Visst går det att dra ner på sockret och ändå äta sött! Till exempel genom att byta ut en del av sockret mot sötningsmedel. Kompa med kraftfulla smaker som lakrits, choklad och rabarber. Då räcker det oftast med en liten go’bit!
Se alla våra
bakverk
Att bara minska rakt av på sockret när man bakar är svårt. Oftast går det bra, men riktigt säker kan man inte vara; sockret spelar också roll för konsistens och struktur. Sötningsmedel däremot kan ge en lite metallisk eftersmak. Undvik därför att ta för mycket. Kombinera hellre med en mindre mängd vanligt socker, honung, torkad frukt eller liknande. Eller ta helt enkelt bara lite av sötningsmedlet; det går att vänja sig vid mindre söt smak.
Sockerfria sötningsmedel ger en mer koncentrerad söt smak och påverkar inte blodsockret på samma sätt som vanligt socker. Växten stevia innehåller ett sött ämne som heter steviolglykosid. Det är ett godkänt sötningsmedel som ingår i produkten sötströ, som vi används i många sockerfria recept.
Enligt de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2012 bör mindre än 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker. För vuxna motsvarar det ungefär 50-75 gram tillsatt socker per dag beroende på hur mycket energi man behöver.
75 gram motsvarar 0,8 deciliter strösocker, 0,75 liter läsk eller 110 gram skumgodis.
Läs mer om Livsmedelsverkets syn på socker.