Kan man baka bröd utan jäst? Jajjamen, det går alldeles utmärkt! Här bjuder vi på brödrecept med mindre jäst, helt utan jäst, med bakpulver eller med bikarbonat. Som Fröbröd med bönor och kummin, Bikarbonatbröd och kalljästa rågfrallor.
Tips: Här hittar du alla våra
recept på bröd.
I varje paket färsk jäst finns ungefär 500 miljarder jästceller. När de tuggar i sig av näringen i mjöl och socker bildar de alkohol och gasen koldioxid. Den processen gör degen luftig. Men cellerna jobbar sakta, därför behöver degen stå en stund för att bli bubblig. Värmen i ugnen gör att luftbubblorna blir ännu större och att alkoholen förstörs.
Torrjäst, som säljs i påsar, har lägre vattenhalt och längre hållbarhet. Degspadet i en deg med torrjäst kan gärna vara runt 40°C för att cellerna ska få bättre fart. Men tvärtemot vad många tror fungerar även kall eller rumsvarm vätska till torrjäst. Jäsningen tar visserligen längre tid, ju kallare vätska desto längre tid. Men tursamt nog hinner mer smak utvecklas på kuppen.
Använder man ekologisk jäst kan det vara bra att veta att den har lägre jäskraft, degen behöver längre jästid än vad som står i recepten. Jäst för söta degar innehåller en typ av jästceller som jobbar extra bra när det finns socker i degen.