Hembakat är godast!

Enkla och goda recept på bröd

Letar du efter gott och enkelt bröd? Då har du kommit rätt! Här är enkla recept på bröd som även passar dig som är nybörjare på att baka. Välj bland brödrecept med eller utan jäst i form av lättbakade limpor, klassiska frallor eller bröd som bakas i långpanna.

Enkelt bröd med jäst

5 enkla brödrecept med jäst var det här! Vilket bakar du idag?

  • Morotslimpa

    Morotslimpa

    Betyg 4.9 av 5.
    22 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.

    Morotslimpa är ett ljuvligt bröd med en lite söt smak – perfekt att njuta av till frukosten, som mellanmål eller kanske till soppan. Den vackra färgen kommer från de saftiga morötterna som även ger brödet en härlig smak. Limpan bakas på grahamsmjöl, vetemjöl och havregryn.

    Morotslimpa
  • Kalljästa frallor

    Kalljästa frallor

    Betyg 3.9 av 5.
    354 personer har röstat
    Receptet har 55 kommentarer.

    Kalljäsning, ett så gott och enkelt sätt att baka bröd på! Degen förbereds dagen innan och du kan snabbt förbereda frallorna på morgonen och njuta av nybakat bröd till frukost! Våra kalljästa frallor bakas på rågsikt och är riktigt, riktigt goda!

    Kalljästa frallor
  • Sirapslimpa

    Sirapslimpa

    Betyg 4.4 av 5.
    70 personer har röstat
    Receptet har 43 kommentarer.

    Sirapslimpa, en svensk brödklassiker som alltid passar som matsäck eller till frukost. Sirapslimpan bakar du med vetemjöl och rågsikt och den blir precis lagom söt av mörk sirap. Serveras helst nygräddad med valfritt pålägg.

    Sirapslimpa
  • Källarfranska

    Källarfranska

    Betyg 4.8 av 5.
    115 personer har röstat
    Receptet har 26 kommentarer.

    Källarfranska, mjuka goda frallor som bakas på vetemjöl. Ät dem gärna direkt, eller frys in dem och ta fram när det passar. Med det här receptet får du frallor som passar både till fest, vardagsfrukost eller lunch.

    Källarfranska
  • Hönökaka

    Hönökaka

    Betyg 4.6 av 5.
    19 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Upplev smaken av traditionella Hönökakor hemma. En Hönökaka är en ljus, mjuk och tunn brödkaka som fått sitt namn efter ön Hönö i Göteborgs skärgård. Bröden bakas med en blandning på rågsikt och vetemjöl och naggas innan de gräddas gyllene.

    Hönökaka

Enkelt bröd utan jäst

Om du vill att det ska gå riktigt snabbt att baka bröd, välj ett av dessa recept utan jäst.

  • Grovt rågbröd

    Grovt rågbröd

    Betyg 4.3 av 5.
    137 personer har röstat
    Receptet har 32 kommentarer.

    Baka ett enkelt rågbröd i form gjort på vetemjöl, grovt rågmjöl, sirap och filmjölk. Servera brödet, gärna nygräddat, tillsammans med dina favoritpålägg.

    Grovt rågbröd
  • Lingonlimpa med gräddfil

    Lingonlimpa med gräddfil

    Betyg 3.9 av 5.
    28 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Saftig och god limpa som bakas på vetemjöl, rågmjöl och rågkross samt har rårörda lingon och gräddfil i degen. Servera med ett gott pålägg och en kopp te.

    Lingonlimpa med gräddfil
  • Mörkt filmjölksbröd

    Mörkt filmjölksbröd

    Betyg 4.5 av 5.
    312 personer har röstat
    Receptet har 94 kommentarer.

    Det här mörka filmjölksbrödet är lättare att baka än vad du kanske tror. Fyllt med massor av goda nötter, fröer och torkad frukt blir brödet snabbt en favorit på frukostbordet.

    Mörkt filmjölksbröd
  • Lättbakad kavring

    Lättbakad kavring

    Betyg 2.8 av 5.
    464 personer har röstat
    Receptet har 15 kommentarer.

    Kavring är smakrikt, mörkt bröd med rågsikt, sirap och kryddor. Det här lättlagade kavringreceptet går snabbt att baka med bikarbonat. 

    Lättbakad kavring
  • Pizzadeg med bakpulver

    Bonusrecept – snabb pizzadeg utan jäst

    Betyg 4.3 av 5.
    350 personer har röstat
    Receptet har 56 kommentarer.

    Från en deg till en annan – pizzadegen! Denna variant görs på bakpulver och pizzamjöl, vilket gör att du på nolltid kan grädda riktigt goda, hemgjorda pizzor. 

    Pizzadeg med bakpulver

Enkelt bröd i långpanna

Tryck ut hela bröddegen i en långpanna, så smidigt och minimalt med kladd.

  • Tekaka i långpanna

    Tekaka i långpanna

    Betyg 4.6 av 5.
    28 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.

    Dessa tekakor som görs i en långpanna ger dig härligt saftiga och mjuka bröd. Smidigt och enkelt är det dessutom när du bara trycker ut degen i en långpanna och gräddar i en omgång. Servera gärna tekakorna med en god ost eller marmelad.

    Tekaka i långpanna
  • Zucchinibröd med frön

    Zucchinibröd med frön

    Betyg 4.8 av 5.
    68 personer har röstat
    Receptet har 16 kommentarer.

    Har du provat att baka med zucchini? Om inte är det dags nu! Detta zucchinibröd är ett saftigt och gott brytbröd som görs i långpanna och toppas med pumpakärnor och vallmofrön.

    Zucchinibröd med frön

Vad är skillnaden mellan olika mjölsorter?

Graham, råg, dinkel, vetemjöl special… Få koll på de olika mjölsorterna och vilken som passar när – läs vår mjölguide

3 snabba tips när du bakar bröd

Att duka fram hembakat bröd när det är dags för frukost är svårslaget. Gott, vardagslyxigt och dessutom bra för plånboken. Här kommer tre tips när du bakar eget bröd:

  1. Mät noga! För att undvika ett torrt och tungt bröd, se till att inte använda mer mjöl än vad som faktiskt behövs. Mät upp mjölet genom att löst skopa upp det i måttet – packa inte!
  2. Knåda järnet! När du bakar bröd som ska knådas, se till att göra det ordentligt. Det gör degen smidig och brödet blir luftigt och gott. Om du inte vill knåda kan du satsa på kalljäst bröd eller bröd utan jäst.
  3. Fort in i frysen! Frys in det bröd du inte äter upp direkt så kan du sen njuta av bröd som smakar som nybakat när du vill. 

Artiklar (883)

En god favorit

Frukostmackan

Med bröd, matfett och pålägg kan en macka varieras i all oändlighet. Här tipsar vi om våra receptfavoriter på goda frukostmackor.

Gott & näringsrikt

Baka bönbröd

Med bönor och linser i degen blir brödet du bakar både saftigare och mer näringsrikt!

Sött och salt!

Nyttigt julbak

Här hittar du tips på smarriga julbak som även är hälsosamma och gör gott för din hälsa!

Matskola

Surdegsgrund

Här visar vi, med video och steg för steg, hur du gör egen surdeg på råg från grunden.

Gott och nyttigt!

Baka med frön och kärnor

Fröer och kärnor är fullproppade med nyttigheter, och som om det inte vore nog tillför det extra krisp och är otroligt gott. Här har vi samlat ett gäng tips och härliga recept där du kan baka med dessa små underverk!

Hembakat

Grönt bröd

Har du provat att baka bröd med grönsaker? Resultatet: saftigt, gott och lite nyttigare.