kan minskas till hälften av allt.

Näringsvärde per portion

Energi 4209 KJ / 1001 kCal
Fett 45 g
Salt 2 g
Kolhydrater 120 g
Protein 27 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden