Mörkt filmjölksbröd

Betyg 4.5 av 5.
319 personer har röstat
97
Mörkt filmjölksbröd

Mörkt filmjölksbröd är ett otroligt gott och förvånansvärt lättlagat formbröd. Brödet får en saftig karaktär av filmjölk och härliga aromer av linfrön, solrosfrön, hasselnötter, aprikoser och russin.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2001

Mörkt filmjölksbröd

Ingredienser

2 bröd
7 dl  vetemjöl
4 dl  grahamsmjöl
2 dl  grovt rågmjöl
1 tsk  salt
1 dl  solrosfrön
1 dl  hela linfrön
1 dl  hela, torkade aprikoser (1 dl motsvarar ca 100 g)
1 dl  russin
1 dl  hasselnötter
10 dl  filmjölk
1 1/2 tsk  bikarbonat
2 dl  mörk sirap

För alla

Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri filmjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut filmjölken mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Näringsvärdet är beräknat per bröd.

Gör så här

Tips

Det går att laborera med olika sorters mjöl; kornmjöl, vetekli, råg. Se bara till att behålla mängden vetemjöl för glutenmängden. Man kan också variera fyllningen med skivor av banan eller bitar av äpple. Välj själv!

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.5 av 5.
319 personer har röstat

Kommentarer

Supergott blev det, men vågade inte ha i solrosfröna. Blir inte solrosfrön illgröna när man har dem i bikarbonatbröd? Jag tycker inte det ser så smakligt ut.

Madeleine

2024-04-08

Jättegott! Svar på fråga i kommentarerna: jag gissar att den försiktiga blandningen handlar om att man inte vill krossa linfröna eftersom krossade linfrön kan utsöndra ett gift i brödet.

Elizabet

2024-04-07

Varför ska man blanda försiktigt? Gott lättbakat bröd

Peter

2024-03-11

Näringsvärde per portion

Energi10784 KJ / 2569 kCal
Fett71 g
Salt6 g
Kolhydrater391 g
Protein68 g

Testa liknande recept

Grindalimpa
Betyg 3.5 av 5.
46 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Rågbröd med frukt och nötter
Betyg 4.4 av 5.
37 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Juligt fröbröd
Betyg 2.9 av 5.
27 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Rustikt bröd med tranbär
Betyg 3.8 av 5.
24 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Betanialimpa
Betyg 3.6 av 5.
27 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Brittas kavring
Betyg 3.7 av 5.
18 personer har röstat
Över 60 min att tillaga