Groddat fröbröd

19
0
Groddat fröbröd

Ett glutenfritt fröbröd med groddat bovete laddat med energi och nyttigheter. Låt helst brödet vila inlindat
 i en handduk några timmar innan det skärs upp. Då hinner det ”sätta sig” ordentligt och håller ihop bra. Perfekt att skiva, förvara i frysen och rosta efterhand.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2016

Groddat fröbröd

Ingredienser

1 bröd
1 msk
fiberhusk
1 dl
linfrö
1 dl
sesamfrön
2 dl
kokande vatten
2 dl
havremjöl (+ extra att strö över)
200 g
groddat bovete
2 tsk
bikarbonat
1 1/2 tsk
salt
1 1/2 dl
yoghurt (3%)
1 dl
mörk sirap
1 dl
rostade pumpakärnor (eller solrosfrön)
1 dl
rostade hasselnötter
-
olja (till formen)

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknat på ett helt bröd.

Gör så här

Tips

Helt, skalat bovete är en schyst nybörjargrodd som ger utdelning direkt. Bara på ett dygn växer små söta svansar ut med en fint nötig smak. Skölj kornen ca 30 sekunder i hett vatten i en sil eller ett durkslag innan de groddas så tvättas ett ämne som heter fagopyrin bort, som annars kan irritera hud och ögon. Blötlägg sedan bovetet ca 8 timmar, men upp till ett dygn går också bra. Häll av och grodda i en täckt sil eller ett durkslag ca två dygn. Skölj kornen i kallt vatten två till tre gånger per dag under groddningen. Beräkna ca 1 1/2 dl hela bovetekorn för att det ska ge tillräckligt med groddar till att baka fröbrödet (för 1 bröd). Läs mer om groddning här

Vad tyckte du om receptet?

19

Kommentarer

Näringsvärde per portion

Energi 12794 KJ / 3045 kCal
Fett 180 g
Salt 10.68 g
Kolhydrater 209 g
Protein 116 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept