Mer dessert, mindre socker
Desserter och andra godsaker resulterar lätt i sockerchock. Så hur går man från överkant till guldkant? Svaret är frukt! Det ger ofta mer dessert med mindre socker. Alltså nyttigare. Win win!
Visst går det att dra ner på sockret och ändå äta sött! Till exempel genom att byta ut en del av sockret mot sötningsmedel. Kompa med kraftfulla smaker som lakrits, choklad och rabarber. Då räcker det oftast med en liten go’bit!
Se alla våra bakverk
Denna ljuvliga lilla godbit får sin fylliga smak av choklad och lakrits. Den toppas med syrlig citronkräm gjord på den italienska färskosten mascarpone samt valnötter och mynta. I stället för socker sötas lakritsbrownien med ett sött ämne utvunnet från växten stevia.
Lakritsbrownie med pekannötter och citroncrémeVad sägs om en helt laktos- och glutenfri kladdkaka, som inte ens kräver någon ugn? Det fixar du enkelt genom att mixa bland annat valnötter, dadlar, ren havre och rå kakao. Låt kladdkakan sätta sig i kylen och bjud med spännande cashewgrädde.
Raw kladdkaka med cashewgräddeDessa ”magnum-pinnar” smakar som den gräddigaste gräddglass med djup chokladsmak – fast att innehållet är helt fritt från mjölk, grädde, raffinerat socker och ägg. Cashewnötter som mixas med kokosmjölk står i stället för den härliga krämigheten.
Cashew- och kokosglass med chokladsmakÄr inte rabarber underbart så säg! Denna krämiga cheesecake utan tillsatt socker, med len rabarberfyllning är den perfekta efterrätten till vårens middagsbjudningar. Som kontrast till den krämiga fyllningen har cheesecaken en härligt ”crunchy” botten med smak av hasselnötter.
Cheesecake med rabarberkompott och hallonGodaste glassen utan mjölk, grädde, raffinerat socker och ägg kan vara den här. Mixa en mumsig smoothie på banan, lingon och jordgubbar. Frys in i valfri form. Konsistensen på dessa smoothie pops blir lite som isglass, men ju längre de får tina desto krämigare.
Smoothie pops med lingon och jordgubbarKrämigt jordnötssmör tillsammans med en fyllig chokladsmak blir en svårslagen kombo i denna maffiga kaka. Skär upp i tårtbitar eller i mindre rutor. Ett alternativ för veganer och perfekt som ett lite hälsosammare fika eller som mumsigt lördagsgodis.
Lyxig snickerskakaEn riktigt fräsch och smarrig ”raw” tolkning av klassikern key lime pie. Lägg cashewnötter i blöt över natten och mixa ihop till denna syrliga och krämiga paj full av nyttigheter. Låt stå svalt innan servering och garnera med färska blåbär och limeskal.
Lime- och blåbärspaj raw styleDet är chokladigt, det är fruktigt syrligt, det är krämigt och bjuder samtidigt på sött tuggmotstånd. Denna frysta choklad- och passionsfrukttårta får vilken dessertälskare som helst på fall. Bäst är att du kan förbereda den i god tid och ha på lut i frysen.
Fryst choklad- och passionstårtaNice cream kallas nyttiga glassar som oftast har banan som bas. Eftersom ”glassen” mixas medan de flesta ingredienser är frysta, även bananerna, är det bäst att äta den direkt. Den här varianten med mango och passionsfrukt är en exotisk smakbomb!
Mango- och passionsglassAtt bara minska rakt av på sockret när man bakar är svårt. Oftast går det bra, men riktigt säker kan man inte vara; sockret spelar också roll för konsistens och struktur. Sötningsmedel däremot kan ge en lite metallisk eftersmak. Undvik därför att ta för mycket. Kombinera hellre med en mindre mängd vanligt socker, honung, torkad frukt eller liknande. Eller ta helt enkelt bara lite av sötningsmedlet; det går att vänja sig vid mindre söt smak.
Sockerfria sötningsmedel ger en mer koncentrerad söt smak och påverkar inte blodsockret på samma sätt som vanligt socker. Växten stevia innehåller ett sött ämne som heter steviolglykosid. Det är ett godkänt sötningsmedel som ingår i produkten sötströ, som vi används i många sockerfria recept.
Enligt de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2012 bör mindre än 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker. För vuxna motsvarar det ungefär 50-75 gram tillsatt socker per dag beroende på hur mycket energi man behöver.
75 gram motsvarar 0,8 deciliter strösocker, 0,75 liter läsk eller 110 gram skumgodis.
Läs mer om Livsmedelsverkets syn på socker.
Desserter och andra godsaker resulterar lätt i sockerchock. Så hur går man från överkant till guldkant? Svaret är frukt! Det ger ofta mer dessert med mindre socker. Alltså nyttigare. Win win!
Vad sägs om glass till frukost? Se våra frukostrecept som smakar efterrätt.
Låt dig inspireras av våra sötsyrliga favoritrecept med rabarber som huvudingrediens.
Vi visar steg för steg hur du gör egna maränger. Lätta, kritvita och härligt spröda.
Perfekt som plockmat på minglet, aptitretare på buffébordet eller som förrätt.
Så gott med nybakad äppelpaj! Hitta din favorit bland recepten på äppelkaka och smulpaj!
Frisk och syrlig färskost smak passar perfekt för en mängd olika bakverk. Testa själv!
Här bjuder vi på klassiska cocktails och drinkar som passar cocktailpartyt a la 1920-tal.
Varför bjuda på en tårtbit när man kan bjuda på buffé med tårta, mousse och cheesecake?