Med bröd, matfett och pålägg kan en macka varieras i all oändlighet. Här är några receptfavoriter på goda frukostmackor, som vi hoppas ger en bra start på dagen.
Tips! Här hittar du alla
recept på frukostmackor.
Och vem har sagt att frukostmackan just ska ätas till frukost? Dessa recept funkar givetvis lika bra till mellanmål, lunch eller middag.
Recepttips för dig som vill baka din eget bröd till din rukostmacka, hård som mjuk.
Välj ett bröd som är rikt på fiber och fullkorn och gärna innehåller frön och hela korn. Vissa knäckebröd innehåller till exempel 100 % fullkorn och är ett strålande sätt att få i sig mer fiber.
Mörkt bröd behöver inte vara nyttigare än ljust. Det finns även ljusare alternativ med bra innehåll av fullkorn. Kika på innehållsförteckningen, eller baka ditt eget bröd. Innehåller brödet max 5g sockerarter per 100g och är första ingrediensen fullkorn är det ett nyttigare bröd. Titta gärna efter nyckelhålet som visar dig mot bra hälsoval.
När du står inför valet av vad du ska bre på din smörgås kan det vara bra att välja en produkt med så stor andel vegetabiliska oljor som möjligt. Vegetabiliska oljor som solrosolja och rapsolja innehåller omega-3 och omega-6-fett. Båda är livsnödvändiga fleromättade fetter som vi endast får i oss genom kosten. Oljebaserat matfett ger också en god rund smak.
Pricken över i:et som gör hela skillnaden, bara att välja och vraka: