Sirapslimpa

Baka eget bröd blir alltid extra gott. Så varför inte baka en sirapslimpa? Denna svenska brödklassiker som alltid passar som matsäck eller till frukost. Sirapslimpan bakar du med vetemjöl och rågsikt och den blir precis lagom söt av mörk sirap. Serveras helst nygräddad med valfritt pålägg.

Ingredienser
2 limpor
50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
1 msk salt
7 - 8 dl vetemjöl special (7 dl motsvarar ca 420 g)
8 dl rågsikt (8 dl motsvarar ca 480 g)
Gör så här
00:05:00
00:45:00
00:40:00
00:35:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
När det gäller rågsikt, menas det en blandning av siktat råg och vetemjöl eller menas det rent siktat rågmjöl?
Daniel
2025-01-12Hej Daniel! Rågsikten är som du är inne på en blandning av råg och vete. Det är den som används i det här receptet. Hälsningar Niclas
Redaktionen
2025-01-13Hej Daniel! Vi menar siktat råg blandat med vetemjöl. Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2025-01-13Flera medan skriver att degen inte jäser så bra. Värt att tänka på är att sirapslimpan innehåller rätt mycket socker(vilket kan hämma jäsningen om man använder blå jäst). Därför bra att använda röd jäst då den räknas som en söt deg
Andreas
2025-01-07Märker att under de kalla månaderna tar sin tid för att jäsa, ibland lämnar jag degen att jäsa i två timmar. Jag har gjort det nyligen under sommaren och jäste superfint och snabbt!
Maria de los
2024-07-03