Sirapslimpa

Betyg 4.5 av 5.
73 personer har röstat
45
Sirapslimpa

Baka eget bröd blir alltid extra gott. Så varför inte baka en sirapslimpa? Denna svenska brödklassiker som alltid passar som matsäck eller till frukost. Sirapslimpan bakar du med vetemjöl och rågsikt och den blir precis lagom söt av mörk sirap. Serveras helst nygräddad med valfritt pålägg.

Sirapslimpa

Ingredienser

2 limpor
50 g  smör
5 dl  filmjölk
50 g  färsk jäst
2 dl  mörk sirap
1 msk  salt
7 - 8 dl  vetemjöl special (7 dl motsvarar ca 420 g)
8 dl  rågsikt (8 dl motsvarar ca 480 g)

För alla

Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och filmjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret mot mjölkproteinfritt matfett och byt filmjölken mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Gör så här

Tips

Det är viktigt att vätskan inte överstiger 37°C. Jäs gärna degen i en dragfri plats, t ex i ugnen med bara ugnslampan på (sätt inte igång ugnen med värme).

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.5 av 5.
73 personer har röstat

Kommentarer

Märker att under de kalla månaderna tar sin tid för att jäsa, ibland lämnar jag degen att jäsa i två timmar. Jag har gjort det nyligen under sommaren och jäste superfint och snabbt!

Maria de los

2024-07-03

Godaste brödet blev det för oss! Jag gräddade lite längre och de blev perfekta!

Ulrika

2024-03-14

Håller med tidigare talare, hände inte mycket första jäsningen, men andra! Och jösses vad bra och goda dom blev! 👍🏼

Petra

2024-01-28

Testa liknande recept

Brittas kavring
Betyg 3.7 av 5.
18 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Mustigt filbröd
Betyg 3.7 av 5.
19 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Gotlandslimpa
Betyg 4.2 av 5.
21 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Vörtbröd
Betyg 4.2 av 5.
63 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Grindalimpa
Betyg 3.5 av 5.
47 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Klassisk gotlandslimpa
Betyg 2.9 av 5.
37 personer har röstat
Över 60 min att tillaga