Baljväxter - fakta och recept

Mer än bara bönor

Det är lätt att förvandla näringsrika baljväxter som kidneybönor, belugalinser och kikärtor till fantastiskt goda rätter och tillbehör. Här finns recept!

Kikärtor

Kikärtorna växer upp till tre stycken tillsammans i en luden, grön ärtskida och säljs i torkad eller konserverad form men även nermalda som kikärtsmjöl. De beige ärtorna är rika på protein och fibrer och har en nötig smak och krämig konsistens.

Kidneybönor

Kidneybönan har en njurlik form, säljs torkad eller konserverad och är rik på protein och fiber. Smaken är mild, något söt och konsistensen mjuk och mjölig.

Cannellinibönor

Den vita, njurformade cannellinibönan kallas ibland för vit kidneyböna och finns torkad eller konserverad. Cannellinibönor har en krämig, mild smak och är rika på protein och fibrer.

Belugalinser

De små svarta belugalinserna är protein- och fiberrika och har fått sitt namn efter sin visuella likhet med belugakaviar. De säljs torkade och har en rik, nötig smak. Linserna håller ihop bra vid kokning vilket ger en spänstig lins med gott tuggmotstånd.

Röda linser 

De röda linserna är mjukare än gröna linser och passar därför bra som bas i soppor, grytor eller i en vegetarisk bolognese. Goda att rosta i ugn för ett krispigt inslag i en maträtt, eller att ha som snacks med lite flingsalt.

Borlottibönor

Den vackra borlottibönan är krämig och har en nötig smak. God i såväl sallader som i grytor, soppor och risotto. Testa att steka de kokta bönorna med vitlök och olivolja, ät med riven parmesan.

Svensk stor gråärta

En proteinrik, fast och användbar ärta med nötig smak. Har odlats i Sverige sedan medeltiden och kan användas i sallader, soppor och grytor. God att marinera (efter kokning) och äta som tillbehör.

Goda rätter med baljväxter

  1. Bönotto med torsk och pimiento de padron

    1. Bönotto med torsk och pimiento de padron

    Betyg 4.6 av 5.20 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer

    Krämig bönotto med torsk och pimiento de padron är en lyxig och lättlagad middag, där stekta padrones ger det lilla extra. Här används mycket peppar, då rätten är inspirerad av den italienska pastan "cacio e pepe". Passar lika bra till vardag som till fest!

    Bönotto med torsk och pimiento de padron
  2. Kycklingspett med belugasallad

    2. Kycklingspett med belugasallad

    Betyg 4.5 av 5.14 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.

    Saftiga kycklingspett med belugasallad, fylld med fräscha smaker, är en perfekt festrätt där mycket går att förbereda i förväg. Servera gärna direkt på tallrik eller stort fat med den krämiga lite varma hummusen i botten.

    Kycklingspett med belugasallad
  3. Ugnsbakad torsk med belugalinser, ingefära och lime

    3. Ugnsbakad torsk med belugalinser, ingefära och lime

    Betyg 4.7 av 5.35 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer

    Torsk i ugn är en gammal goding som tåls att variera! Ge torskryggen sting från ingefära och syra från lime och servera den ugnsbakade torsken med nötiga belugalinser, en het salsa och frisk koriander.

    Ugnsbakad torsk med belugalinser, ingefära och lime
  4. Krispig linssallad med halloumi och tahiniyoghurt

    4. Krispig linssallad med halloumi och tahiniyoghurt

    Betyg 3.9 av 5.14 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer

    Krispig linssallad med halloumi och krämig tahiniyoghurt är både en utmärkt lättare middag och ett perfekt inslag på buffén. De krispiga linserna tillför härlig textur och extra smak.

    Krispig linssallad med halloumi och tahiniyoghurt
  5. Taco med kryddiga svarta bönor

    5. Taco med kryddiga svarta bönor

    Betyg 4.4 av 5.16 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.

