Fransk äppelkaka med mandel
Hur god som helst är denna franska äppelkaka som dessutom är glutenfri och som passar att servera både som dessert och till fikat. Med mandelmassa, mandelmjöl och äpplen och ännu mer mandel på toppen så får du fram den goda smaken på denna franska äppelkaka.
Ingredienser
8 bitar
200 g mandelmassa
1 citron (skalet och saften)
100 g rumsvarmt smör
3 ägg
1/2 dl strösocker
2 dl mandelmjöl
2 - 3 söta äpplen (gärna jazz)
1/2 dl mandelspån eller mandelsplitter
1 1/2 msk råsocker
Till servering
florsocker
lättvispad grädde eller vaniljglass
För alla
Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och grädde/glass.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör och grädde/glass mot mjölkproteinfria ersättningsalternativ.
Näringsvärdet är beräknat per bit utan grädde/vaniljglass till servering.
Gör så här
Tips
Blötlägg 1/2 dl russin i 1 msk calvados (för 8 bitar) ca 30 minuter och vänd ner i smeten.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1325 KJ / 317 kCal
Fett20 g
Salt0.2 g
Kolhydrater27 g
Protein6 g
Kommentarer
Känns mer ”arbetad” än en klassisk smulpaj men det är godare och billigare. Lite klen i smaken och hade önskat mer ”textur”..
Carolina
2024-09-06Tar längre tid att grädda, 35 min.
Fredrika
2024-08-24Klen i smaken. Rekommenderar syrliga äpplen, kanel och flingsalt för att rädda upp den. Kändes roligare att servera än smulpaj, men det hade nog varit ett godare val trots allt.
Héléne
2023-11-05