Nyttiga recept med baljväxter
Ät mer grönt!
ICAs dietist har valt ut fem recept som du kanske kan landa på tallriken redan i kväll!
Mer än bara bönor
Det är lätt att förvandla näringsrika baljväxter som kidneybönor, belugalinser och kikärtor till fantastiskt goda rätter och tillbehör. Här finns recept!
Kikärtorna växer upp till tre stycken tillsammans i en luden, grön ärtskida och säljs i torkad eller konserverad form men även nermalda som kikärtsmjöl. De beige ärtorna är rika på protein och fibrer och har en nötig smak och krämig konsistens.
Kidneybönan har en njurlik form, säljs torkad eller konserverad och är rik på protein och fiber. Smaken är mild, något söt och konsistensen mjuk och mjölig.
Den vita, njurformade cannellinibönan kallas ibland för vit kidneyböna och finns torkad eller konserverad. Cannellinibönor har en krämig, mild smak och är rika på protein och fibrer.
De små svarta belugalinserna är protein- och fiberrika och har fått sitt namn efter sin visuella likhet med belugakaviar. De säljs torkade och har en rik, nötig smak. Linserna håller ihop bra vid kokning vilket ger en spänstig lins med gott tuggmotstånd.
De röda linserna är mjukare än gröna linser och passar därför bra som bas i soppor, grytor eller i en vegetarisk bolognese. Goda att rosta i ugn för ett krispigt inslag i en maträtt, eller att ha som snacks med lite flingsalt.
Den vackra borlottibönan är krämig och har en nötig smak. God i såväl sallader som i grytor, soppor och risotto. Testa att steka de kokta bönorna med vitlök och olivolja, ät med riven parmesan.
En proteinrik, fast och användbar ärta med nötig smak. Har odlats i Sverige sedan medeltiden och kan användas i sallader, soppor och grytor. God att marinera (efter kokning) och äta som tillbehör.
Krämig bönotto med torsk och pimiento de padron är en lyxig och lättlagad middag, där stekta padrones ger det lilla extra. Här används mycket peppar, då rätten är inspirerad av den italienska pastan "cacio e pepe". Passar lika bra till vardag som till fest!
Saftiga kycklingspett med belugasallad, fylld med fräscha smaker, är en perfekt festrätt där mycket går att förbereda i förväg. Servera gärna direkt på tallrik eller stort fat med den krämiga lite varma hummusen i botten.
Torsk i ugn är en gammal goding som tåls att variera! Ge torskryggen sting från ingefära och syra från lime och servera den ugnsbakade torsken med nötiga belugalinser, en het salsa och frisk koriander.
Krispig linssallad med halloumi och krämig tahiniyoghurt är både en utmärkt lättare middag och ett perfekt inslag på buffén. De krispiga linserna tillför härlig textur och extra smak.
Dessa vegotacos fyllda med kryddiga svarta bönor och smält ost är enkla att tillaga och fulla av smak. Perfekta för att ge taco-kvällen en ny favorit!
Rigatoni pastagratäng med krämiga baked beans, salsiccia och osten fior di latte är en smakrik middag som kräver få ingredienser. Här används en färdig pastasås som gör rätten enkel att laga, men det går lika bra att koka egen.
Kryddig bönröra inspirerad av mellanösterns Muhammara, där valnötter och paprika sätter smak. Perfekt som dipp till grönsaker och tortillachips eller som ett gott tillbehör till middagen.
Bönröra Bea-style är en enkel och nyttigare variant av klassisk bearnaisesås, baserad på cannellinibönor och smaksatt med vinäger, schalottenlök och dragon. Perfekt som tillbehör på buffébordet eller som dipp till snacks!
Grön kikärtsröra med pinjenötter och chili är fullmatad med färska örter som persilja, koriander och basilika. En fräsch röra som toppas med rostade pinjenötter och ett sting av chili. Servera gärna med chips, eller som tillbehör till middag eller buffé.
Klassisk caesarsallad på nytt vis – med krispigt rostade kikärtor! Stek kikärtor i olja och servera med romansallad, en krämig caesardressing och frasigt spröda krutonger och servera som en matig sallad.
Med detta recept i rockärmen lovar vi dig en god sallad på endast några få minuter. Denna enkla och smakrika bönsallad gör du med fetaost, marinerade kidneybönor, frisk gurka och knaprig selleri.
Krispigt smörstekt toast toppad med krämiga, vitlöksstekta cannellinibönor och riven pecorino. Detta recept med vita bönor överglänser de flesta! Servera toasten till en fräsch sallad eller en värmande soppa.
Ät mer grönt!
ICAs dietist har valt ut fem recept som du kanske kan landa på tallriken redan i kväll!
Ät mer grönt!
Vår ICA-dietist guidar dig till proteinrik supermat!
Gott & näringsrikt
Med bönor och linser i degen blir brödet du bakar både saftigare och mer näringsrikt!
Lär känna de olika bönsorterna och få tips på recept.
Tips på vad du kan äta för att maxa intaget av järn och undvika järnbrist.
Äggersättning
Gör äggfria veganska bakverk och såser med bönspad och kikärtsspad, även kallat aquafaba.
Färgglada burgare!
Smarriga recept på vegetariska burgare med grymma tillbehör.
Framtidens mat!
Vare sig du använder konserverade eller lägger egna i blöt är det jackpot för miljö, plånbok och hälsa. Bönor och ärter är framtidens mat. Här lär du bland annat känna mörkögd black eye, krämiga borlotti och protein-ligans höjdare sojabönan.
Buffé reder ut
Hur påverkar odling av sojabönor miljön?