Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Groddat fröbröd

Ett glutenfritt fröbröd med groddat bovete laddat med energi och nyttigheter. Låt helst brödet vila inlindat
 i en handduk några timmar innan det skärs upp. Då hinner det ”sätta sig” ordentligt och håller ihop bra. Perfekt att skiva, förvara i frysen och rosta efterhand.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda husk, linfrön och sesamfrön i en stor bunke.
  2. Häll över det kokande vattnet och blanda väl. Låt svälla 10 minuter.
  3. Tillsätt havremjöl, groddat bovete, bikarbonat, salt, yoghurt och sirap i fröblandningen. Blanda med elvisp ett par minuter så att allt blandas väl. Tillsätt pumpakärnor och nötter. 
  4. Häll smeten i en oljad brödform (cirka 2 liter). Strö lite havremjöl över. Låt vila övertäckt i cirka 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 °C.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme. Låt stå minst en halvtimme innan brödet stjälps upp. Här kan du läsa mer om hur du gör när du vill grodda groddar och odla skott. 

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknat på ett helt bröd.

Tips

Helt, skalat bovete är en schyst nybörjargrodd som ger utdelning direkt. Bara på ett dygn växer små söta svansar ut med en fint nötig smak. Skölj kornen ca 30 sekunder i hett vatten i en sil eller ett durkslag innan de groddas så tvättas ett ämne som heter fagopyrin bort, som annars kan irritera hud och ögon. Blötlägg sedan bovetet ca 8 timmar, men upp till ett dygn går också bra. Häll av och grodda i en täckt sil eller ett durkslag ca två dygn. Skölj kornen i kallt vatten två till tre gånger per dag under groddningen. Beräkna ca 1 1/2 dl hela bovetekorn för att det ska ge tillräckligt med groddar till att baka fröbrödet (för 1 bröd). Läs mer om groddning här

Ingredienser

Portioner: 1 bröd
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl sesamfrön
  • 2 dl kokande vatten
  • 2 dl havremjöl (+ extra att strö över)
  • 200 g groddat bovete
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl yoghurt (3%)
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 dl rostade pumpakärnor (eller solrosfrön)
  • 1 dl rostade hasselnötter
  • olja (till formen)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 12794 kJ / 3045 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept