Byta ut

Vad kan man använda istället för bakpulver?

Bakpulvret är slut och där står du och vevar febrilt med vispen i en smet som skulle ha blivit en perfekt liten kaka till trefikat. Du kan andas ut för här kommer tips på alternativ till bakpulver.

Bakpulver, bikarbonat eller hjorthornssalt?

Det går inte riktigt att säga att man kan byta ut bakpulver mot någonting annat, men det finns likvärdiga bakverk att baka med alternativa medel. Bakpulver, bikarbonat och hjorthornssalt har olika effekt. Samtliga gör att bakverket reser sig och blir luftiga men på olika sätt.

  • Bakpulver

    Bakpulver passar bra till till exempel en tårtbotten, olika typer av sockerkakor, scones och muffins.

  • Bikarbonat

    Bikarbonat ger porösa kakor och behöver gärna lite syra för att få igång jäsningsprocessen. Bikarbonat passar bra till småkakor, morotskaka och mjuka kakor som till exempel lingonkaka.

  • Hjorthornssalt

    Hjorthornssalt passar bäst till tunna och torra bakverk som ska bli spröda. Till exempel så är det utmärkt till drömmar.

Gottiga grejer utan bakpulver

  • Mörkt filmjölksbröd

    Mörkt filmjölksbröd

    Betyg 4.5 av 5.
    318 personer har röstat
    Receptet har 97 kommentarer.

    Mörkt filmjölksbröd är ett otroligt gott och förvånansvärt lättlagat formbröd. Brödet får en saftig karaktär av filmjölk och härliga aromer av linfrön, solrosfrön, hasselnötter, aprikoser och russin.

    Mörkt filmjölksbröd
  • Sega kolakakor

    Sega kolakakor

    Betyg 4 av 5.
    892 personer har röstat
    Receptet har 22 kommentarer.

    Goda kolakakor är gärna lite sega i bettet, och det blir kakorna med det här enkla receptet. Sirap, farin och vanilj ger småkakorna den rätta smaken av kola. En populär kaka som går snabbt att baka och gillas av både stora och små.

    Sega kolakakor
  • Mjukt tunnbröd med anis

    Mjukt tunnbröd med anis

    Betyg 3.4 av 5.
    45 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Känn doften av hemmagjort mjukt tunnbröd sprida sig i köket, vilken lycka. Mortlad anis ger brödet sin goda smak. Perfekt till helgfrukosten, wrap, korven eller precis vad man vill. Om det skulle bli något över går brödet bra att frysa in.

    Mjukt tunnbröd med anis
  • Drömmar

    Drömmar

    Betyg 4.1 av 5.
    1379 personer har röstat
    Receptet har 64 kommentarer.

    Drömmar är spröda kakor för alla stunder. Hjorthornsssalt och rapsolja ger drömmarna deras drömlikt frasiga karaktär. Det här är småkakor som går lätt att baka – gör gärna det här receptet och flera andra sötsaker på en gång och bjud in till kafferep med sju sorters kakor!

    Drömmar

Artiklar (1568)

Byta ut

Slut på mjölken?

Ska du baka bullar men mjölken är slut? Då kan vi tipsa om annat att använda istället.

Byt ut

Slut på smör?

Vi tipsar om godsaker att baka utan smör, och vad du kan ersätta smöret med

Så lyckas du

Bröd utan jäst - recept

Det går alldeles utmärkt att baka gott bröd utan jäst och här är recepten som bevisar det!

Allt om

Fössta tossdan i mass

Vi berättar om den småländska nationaldagen och firar med marsipantårta av alla dess slag!

ICA-dietisten tipsar!

Alger i mat

Under havsytan döljer sig ett grönsaksland, fullt med alger och sjögräs. Men är de trendiga råvarorna så nyttiga som alla säger? Och hur kan man använda havets grönsaker i matlagningen? Ta del av ICA-dietistens kunskap och ICA-kockarnas läckra recept!