Mer för maten!

Billigare mat för många

Att laga mat för ett stort sällskap behöver inte kosta skjortan, här är prisvänliga tips och recept på riktigt god mat som mättar många!
Tips: Här hittar du massor av recept på billig mat!

Laga billigt!

Kolla in våra prissmarta veckomenyer, goda matlådor och smarriga efterrätter som hela familjen gillar. Det är gott att laga billigt!

Enkelt, gott & billigt

Billigare recept till många

Genom att använda prisvänliga ingredienser och planera i förväg kan du skapa riktigt god mat som mättar många! Här har vi recept och tips på budgetvänlig matlagning för stora sällskap. Hoppas det smakar!

  1. Pasta med tomatsås och mozzarella

    1. Pasta med tomatsås och mozzarella

    Betyg 3.8 av 5.
    39 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.

    Pasta med mustig tomatsås är en klassiker när det kommer till att laga billig mat för många personer.  Och hör hur enkel rätten är att tillaga: pasta och sojabönor kokas samtidigt som du steker vitlök innan du tillsätter pastasåsen och kryddar med oregano. De samlas sedan på samma tallrik ihop med mozzarella som du river och krispig rucola. Hoppas det ska smaka!

    Pasta med tomatsås och mozzarella
  2. Böngryta med tomat

    2. Böngryta med tomat

    Betyg 4.3 av 5.
    24 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Om du vill laga billig mat för många utan att använda kött kan en vegetarisk böngryta vara ett utmärkt alternativ. Här är ett supersmart grundrecept för smakrik böngryta som blir hela 12 portioner. Grytan passar utmärkt som storkok och till matlåda. Böngrytan går bra att frysa och tillbehören kan du naturligtvis variera.

    Böngryta med tomat
  3. Kålpudding (grundrecept)

    3. Kålpudding

    Betyg 4.5 av 5.
    1118 personer har röstat
    Receptet har 172 kommentarer.

    Kålpudding är en älskad husmansrätt som är både lätt att göra och budgetvänlig.  Kombinationen av mjäll vitkål, blandfärs, sirap, soja, grädde och kalvfond går helt enkelt inte av för hackor. Bjud på klassiskt vis med rårörda lingon till. Kanske även en fräsch grönsallad.

    Kålpudding (grundrecept)
  4. Chorizo och halloumi på plåt

    4. Chorizo och halloumi på plåt

    Betyg 4.6 av 5.
    48 personer har röstat
    Receptet har 13 kommentarer.

    Chorizo och halloumi på plåt är en utmärkt rätt och lättlagad middag att bjuda en stor grupp människor. Gott blir det också då smakerna kommer fram i ugnen. Plåten innehåller timjankryddad potatis, halloumi, paprika och chorizo för extra skjuts i smaken. Servera med crème fraichesås som smaksätts med vitlök.

    Chorizo och halloumi på plåt
  5. Chili con carne

    5. Chili con carne

    Betyg 4.1 av 5.
    965 personer har röstat
    Receptet har 104 kommentarer.

    Chili con carne är en mustig och het gryta med köttfärs, chili, vita bönor, paprika och tomater. Detta klassiska mexikanska recept är både lättlagat och uppskattat av dina middagsgäster.

    Chili con carne
  6. Röd linssoppa med kokos och tomat

    6. Röd linssoppa med kokos och tomat

    Betyg 4.4 av 5.
    481 personer har röstat
    Receptet har 58 kommentarer.

    Linser är underskattad vardagsmat. Särskilt när de knappt tar någon tid att koka och är så tacksamma att blanda med andra ingredienser. Som här, med krossade tomater och kokosmjölk. En smakrik linssoppa som flirtar indiskt, särskilt ihop med naanbröd.

    Röd linssoppa med kokos och tomat
  7. Ugnspannkaka med bacon och morötter

    7. Ugnspannkaka med bacon och morötter

    Betyg 4.3 av 5.
    124 personer har röstat
    Receptet har 27 kommentarer.

    En tjock och matig ugnspannkaka, gjord i långpanna är bra vardagsmat som räcker till många. I detta enkla recept får pannkakan lite mer sälta och smak av bacon, precis som i en klassisk fläskpannkaka. Servera med rivna morötter och en god lingonsylt.