    Dessa vegotacos fyllda med kryddiga svarta bönor och smält ost är enkla att tillaga och fulla av smak. Perfekta för att ge taco-kvällen en ny favorit!

    Taco med kryddiga svarta bönor
  6. Baked beans med rigatoni och fior di latte

    6. Baked beans med rigatoni och fior di latte

    Betyg 3.8 av 5.8 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer

    Rigatoni pastagratäng med krämiga baked beans, salsiccia och osten fior di latte är en smakrik middag som kräver få ingredienser. Här används en färdig pastasås som gör rätten enkel att laga, men det går lika bra att koka egen. 

    Baked beans med rigatoni och fior di latte
  7. Bönröra ”Muhammara”

    7. Bönröra ”Muhammara”

    Betyg 5 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer

    Kryddig bönröra inspirerad av mellanösterns Muhammara, där valnötter och paprika sätter smak. Perfekt som dipp till grönsaker och tortillachips eller som ett gott tillbehör till middagen.

    Bönröra ”Muhammara”
  8. Bönröra ”Bea-style”

    8. Bönröra ”Bea-style”

    Betyg 4.4 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer

    Bönröra Bea-style är en enkel och nyttigare variant av klassisk bearnaisesås, baserad på cannellinibönor och smaksatt med vinäger, schalottenlök och dragon. Perfekt som tillbehör på buffébordet eller som dipp till snacks!

    Bönröra ”Bea-style”
  9. Grön kikärtsröra med pinjenötter och chili

    9. Grön kikärtsröra med pinjenötter och chili

    Betyg 5 av 5.4 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer

    Grön kikärtsröra med pinjenötter och chili är fullmatad med färska örter som persilja, koriander och basilika. En fräsch röra som toppas med rostade pinjenötter och ett sting av chili. Servera gärna med chips, eller som tillbehör till middag eller buffé.

    Grön kikärtsröra med pinjenötter och chili
  10. Caesarsallad med rostade kikärtor

    10. Caesarsallad med rostade kikärtor

    Betyg 4.3 av 5.6 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer

    Klassisk caesarsallad på nytt vis – med krispigt rostade kikärtor! Stek kikärtor i olja och servera med romansallad, en krämig caesardressing och frasigt spröda krutonger och servera som en matig sallad.

    Caesarsallad med rostade kikärtor
  11. Sallad med kidneybönor, selleri och fetaost

    11. Sallad med kidneybönor, selleri och fetaost

    Betyg 4.3 av 5.13 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    Med detta recept i rockärmen lovar vi dig en god sallad på endast några få minuter. Denna enkla och smakrika bönsallad gör du med fetaost, marinerade kidneybönor, frisk gurka och knaprig selleri.

    Sallad med kidneybönor, selleri och fetaost
  12. Toast med vitlöksstekta bönor och riven pecorino

    12. Toast med vitlöksstekta bönor och riven pecorino

    Betyg 4.7 av 5.13 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    Krispigt smörstekt toast toppad med krämiga, vitlöksstekta cannellinibönor och riven pecorino. Detta recept med vita bönor överglänser de flesta! Servera toasten till en fräsch sallad eller en värmande soppa.

    Toast med vitlöksstekta bönor och riven pecorino

Artiklar Visar 1693 stycken

Baka bönbröd

Gott & näringsrikt

Med bönor och linser i degen blir brödet du bakar både saftigare och mer näringsrikt!

Så använder du aquafaba

Äggersättning

Gör äggfria veganska bakverk och såser med bönspad och kikärtsspad, även kallat aquafaba.

Bönor & ärtor

Framtidens mat!

Vare sig du använder konserverade eller lägger egna i blöt är det jackpot för miljö, plånbok och hälsa. Bönor och ärter är framtidens mat. Här lär du bland annat känna mörkögd black eye, krämiga borlotti och protein-ligans höjdare sojabönan.