Mer än bara bönor

Baljväxter - fakta och recept

Det är lätt att förvandla näringsrika baljväxter som kidneybönor, belugalinser och kikärtor till fantastiskt goda rätter och tillbehör. Här finns recept!

Kikärtor

Kikärtorna växer upp till tre stycken tillsammans i en luden, grön ärtskida och säljs i torkad eller konserverad form men även nermalda som kikärtsmjöl. De beige ärtorna är rika på protein och fibrer och har en nötig smak och krämig konsistens.

Kidneybönor

Kidneybönan har en njurlik form, säljs torkad eller konserverad och är rik på protein och fiber. Smaken är mild, något söt och konsistensen mjuk och mjölig.

Cannellinibönor

Den vita, njurformade cannellinibönan kallas ibland för vit kidneyböna och finns torkad eller konserverad. Cannellinibönor har en krämig, mild smak och är rika på protein och fibrer.

Belugalinser

De små svarta belugalinserna är protein- och fiberrika och har fått sitt namn efter sin visuella likhet med belugakaviar. De säljs torkade och har en rik, nötig smak. Linserna håller ihop bra vid kokning vilket ger en spänstig lins med gott tuggmotstånd

Goda rätter med baljväxter

  1. Caesarsallad med rostade kikärtor

    1. Caesarsallad med rostade kikärtor

    Betyg 4.3 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Klassisk caesarsallad på nytt vis – med krispigt rostade kikärtor! Stek kikärtor i olja och servera med romansallad, en krämig caesardressing och frasigt spröda krutonger och servera som en matig sallad.

    Caesarsallad med rostade kikärtor
  2. Sallad med kidneybönor, selleri och fetaost

    2. Sallad med kidneybönor, selleri och fetaost

    Betyg 4.6 av 5.
    12 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Med detta recept i rockärmen lovar vi dig en god sallad på endast några få minuter. Denna enkla och smakrika bönsallad gör du med fetaost, marinerade kidneybönor, frisk gurka och knaprig selleri.

    Sallad med kidneybönor, selleri och fetaost
  3. Toast med vitlöksstekta bönor och riven pecorino

    3. Toast med vitlöksstekta bönor och riven pecorino

    Betyg 4.7 av 5.
    12 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Krispigt smörstekt toast toppad med krämiga, vitlöksstekta cannellinibönor och riven pecorino. Detta recept med vita bönor överglänser de flesta! Servera toasten till en fräsch sallad eller en värmande soppa.

    Toast med vitlöksstekta bönor och riven pecorino
  4. Ugnsbakad torsk med belugalinser, ingefära och lime

    4. Ugnsbakad torsk med belugalinser, ingefära och lime

    Betyg 4.8 av 5.
    31 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Torsk i ugn är en gammal goding som tåls att variera! Ge torskryggen sting från ingefära och syra från lime och servera den ugnsbakade torsken med nötiga belugalinser, en het salsa och frisk koriander.

    Ugnsbakad torsk med belugalinser, ingefära och lime

Artiklar (1566)

Gott & näringsrikt

Baka bönbröd

Med bönor och linser i degen blir brödet du bakar både saftigare och mer näringsrikt!

Äggersättning

Så använder du aquafaba

Gör äggfria veganska bakverk och såser med bönspad och kikärtsspad, även kallat aquafaba.

Framtidens mat!

Bönor & ärtor

Vare sig du använder konserverade eller lägger egna i blöt är det jackpot för miljö, plånbok och hälsa. Bönor och ärter är framtidens mat. Här lär du bland annat känna mörkögd black eye, krämiga borlotti och protein-ligans höjdare sojabönan.