Gott och nyttigt!

Baka med frön och kärnor

Fröer och kärnor är fullproppade med nyttigheter, och som om det inte vore nog tillför det extra krisp och är otroligt gott. Här har vi samlat ett gäng tips och härliga recept där du kan baka med dessa små underverk!

Vilka olika typer av fröer kan man baka med?

Massor! Men till exempel är solroskärnor, pumpafrön, sesamfrön, linfrön, vallmofrön och chiafrön goda att baka med.

Hur får man fröna att sitta kvar på brödet när man bakar?

Fröna fastnar när degen är fuktig. Pensla med lite vatten så fastnar fröna på den fuktiga ytan.

Varför blir mitt fröknäcke segt?

Om knäcket är för tjockt eller inte gräddats tillräckligt länge och på rätt temperatur kan det bli segt istället för knäckigt. Följ vårt recept nedan så borde det går bra, det är älskat av många!

Goda bakrecept med frön och kärnor

 1. Fröknäcke

  1. Fröknäcke

  Betyg 4.5 av 5.
  1830 personer har röstat
  Receptet har 344 kommentarer.

  Enkelt och gott glutenfritt hemlagat knäckebröd, fullt med olika sorters fröer. Bryt i oregelbundna bitar och servera med goda röror till. Även en utmärkt gå bort present! Är det svårt att få det jämnt kan du lägga ett bakplåtspapper ovanpå och rulla med kavel över.

  Fröknäcke
 2. Solrosbröd

  2. Solrosbröd

  Betyg 4.2 av 5.
  26 personer har röstat
  Receptet har 15 kommentarer.

  Mumsigt och lätt knaprigt matbröd som du tillagar av solrosfrön, vetemjöl special, vatten och jäst. Solrosbrödet tillagas av en lite lösare bröddeg som behöver jäsa i cirka 30 minuter innan du gräddar det stora brödet i ugnen.

  Solrosbröd
 3. Mörkt filmjölksbröd

  3. Mörkt filmjölksbröd med solrosfrön och linfrön

  Betyg 4.5 av 5.
  324 personer har röstat
  Receptet har 101 kommentarer.

  Mörkt filmjölksbröd är ett otroligt gott och förvånansvärt lättlagat formbröd. Brödet får en saftig karaktär av filmjölk och härliga aromer av linfrön, solrosfrön, hasselnötter, aprikoser och russin.

  Mörkt filmjölksbröd
 4. Bondbröd med pumpakärnor

  4. Bondbröd med pumpakärnor

  Betyg 3.9 av 5.
  72 personer har röstat
  Receptet har 15 kommentarer.

  Ett delikat recept på bondbröd med pumpakärnor som är utsökt att servera till middagen. Du gör brödet av bland annat jäst, rågsikt, vetemjöl, olivolja och pumpakärnor. Brödet blir stiligt med de mörka kärnorna.

  Bondbröd med pumpakärnor
 5. Färska morgonbröd

  5. Färska morgonbröd med linfrön

  Betyg 3.1 av 5.
  69 personer har röstat
  Receptet har 15 kommentarer.

  Välsmakande färska morgonbröd att bjuda familjen på. Lättbakade bullar som innehåller både linfrön och fiberhavregryn. Servera gärna varma med blåbärssmoothie.

  Färska morgonbröd
 6. Rosenbröd

  6. Rosenbröd med sesam och vallmo

  Betyg 3.2 av 5.
  370 personer har röstat
  Receptet har 24 kommentarer.

  Bröd är en stämningshöjare som få andra. När rosenbrödet gräddas i ugnen sprider sig dess doft till hemmets alla vrår och lägger grunden till en mysig hemmakväll eller en middag fylld med intressanta konversationer.

  Rosenbröd
 7. Saftig citronkaka med blå vallmo

  7. Saftig citronkaka med blå vallmo

  Betyg 4 av 5.
  164 personer har röstat
  Receptet har 21 kommentarer.

  ”Ja tack, en bit till!” Ingen säger nej till saftig citronkaka med vallmofrön. Särskilt inte när den är täckt med en söt florsockerglasyr. Grädda gärna citronkakan i en vacker form för, som bekant, man äter även med ögonen.

  Saftig citronkaka med blå vallmo
 8. Äppeltosca med frön

  8. Äppeltosca med frön

  Betyg 4.9 av 5.
  34 personer har röstat
  Receptet har 11 kommentarer.

  Baka en variant på äppeltosca där den saftiga äppelkakan gömmer sig under ett lager av härligt krispig och knäckig frötosca med solroskärnor och pumpafrön. Perfekt till en riktigt god fikastund! Blev det kaka över? Skär upp och frys in, och ta fram lagom till nästa eftermiddagsfika.

  Äppeltosca med frön
 • Solroskärnor - solig smak

  Solroskärnor är de skalade fröna från solrosblomman och har en mild och krämig nötsmak. Solroskärnor är naturligt rika på många nyttiga näringsämnen som bland annat en rad olika B-vitmaniner, järn, magnesium, fosfor och folat. Ett annat vitamin som finns väldigt höga halter i solroskärnorna är vitamin E. Solroskärnor är populära som topping på sallader, i bakning, på smoothies och müsli. Prova dem även i deg och fyllning till paj, som ersättare för pinjenötter i pesto eller garnera på kött eller kyckling som en nötig och knaprig topping. Eller, såklart, ät dem precis som de är.

 • Pumpakärnor - lika goda som nyttiga

  Precis som det låter kommer pumpakärnor från pumpan. De förhöjer alla måltider med sin vackra gröna färg och nötiga smak och är bl.a. rika på zink och E-vitamin. Pumpakärnor upptäcktes i människans kost redan under 1300-talet, dels för att de är mättande och näringsrika men också för att de redan då ansågs ha medicinska egenskaper. Pumpakärnor passar lika bra på sallader och pasta som frukostfil. Använd dem precis som de är eller rosta dem för en ännu knaprigare känsla. Pumpakärnor gör sig fantastiska i örttäcken på fet fisk, att toppa frallorna med när du bakar, som ingredienser i uppiggande energibars och har också blivit populära att använda i olika salsor och röror.

Artiklar (1558)

Extra krispigt!

Toppa din smoothie

Vi bjuder på recept som toppar din smoothie, gör den ännu godare och nyttigare!

Nyfiken på raw food?

En kosthållning där råvarorna aldrig hettas upp över 42 grader. Se våra recept.

Gott & näringsrikt

Baka bönbröd

Med bönor och linser i degen blir brödet du bakar både saftigare och mer näringsrikt!