ÖVER 60 MIN | Medel

Sirapslimpa

Baka eget bröd blir alltid extra gott. Så varför inte baka en sirapslimpa? Denna svenska brödklassiker som alltid passar som matsäck eller till frukost. Sirapslimpan bakar du med vetemjöl och rågsikt och den blir precis lagom söt av mörk sirap. Serveras helst nygräddad med valfritt pålägg.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 limpor portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smält smöret och blanda det med filmjölken. Värm vätskan till ljummet, 37°C.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirapen och saltet. Blanda tills jästen har löst upp sig.
  3. Tillsätt mjöl och rågsikt lite i taget och knåda i en degblandare eller för hand till en elastisk deg, ca 5 minuter.
  4. Jäs degen under bakduk, cirka 45 minuter. 
  5. Baka ut degen till två limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ytterligare 40 minuter. 
  6. Sätt ugnen på 175°C. 
  7. Grädda limporna mitt i ugnen 35-40 minuter eller tills de har en innertemperatur 95°C grader.

För alla

Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret mot mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 2 limpor
  • 50 g smör
  • 5 dl filmjölk
  • 50 g färsk jäst
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 msk salt
  • 7 - 8 dl vetemjöl special (7 dl motsvarar ca 420 g)
  • 8 dl rågsikt (8 dl motsvarar ca 480 g)