Bild laddas
Så lyckas du

Bröd utan jäst

Kan man baka bröd utan jäst? Jajjamen, det går alldeles utmärkt! Här bjuder vi på brödrecept med mindre jäst, helt utan jäst, med bakpulver eller med bikarbonat. Som Fröbröd med bönor och kummin, Bikarbonatbröd och kalljästa rågfrallor.
Tips: Här hittar du alla våra recept på bröd.

Bröd utan jäst

  • Fröbröd med bönor och kummin

    25
    17
    Bröd med frön och mungbönor blir inte bara hälsosammare utan även saftigare. Det behövs inget jäsmedel för att lyckas med fröbrödet. Dessutom är det glutenfritt om gryn av ren havre används.
    Fröbröd med bönor och kummin
  • Bröd med lingon och vört

    20
    2
    Lingon och filmjölk gör den här variationen på klassiskt vörtbröd smakrikt och saftigt. Bikaronat gör att du slipper jäsning och det går fort från idé till nybakad limpa.
    Bröd med lingon och vört
  • Minibröd med gräslök och lagrad ost

    11
    3
    Lättbakade bröd med maxad midsommarsmak i form av gräslök och lagrad ost! Degen är bara att snabbt blanda ihop, tack vare bakpulver behövs ingen jäsning. Välj att göra små minilimpor eller baka bröden i en bakpappersklädd muffinsplåt. Godast nybakta!
    Minibröd med gräslök och lagrad ost
  • Nöt- och nyponbröd

    99
    5
    Det är inte bara nyponsoppa man kan göra av nyponskalsmjöl. Mjölet är suveränt att smaksätta bröd med. Som den här snabbt ihoprörda degen med nötter och frön, däribland nyttiga chiafrön, och torkade aprikoser. Rosta gärna brödet i tunna skivor till ostbrickan!
    Nöt- och nyponbröd
  • Groddat fröbröd

    22
    2
    Ett glutenfritt fröbröd med groddat bovete laddat med energi och nyttigheter. Låt helst brödet vila inlindat
 i en handduk några timmar innan det skärs upp. Då hinner det ”sätta sig” ordentligt och håller ihop bra. Perfekt att skiva, förvara i frysen och rosta efterhand.
    Groddat fröbröd
  • Knäcke på röda linser

    35
    7
    Baka knäcke på linser? Ja det går faktiskt. Linserna ger gott krisp och fina proteiner. Krydda med spiskummin och chili. Toppa gärna ditt lins- och fröknäcke med en krämig färskost.
    Knäcke på röda linser

Bröd med mindre jäst

  • Kalljästa rågfrallor med bönor

    36
    12
    Rör ihop degen på kvällen så går det snabbt att få nybakta frallor på morgonen. De kalljästa rågfrallorna är toppen att bjuda bönskeptiska barn på och de blir både mer hälsosamma och saftiga av fiberrika bönor.
    Kalljästa rågfrallor med bönor
  • Kalljästa frukostbullar

    38
    15
    Det finns inget bättre än att vakna till doften av nybakat bröd. Lyxa till helgfrukosten med fina, kalljästa frukostbullar. Underbart smarriga, saftiga och fylliga.
    Kalljästa frukostbullar
  • Brytbröd med havre och råg

    118
    27
    Sätt degen till det här smakfulla, kalljästa brytbrödet på kvällen. Grädda på morgonen dagen efter och känn lyxen av nybakat till frukost. Linfrön och solrosfrön i brödet ger extra karaktär och gott crunch.
    Brytbröd med havre och råg
  • Kastrullbröd med vinteräpple och kummin

    15
    7
    Kastrullen har en perfekt form som fint håller ihop den ganska lösa degen så att brödet blir luftigt. En bonus är att du bara behöver ”tappa” ner degen, brödet kommer ändå se ut som att du har köpt det på bageri. Lång jästid ger fin arom, äpple gör brödet saftigt.
    Kastrullbröd med vinteräpple och kummin
Jästkunskap

I varje paket färsk jäst finns ungefär 500 miljarder jästceller. När de tuggar i sig av näringen i mjöl och socker bildar de alkohol och gasen koldioxid. Den processen gör degen luftig. Men cellerna jobbar sakta, därför behöver degen stå en stund för att bli bubblig. Värmen i ugnen gör att luftbubblorna blir ännu större och att alkoholen förstörs.

Torrjäst, som säljs i påsar, har lägre vattenhalt och längre hållbarhet. Degspadet i en deg med torrjäst kan gärna vara runt 40°C för att cellerna ska få bättre fart. Men tvärtemot vad många tror fungerar även kall eller rumsvarm vätska till torrjäst. Jäsningen tar visserligen längre tid, ju kallare vätska desto längre tid. Men tursamt nog hinner mer smak utvecklas på kuppen. 

Använder man ekologisk jäst kan det vara bra att veta att den har lägre jäskraft, degen behöver längre jästid än vad som står i recepten. Jäst för söta degar innehåller en typ av jästceller som jobbar extra bra när det finns socker i degen.

Gott & näringsrikt

Baka bönbröd

Med bönor och linser i degen blir brödet du bakar både saftigare och mer näringsrikt!
Bild laddas
Kakfrossa

Sju sorters nya kakor

Här kommer recept på sju nya sorters småkakor att baka! Spröda, sega och supergoda!
Bild laddas
Till fikat

Glutenfria småkakor

Här bjuder vi på små, naggande goda kakor till kaffet för dig som är glutenintolerant.
Bild laddas
Byta ut

Istället för bakpulver

Bakpulvret är slut och där står du och vevar febrilt med vispen i en smet som skulle ha blivit en perfekt liten kaka till trefikat. Du kan andas ut för här kommer tips på alternativ till bakpulver.
Bild laddas
Baka och frys in

Goda julkakor du kan frysa in.

Ett gäng goda julkakor som du kan baka i god tid, frysa in.
Bild laddas
Matskola

Allt om jordärtskockan

Här hittar du svar på alla dina frågor om jordärtskockan och dessutom härliga recept.
Bild laddas
Recepttips

Bakning för typ 1-diabetes

Här får du tips och recept när du vill baka till någon med typ 1-diabetes.
Bild laddas
God jul!

Recept till julbaket

Årets första julbak! Här finns massvis med härliga recept.
Bild laddas
Till fikat

Sockersnåla sötsaker

Det går att dra ner på sockret och ändå äta sött. Här tipsar vi om smarriga recept!
Bild laddas