Bild laddas
Så lyckas du

Bröd utan jäst

Kan man baka bröd utan jäst? Jajjamen, det går alldeles utmärkt! Här bjuder vi på brödrecept med mindre jäst, helt utan jäst, med bakpulver eller med bikarbonat. Som Fröbröd med bönor och kummin, Bikarbonatbröd och kalljästa rågfrallor.
Tips: Här hittar du alla våra recept på bröd.

Bröd utan jäst

 • Fröbröd med bönor och kummin

  27
  18
  Bröd med frön och mungbönor blir inte bara hälsosammare utan även saftigare. Det behövs inget jäsmedel för att lyckas med fröbrödet. Dessutom är det glutenfritt om gryn av ren havre används.
  Fröbröd med bönor och kummin
 • Bröd med lingon och vört

  21
  2
  Lingon och filmjölk gör den här variationen på klassiskt vörtbröd smakrikt och saftigt. Bikaronat gör att du slipper jäsning och det går fort från idé till nybakad limpa.
  Bröd med lingon och vört
 • Minibröd med gräslök och lagrad ost

  11
  3
  Lättbakade bröd med maxad midsommarsmak i form av gräslök och lagrad ost! Degen är bara att snabbt blanda ihop, tack vare bakpulver behövs ingen jäsning. Välj att göra små minilimpor eller baka bröden i en bakpappersklädd muffinsplåt. Godast nybakta!
  Minibröd med gräslök och lagrad ost
 • Nöt- och nyponbröd

  99
  6
  Det är inte bara nyponsoppa man kan göra av nyponskalsmjöl. Mjölet är suveränt att smaksätta bröd med. Som den här snabbt ihoprörda degen med nötter och frön, däribland nyttiga chiafrön, och torkade aprikoser. Rosta gärna brödet i tunna skivor till ostbrickan!
  Nöt- och nyponbröd
 • Groddat fröbröd

  23
  2
  Ett glutenfritt fröbröd med groddat bovete laddat med energi och nyttigheter. Låt helst brödet vila inlindat
 i en handduk några timmar innan det skärs upp. Då hinner det ”sätta sig” ordentligt och håller ihop bra. Perfekt att skiva, förvara i frysen och rosta efterhand.
  Groddat fröbröd
 • Knäcke på röda linser

  38
  8
  Baka knäcke på linser? Ja det går faktiskt. Linserna ger gott krisp och fina proteiner. Krydda med spiskummin och chili. Toppa gärna ditt lins- och fröknäcke med en krämig färskost.
  Knäcke på röda linser

Bröd med mindre jäst

 • Kalljästa rågfrallor med bönor

  40
  15
  Rör ihop degen på kvällen så går det snabbt att få nybakta frallor på morgonen. De kalljästa rågfrallorna är toppen att bjuda bönskeptiska barn på och de blir både mer hälsosamma och saftiga av fiberrika bönor.
  Kalljästa rågfrallor med bönor
 • Kalljästa frukostbullar

  40
  15
  Det finns inget bättre än att vakna till doften av nybakat bröd. Lyxa till helgfrukosten med fina, kalljästa frukostbullar. Underbart smarriga, saftiga och fylliga.
  Kalljästa frukostbullar
 • Brytbröd med havre och råg

  129
  31
  Sätt degen till det här smakfulla, kalljästa brytbrödet på kvällen. Grädda på morgonen dagen efter och känn lyxen av nybakat till frukost. Linfrön och solrosfrön i brödet ger extra karaktär och gott crunch.
  Brytbröd med havre och råg
 • Kastrullbröd med vinteräpple och kummin

  15
  7
  Kastrullen har en perfekt form som fint håller ihop den ganska lösa degen så att brödet blir luftigt. En bonus är att du bara behöver ”tappa” ner degen, brödet kommer ändå se ut som att du har köpt det på bageri. Lång jästid ger fin arom, äpple gör brödet saftigt.
  Kastrullbröd med vinteräpple och kummin
Jästkunskap

I varje paket färsk jäst finns ungefär 500 miljarder jästceller. När de tuggar i sig av näringen i mjöl och socker bildar de alkohol och gasen koldioxid. Den processen gör degen luftig. Men cellerna jobbar sakta, därför behöver degen stå en stund för att bli bubblig. Värmen i ugnen gör att luftbubblorna blir ännu större och att alkoholen förstörs.

Torrjäst, som säljs i påsar, har lägre vattenhalt och längre hållbarhet. Degspadet i en deg med torrjäst kan gärna vara runt 40°C för att cellerna ska få bättre fart. Men tvärtemot vad många tror fungerar även kall eller rumsvarm vätska till torrjäst. Jäsningen tar visserligen längre tid, ju kallare vätska desto längre tid. Men tursamt nog hinner mer smak utvecklas på kuppen. 

Använder man ekologisk jäst kan det vara bra att veta att den har lägre jäskraft, degen behöver längre jästid än vad som står i recepten. Jäst för söta degar innehåller en typ av jästceller som jobbar extra bra när det finns socker i degen.

Brödbak

Fantastiska focaccia

Välj och vraka bland åtta goda recept på focaccia.
Bild laddas
Gott & näringsrikt

Baka bönbröd

Med bönor och linser i degen blir brödet du bakar både saftigare och mer näringsrikt!
Bild laddas
Recepttips

Bakning för typ 1-diabetes

Här får du tips och recept när du vill baka till någon med typ 1-diabetes.
Bild laddas
Matskola

Allt om jordärtskockan

Här hittar du svar på alla dina frågor om jordärtskockan och dessutom härliga recept.
Bild laddas
Matskola

Hemgjord schnitzel

Här visar vi steg för steg hur du får till en frasig schnitzel på skinkinnanlår.
Bild laddas
Baka och frys in

Goda julkakor du kan frysa in.

Ett gäng goda julkakor som du kan baka i god tid, frysa in.
Bild laddas
Tea time!

Recept till afternoon tea

Fyll upp tekopparna och bjud in till afternoon tea med en meny som utlovar smaksensationer och imponerade fikagäster.
Bild laddas
Byta ut

Istället för bakpulver

Bakpulvret är slut och där står du och vevar febrilt med vispen i en smet som skulle ha blivit en perfekt liten kaka till trefikat. Du kan andas ut för här kommer tips på alternativ till bakpulver.
Bild laddas
God jul!

Recept till julbaket

Dags för årets julbak! Prova våra härliga, söta recept till advent, glöggmingel och jul.
Bild laddas