Fröer och kärnor är fullproppade med nyttigheter, och som om det inte vore nog tillför det extra krisp och är otroligt gott. Här har vi samlat ett gäng tips och härliga recept där du kan baka med dessa små underverk!
Massor! Men till exempel är solroskärnor, pumpafrön, sesamfrön, linfrön, vallmofrön och chiafrön goda att baka med.
Fröna fastnar när degen är fuktig. Pensla med lite vatten så fastnar fröna på den fuktiga ytan.
Om knäcket är för tjockt eller inte gräddats tillräckligt länge och på rätt temperatur kan det bli segt istället för knäckigt. Följ vårt recept nedan så borde det går bra, det är älskat av många!
Solroskärnor är de skalade fröna från solrosblomman och har en mild och krämig nötsmak. Solroskärnor är naturligt rika på många nyttiga näringsämnen som bland annat en rad olika B-vitmaniner, järn, magnesium, fosfor och folat. Ett annat vitamin som finns väldigt höga halter i solroskärnorna är vitamin E. Solroskärnor är populära som topping på sallader, i bakning, på smoothies och müsli. Prova dem även i deg och fyllning till paj, som ersättare för pinjenötter i pesto eller garnera på kött eller kyckling som en nötig och knaprig topping. Eller, såklart, ät dem precis som de är.
Precis som det låter kommer pumpakärnor från pumpan. De förhöjer alla måltider med sin vackra gröna färg och nötiga smak och är bl.a. rika på zink och E-vitamin. Pumpakärnor upptäcktes i människans kost redan under 1300-talet, dels för att de är mättande och näringsrika men också för att de redan då ansågs ha medicinska egenskaper. Pumpakärnor passar lika bra på sallader och pasta som frukostfil. Använd dem precis som de är eller rosta dem för en ännu knaprigare känsla. Pumpakärnor gör sig fantastiska i örttäcken på fet fisk, att toppa frallorna med när du bakar, som ingredienser i uppiggande energibars och har också blivit populära att använda i olika salsor och röror.