ÖVER 60 MIN | Medel

Kastrullbröd med vinteräpple och kummin

Kastrullen har en perfekt form som fint håller ihop den ganska lösa degen så att brödet blir luftigt. En bonus är att du bara behöver ”tappa” ner degen, brödet kommer ändå se ut som att du har köpt det på bageri. Lång jästid ger fin arom, äpple gör brödet saftigt.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 1. Smula jästen och rör ut med lite av vattnet i en bunke.
 2. Tillsätt resterande vatten och övriga ingredienser. Rör ihop till en lös deg. Täck bunken med plastfolie. Låt degen jäsa över natten eller ca 10 timmar i rumstemperatur.
 3. Stjälp upp den lösa degen på ett mjölat bakbord med hjälp av en slickepott. Ta hjälp av slickepotten för att vika degen ett par gånger tills du känner att den håller ihop och får en rund form. Låt jäsa övertäckt i ytterligare 1 timme.
 4. Sätt ugnen på 250°C.
 5. Ställ in en ugnssäker kastrull, ca 18 cm i diameter, i ugnen och låt den bli varm.
 6. Ta ut kastrullen ur ugnen. Strö lite mjöl i bottnen och stjälp ner degen i kastrullen. Grädda i mitten av ugnen 15 minuter. Sänk värmen till 200°C och grädda i ytterligare ca 45 minuter.
 7. Stjälp upp brödet, använd ev en bordskniv för att lossa det från kanten. Låt brödet svalna helt på ugnsgaller. Servera gärna med Spread på rostad paprika och vitlök.

För alla

Innehåller gluten.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är baserat på 1 bröd.

Ingredienser

Portioner: 1 bröd
 • 1/4 paket färsk jäst (1/4 paket motsvarar ca 12g)
 • 3 1/2 dl kallt vatten
 • 8 dl siktat dinkelmjöl (8 dl motsvarar 480 g) + extra mjöl till utbakning
 • 3 dl rivet äpple (3 dl motsvarar ca 200 g)
 • 3/4 msk salt
 • 1 tsk kummin

Näringsvärde
Per portion

Energi 7625 kJ / 1809 kCal