Toppa din smoothie
Vi bjuder på recept som toppar din smoothie, gör den ännu godare och nyttigare!
Fröer och kärnor är fullproppade med nyttigheter, och som om det inte vore nog tillför det extra krisp och är otroligt gott. Här har vi samlat ett gäng tips och härliga recept där du kan baka med dessa små underverk!
Massor! Men till exempel är solroskärnor, pumpafrön, sesamfrön, linfrön, vallmofrön och chiafrön goda att baka med.
Fröna fastnar när degen är fuktig. Pensla med lite vatten så fastnar fröna på den fuktiga ytan.
Om knäcket är för tjockt eller inte gräddats tillräckligt länge och på rätt temperatur kan det bli segt istället för knäckigt. Följ vårt recept nedan så borde det går bra, det är älskat av många!
Enkelt och gott glutenfritt hemlagat knäckebröd, fullt med olika sorters fröer. Bryt i oregelbundna bitar och servera med goda röror till. Även en utmärkt gå bort present! Är det svårt att få det jämnt kan du lägga ett bakplåtspapper ovanpå och rulla med kavel över.
FröknäckeMumsigt och lätt knaprigt matbröd som du tillagar av solrosfrön, vetemjöl special, vatten och jäst. Solrosbrödet tillagas av en lite lösare bröddeg som behöver jäsa i cirka 30 minuter innan du gräddar det stora brödet i ugnen.
SolrosbrödMörkt filmjölksbröd är ett otroligt gott och förvånansvärt lättlagat formbröd. Brödet får en saftig karaktär av filmjölk och härliga aromer av linfrön, solrosfrön, hasselnötter, aprikoser och russin.
Mörkt filmjölksbrödEtt delikat recept på bondbröd med pumpakärnor som är utsökt att servera till middagen. Du gör brödet av bland annat jäst, rågsikt, vetemjöl, olivolja och pumpakärnor. Brödet blir stiligt med de mörka kärnorna.
Bondbröd med pumpakärnorVälsmakande färska morgonbröd att bjuda familjen på. Lättbakade bullar som innehåller både linfrön och fiberhavregryn. Servera gärna varma med blåbärssmoothie.
Färska morgonbrödBröd är en stämningshöjare som få andra. När rosenbrödet gräddas i ugnen sprider sig dess doft till hemmets alla vrår och lägger grunden till en mysig hemmakväll eller en middag fylld med intressanta konversationer.
Rosenbröd”Ja tack, en bit till!” Ingen säger nej till saftig citronkaka med vallmofrön. Särskilt inte när den är täckt med en söt florsockerglasyr. Grädda gärna citronkakan i en vacker form för, som bekant, man äter även med ögonen.
Saftig citronkaka med blå vallmoBaka en variant på äppeltosca där den saftiga äppelkakan gömmer sig under ett lager av härligt krispig och knäckig frötosca med solroskärnor och pumpafrön. Perfekt till en riktigt god fikastund! Blev det kaka över? Skär upp och frys in, och ta fram lagom till nästa eftermiddagsfika.
Äppeltosca med frönSolroskärnor är de skalade fröna från solrosblomman och har en mild och krämig nötsmak. Solroskärnor är naturligt rika på många nyttiga näringsämnen som bland annat en rad olika B-vitmaniner, järn, magnesium, fosfor och folat. Ett annat vitamin som finns väldigt höga halter i solroskärnorna är vitamin E. Solroskärnor är populära som topping på sallader, i bakning, på smoothies och müsli. Prova dem även i deg och fyllning till paj, som ersättare för pinjenötter i pesto eller garnera på kött eller kyckling som en nötig och knaprig topping. Eller, såklart, ät dem precis som de är.
Precis som det låter kommer pumpakärnor från pumpan. De förhöjer alla måltider med sin vackra gröna färg och nötiga smak och är bl.a. rika på zink och E-vitamin. Pumpakärnor upptäcktes i människans kost redan under 1300-talet, dels för att de är mättande och näringsrika men också för att de redan då ansågs ha medicinska egenskaper. Pumpakärnor passar lika bra på sallader och pasta som frukostfil. Använd dem precis som de är eller rosta dem för en ännu knaprigare känsla. Pumpakärnor gör sig fantastiska i örttäcken på fet fisk, att toppa frallorna med när du bakar, som ingredienser i uppiggande energibars och har också blivit populära att använda i olika salsor och röror.
Vi bjuder på recept som toppar din smoothie, gör den ännu godare och nyttigare!
Här reder vi ut hälsoegenskaperna och hur du kan använda våra populäraste kärnor och frön.
Här listar vi recept som är proppfulla med nötter, fröer, torkad frukt.
En kosthållning där råvarorna aldrig hettas upp över 42 grader. Se våra recept.
Lägg det vita brödet åt sidan och ladda med dessa smoothies och mättande bars.
Lär dig mer om dessa nyttiga bär, frukter och grönsaker.
Här listar vi frukostrecept rika på protein - till hela veckan.
Med bönor och linser i degen blir brödet du bakar både saftigare och mer näringsrikt!