Mörkt filmjölksbröd

262
77
Mörkt filmjölksbröd

Mörkt filmjölksbröd är ett otroligt gott och förvånansvärt lättlagat formbröd. Brödet får en saftig karaktär av filmjölk och härliga aromer av linfrön, solrosfrön, hasselnötter, aprikoser och russin.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2001

Mörkt filmjölksbröd

Ingredienser

2 bröd
7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl hela linfrön
1 dl hela, torkade aprikoser (1 dl motsvarar ca 100 g)
1 dl russin
1 dl hasselnötter
1 l filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap

För alla

Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri filmjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut filmjölken mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Näringsvärdet är beräknat per bröd.

Gör så här

Tips

Det går att laborera med olika sorters mjöl; kornmjöl, vetekli, råg. Se bara till att behålla mängden vetemjöl för glutenmängden. Man kan också variera fyllningen med skivor av banan eller bitar av äpple. Välj själv!

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

262

Kommentarer

Isabell

2023-01-07

Det här brödet är bland det godaste jag ätit, jag brukar laborera med olika mjölsorter, sist hade jag i både kruskakli och havregryn, förutom det laborerar jag även med olika frön sist hade jag i chiafrön, när det gäller frukt leker jag lite med äpple, morot, tranbär och katrinplommon, jag använder oftast grovt hackade valnötter men har ofta även med andra nötter. Jummy!

Pernilla

2022-12-30

Gott bröd! Hade 2 tsk bikarbonat och 1 tsk bakpulver i då jag tyckte receptet hade för lite sådant i, blev perfekt! Hade även 3 dl sirap i för ville ha ett sötare ”julbröd” och adderade då 2 dl havregryn till pga ökad mängd vätska.

Erik

2022-10-20

Ett underbart gott bröd! Har blivit favoriten hemma hos oss!

Näringsvärde per portion

Energi 10784 KJ / 2569 kCal
Fett 71 g
Salt 6 g
Kolhydrater 391 g
Protein 68 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept

Grindalimpa
Juligt fröbröd
Brittas kavring
Betanialimpa