    Ugnspannkaka med bacon och morötter
  8. Lantbröd

    8. Lantbröd

    Betyg 3.2 av 5.
    59 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Ett till ekonomiskt tips är att baka eget bröd! Detta recept på lantbröd är saftigt och relativt lättlagat. Brödet består bland annat av jäst, vatten och vetemjöl och satsen räcker till två stora bröd.

    Lantbröd
  9. Röd linssoppa med kokos och tomat

    9. Röd linssoppa med kokos och tomat

    Betyg 4.4 av 5.
    481 personer har röstat
    Receptet har 58 kommentarer.

    Linser är underskattad vardagsmat. Särskilt när de knappt tar någon tid att koka och är så tacksamma att blanda med andra ingredienser. Som här, med krossade tomater och kokosmjölk. En smakrik linssoppa som flirtar indiskt, särskilt ihop med naanbröd.

    Röd linssoppa med kokos och tomat
  10. Tuna melt pasta

    10. Tuna melt pasta

    Betyg 4.3 av 5.
    39 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer.

    Här tar vi tuna melt till nästa nivå, vi gör en tuna melt pasta! Tonfisk, riven hårdost och färskost tillsammans med grädde, jalapeño och lök tillagas i ugnen. Koka sedan pastan och rör ner den i den krämiga tonfisksåsen. Enkelt att laga och förvinnande gott att äta.

    Tuna melt pasta

5 smarta tips för att spara pengar på mat:

  1. 1. Gör en inköpslista och håll dig till den

    Innan du går och handlar, planera dina måltider för veckan och gör en inköpslista baserad på dessa recept. Att ha en lista hjälper dig att undvika spontana köp och fokusera på vad du verkligen behöver. På så sätt minskar du risken för att slösa pengar på saker som inte kommer att användas.

  2. 2. Utnyttja erbjudanden och rabatter

    Håll utkik efter reor, erbjudanden och rabatter i butiker eller online för att spara pengar på livsmedel och andra nödvändigheter. Att köpa produkter när de är på rea kan vara ett smart sätt att fylla på förrådet och spara pengar på lång sikt.

  3. 3. Köp säsongens och lokala produkter

    Färska frukter och grönsaker som är i säsong är oftast billigare och har bättre smak. Välj även lokala produkter som finns i din ICA-butik, eftersom de inte behöver transporteras långa sträckor och därmed kan vara billigare.

  4. 4. Planera och använd rester

    Innan du lagar en måltid, titta i kylskåpet och se om det finns några rester eller ingredienser som kan användas. Planera dina måltider så att du kan använda resterna på ett kreativt sätt och undvika matsvinn. Resterna kan bli en del av en soppa, gryta eller omelett, eller användas till lunchlådor för veckan.

  5. 5. Laga mat hemma istället för att äta ute

    Att äta ute kan bli dyrt i längden. Genom att laga mat hemma kan du spara pengar och ha kontroll över ingredienserna. Utmana dig själv att prova nya recept och laga mat från grunden istället för att köpa färdiga produkter. Matlagning hemma ger dig också möjlighet att använda billigare ingredienser och anpassa portionerna efter dina behov.

  6. 6. Dryga ut rätterna

    Ett himla smart knep för att få rätterna ännu billigare är att dryga ut med saker du har hemma, exempelvis frysta grönsaker eller rotsaker och linser. 

Artiklar (1255)

Bli matsmart!

Recept för storkok

Den som investerar lite tid i köket på att göra ett ordentligt storkok kommer tacka sig själv i framtiden. Frys in i lagom stora matlådor och ta fram vid behov. Perfekt som lunch, eller som snabb och enkel middag när tiden är knapp. Sparar både tid och pengar!

Pysseldags!

Pyssla med trolldeg!

Pyssla med trolldeg - det kanske kan få de uttråkade kidsen att dra på smilbanden? Vi testar!

Ljuvligt!

Påskbakelser

Söta, fräscha och färgglada bakelser till påsk!

Söndagspreppen!

Somriga smaker

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för stundande veckan förberedda. Denna gång blir det bland annat paj med lax och rödbetor, rostad potatissallad, och lax carbonara.

Veganskt påskpynt

Gör påskpyntet veganskt med kiwiägg och pappersfjädrar! Vi visar hur du gör.

Söndagspreppen:

Från pasta till pita

Månadens meny bjuder på rätter som bönstroganoff, pastagratäng och köttbullar i pitabröd.