Vare sig du klipper upp en tetra eller präktigt lägger i blöt är det jackpot med bönor för miljö, plånbok och hälsa. Lär känna de olika bönsorterna som kidneybönor till cannelini och få tips på goda bönröror och andra smarriga recept.
Här hittar du spännande fakta om 6 sorters olika bönor. Självklart kommer det också tips om hur de bäst tillagas och serveras till.
Härligt stora bönor med en mild, smörig mandelsmak och en fast, krämig textur. Tack vare sin storlek kräver de en något längre koktid men är väl värda att vänta på. Mixa med lite olivolja, tahini och vitlök till en god dipp. Eller blanda i en sallad eller i en omelett så blir de genast mer mättande.
Med sin milda, krämiga och sötaktiga smak är de mörkröda kidneybönorna perfekta i en vegetarisk gryta eller en matig sallad. Efter kokning håller de formen fint och passar också perfekt i chiligrytor eller för att mixas till en krämig dipp att ha på mackan.
De här små bönorna lyfter fram andra råvaror med sin milda nötiga smak, mjuka skal och krämiga konsistens. Perfekta i en het bönsalsa, i soppan eller med örtkryddor och fin olivolja. Testa i bön-och kronärtsdippen längre ner på sidan!
Den lilla sojabönan är mångsidig och är perfekt att, tack vare sin höga proteinhalt, använda som bas i många vegetariska rätter. Använd till att göra egna vegobiffar eller prova att byta ut kikärtor mot sojabönor nästa gång du gör hummus.
Kikärtor har en mild smak och fast konsistens. De har sin självklara plats i en krämig hummus men är också fantastiskt goda som de är, till exempel i en sallad. Gör du kikärtsbiffar eller falafel behöver du bara komplettera med en sallad. Kikärtor är dessutom bra på att balansera kryddstarka rätter. Bra till mycket med andra ord!
Svarta bönor tillhör familjen kidneybönor och är stapelföda i flera latinamerikanska länder där de äts som ett tillbehör till de flesta måltider. Texturen är fast och smaken är mild. Servera kokta som de är eller i sallader, soppor och grytor. De passar även bra till vegetariska biffar och tacos.
Dessa goda röror är bara ett måste att prova. Snabbt, enkelt och otroligt gott!
Mixa 100 g rostade solroskärnor, 1 dl olivolja, ½ dl vatten, saften från ½ citron, 1 riven vitlöksklyfta med 2 krukor basilika. Salta och peppra. Vänd ner 5 dl kokta stora vita bönor, eller vilka bönor du vill! Gott på tapasbordet eller som tillbehör till fisk och kyckling.
Blanda 3 dl kokta svarta bönor med 2 tärnade avokado, 2 hackade salladslökar, 1 finhackad röd chili och saften från 1 lime. Vänd ner lite olivolja. Salta, peppra och strö över hackad koriander. Dippa majschips eller fyll din taco!
Klyfta 2 tomater, kärna ur 2 röda paprikor och lägg på en plåt i ugnen på 225°C i ca 15 minuter. Mixa de rostade grönsakerna tillsammans med 2 dl kokta kidneybönor, låt svalna. Rör ner 100 g färskost och smaka av med hackad timjan, salt och peppar. Passar fint i quesadillas, räkor eller till grillad halloumi.
Hacka 4 tomater, 1 röd lök, ½ röd chili och 1 kruka koriander. Blanda med 1 dl majskorn, 2 dl kokta sojabönor, 1 msk olivolja och smaka av med zest och saft från 1 lime, salt och peppar. Perfekt till allt grillat eller tacomiddagen.
Häll 1 burk (400 g) kronärtskockshjärtan i ett durkslag och låt rinna av. Mixa sedan med 2 dl kokta små vita bönor, 1–2 dl parmesanost, ½ dl olivolja, saft och zest från ½ citron. Smaka av med salt och peppar, och strö över hackad persilja. Njut som dipp med grönsaker eller snacks.
Här är de livsmedel du bör ha extra koll på för att få i dig viktiga näringsämnen.
Vi har valt ut våra mest älskade vardagsklassiker och gjort dem vego!
ICAs dietist har valt ut fem recept som du kanske kan landa på tallriken redan i kväll!
Här hittar du veganska recept! Allt ifrån vegansk pizza till veganska efterrätter,
Testa göra egen vego bacon eller fejkon, här av tunt hyvlad morot!
Smarriga recept på vegetariska burgare med grymma tillbehör.