Poké bowl med lax och kimchi
Poké bowl är lite som en blandning mellan sushi och tacos. Rätten har sitt ursprung i hawaiiansk husmanskost och har blivit populär även i Sverige. Här toppas en bädd av ris med råmarinerad lax, kimchi, salladslök och sesamfrön. Så enkelt, men så gott!
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2017
Ingredienser
4 portioner
Marinad
1/2 röd chilifrukt
1 msk finriven ingefära
1/2 dl färskpressad limejuice (1/2 dl motsvarar juice från ca 2 lime)
1 dl japansk soja
2 msk mirin
2 msk sesamolja
Lax
200 g lax i bit (gärna salma eller fröya)
1 schalottenlök
Ris
4 port sushiris eller annat rundkornigt ris, t ex grötris
1/2 tsk salt
3 msk mirin
Sesamsås
1 dl kokosgrädde
1/2 dl japansk soja
2 msk mirin
3/4 dl tahini (sesampaste)
1 tsk finriven ingefära
1/4 röd chilifrukt
1/2 msk färskpressad lime
1 tsk flytande honung
Till servering
3 dl färdig kimchi eller snabbkimchi (se länk under steg 6)
1 urgröpt, tärnad avokado
1/4 gurka i bitar
1 kruka koriander
4 strimlade salladslökar
1 msk vita eller svarta sesamfrön
1 dl rostad lök
För alla
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri rostad lök.
Receptet uppdaterat mars 2024.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
En klar favorit som vi gör ofta. Gott med mango och sojaböner. Håller med övriga om mängden sås och marinad, den kan halveras.
Eva
2023-01-08Hej Eva och ni övriga som kommenterat receptet. ICAs kockar har nu sett över receptet och marinadmängden är justerad. Vänliga hälsningar Harriet.
Redaktionen
2024-03-18Andelen sås kan minskas till hälften (minst) som nämnts i kommentarerna tidigare
Robert
2022-01-07Jättegott att lägga till lite edamerbönor som topping!
Malin
2020-12-19