Somriga smaker
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för stundande veckan förberedda. Denna gång blir det bland annat paj med lax och rödbetor, rostad potatissallad, och lax carbonara.
Förbered för veckans måltider genom att laga en härlig söndagsmiddag samtidigt som du sätter grunden till tre nya måltider för veckan! Månadens meny bjuder på rätter som bönstroganoff, pastagratäng och köttbullar i pitabröd.
Till fler söndagspreppar!
Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
Söndag: Köttbullar i tomatsås med rostade grönsaker och pasta
Måndag: Bönstroganoff
Tisdag: Pitabröd med köttbullar och myntayoghurt
Onsdag: Pastagratäng med rostade grönsaker och mozzarella
Ingredienser
¾ dl ströbröd
1 dl mjölk
500 g nötfärs
1 ägg
1 riven vitlöksklyfta
150 g smulad fetaost
½ dl finhackade soltorkade tomater
2 tsk torkad basilika
¾ tsk salt
2 krm svartpeppar
rapsolja
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C. Blanda ströbröd och mjölk. Låt stå och svälla ca 5 minuter.
2. Rör ner övriga ingredienser till en fast smet. Rulla till ca 40 stycken köttbullar med oljade händer och lägg på en bakpappersklädd plåt.
3. Ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter, tills de är genomstekta. Kyl snabbt ner och förvara i tättslutande burk.
Ingredienser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
3 förp krossade tomater à 390 g
2 tsk torkad basilika
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
1 tsk strösocker
Gör så här
1. Skala lök och finhacka lök och vitlök. Fräs i oljan i en kastrull ca 3 minuter tills löken mjuknar.
Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 1 minut.
2. Rör ner tomater och kryddor. Låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter.
Ingredienser
2 auberginer (à 300 g)
2 zucchini (à 300 g)
2 röda paprikor
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Gör så här
Ingredienser
500 g valfri pasta, t ex tortiglioni eller
vatten
salt
Gör så här
1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av. Kyl snabbt ner och förvara i tättslutande burk.
Redan färdigt
1/3 sats tomatsås
½ sats kokt pasta
1/4 sats rostade grönsaker
½ sats köttbullar med fetaost och soltorkad tomat
TILLSÄTT
1/2 kruka färsk basilika
Gör så här
1. Värm tomatsåsen. Blanda ner pasta och de rostade grönsakerna.
2. Lägg upp på tallrikar och toppa med köttbullarna. Toppa med färsk basilika. Servera gärna med sallad.
Redan färdigt
1/4 sats rostade grönsaker
1/3 sats tomatsås
Tillsätt
2 dl ris
1 förp små kokta vita bönor 380 g
1/2 dl vatten
2 dl crème fraiche eller matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
½ påse blandsallad à 65g
1 dl hackad färsk persilja
Gör så här
1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
2. Lägg grönsakerna i en kastrull med tomatsåsen och låt koka upp. Tillsätt bönor, vatten, crème fraiche och senap. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
3. Servera med ris och ruccola, toppa med persilja.
Redan färdigt
½ sats köttbullar med fetaost och soltorkad tomat
¼ sats rostade grönsaker
Tillsätt
2 dl matyoghurt 10%
1 riven vitlöksklyfta
1 msk färskpressad citronjuice
2 msk finhackad mynta
1 krm salt
1 krm peppar
1 msk rapsolja
4 pitabröd
½ påse blandsallad à 65 g
Gör så här
1. Rör ihop yoghurt, vitlök, citronjuice och mynta. Krydda med salt och peppar.
2. Stek köttbullarna i oljan. Värm de rostade grönsakerna och pitabröden. Servera köttbullar och grönsaker i pitabröden med sallad och myntayoghurt.
Redan färdigt
½ sats kokt pasta
1/4 sats rostade grönsaker
1/3 sats tomatsås
Tillsätt
250 g körsbärstomater
2 mozzarella à 125 g
2 msk rostade pumpafrön
1 påse bladspenat à 65 g
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C. Halvera tomaterna. Blanda pasta, rostade grönsaker, tomatsås, bladspenat och tomater i en oljad ugnsform, ca 20 x 30 cm.
2. Bryt mozzarellan i bitar och fördela på. Strö över pumpafrön. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera med en bladspenat.
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för stundande veckan förberedda. Denna gång blir det bland annat paj med lax och rödbetor, rostad potatissallad, och lax carbonara.
Den som investerar lite tid i köket på att göra ett ordentligt storkok kommer tacka sig själv i framtiden. Frys in i lagom stora matlådor och ta fram vid behov. Perfekt som lunch, eller som snabb och enkel middag när tiden är knapp. Sparar både tid och pengar!
Månadens meny är anpassad för hela barnfamiljen med rätter som mättar både små och stora munnar.
Pyssla med trolldeg - det kanske kan få de uttråkade kidsen att dra på smilbanden? Vi testar!
Behöver du tips på snabba vardagsrätter? Vi har samlat middagar du slänger ihop på 30 min.
En hemlagad soppa slår aldrig fel! Här har vi samlat recept på goda och enkla soppor.
Gör påskpyntet veganskt med kiwiägg och pappersfjädrar! Vi visar hur du gör.
Är du en inbiten matlådeconnoisseur som älskar att komponera ihop goda rätter som du tar med till jobbet? Eller tar du det som finns i kylen och häller ner i en plastpåse och känner dig nöjd med det? Här listar vi olika matlådepersonligheter.
Här får du smarta tips på enkla, nyttiga och goda middagar till skidresan