Söndagspreppen:

Smakrik vego

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat quesadillas, sötpotatissoppa och halloumiburgare på menyn.
Till fler söndagspreppar!

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

  • Veckans meny

    Söndag
    Rostad potatis med bönröra, kålsallad och fetaostkräm

    Måndag
    Quesadilla med bönröra, coleslaw och majskolv

    Tisdag
    Sötpotatissoppa med jordnötssmör

    Onsdag
    Halloumiburgare med coleslaw och rostade rotfrukter

Förbered det här

  • En plåt med rostad sötpotatis, lök och potatis

    Rostad sötpotatis, potatis och lök till 3 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    1 ½ kg sötpotatis
    1 ½ kg mjölig potatis
    3 gula lökar
    1 msk torkad timjan
    2 tsk salt
    5 msk olivolja

    Gör så här
    1. Sätt ugnen på 225°C varmluft. Tvätta, skala och skär potatisen i klyftor. Skala löken och skär den i klyftor.
    2. Lägg lök och potatis på två bakpappersklädda plåtar och blanda med timjan, salt och olivolja. Sätt in i ugnen ca 40 minuter tills de fått fin färg och är mjuka. Rör om några gånger under tiden.

  • En skpl med svart bönröra toppad med koriander

    Svart bönröra till 2 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    3 vitlöksklyftor
    1 msk olivolja
    2 tsk oregano
    1 ½ tsk malen spiskummin
    1 tsk malen koriander
    ½ tsk malen anchochili
    3 förp kokta svarta bönor à ca 380 g
    1 dl vatten
    1 msk färskpressad limejuice
    1 kruka koriander
    salt

    Gör så här
    1. Skala och finhacka vitlöken. Fräs löken mjuk i oljan ca 5 minuter under omrörning. Tillsätt kryddorna och fräs lite till under omrörning
    2. Häll av vätskan från bönorna och tillsätt bönorna. Stek någon minut. Tillsätt vatten och stek lite till. Mixa bönorna grovt med en stavmixer. Smaka av med salt. Späd med mer vatten om du tycker röran är för tjock.
    3. Blanda ner limejuice. Hacka koriandern, även stjälkarna, och vänd ner i röran.

  • En tallrik med en glasburk med picklad grön och röd chili

    Snabbpicklad chili till 3 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    1 dl strösocker
    5 msk risvinäger
    1 tsk salt
    2 dl vatten
    8 färska chilifrukter, gärna en blandning av t ex jalapeño och spansk chilipeppar.

    Gör så här
    1. Koka upp socker, vinäger, salt och vatten i en kastrull. Låt svalna något.
    2. Skär chilin i tunna skivor och lägg ned i lagen. Låt svalna helt innan du ställer in i kylskåpet.

  • En skål med kålsallad

    Kålsallad till 3 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    300 g morötter
    800 g vitkål
    100 g salladslök
    2 msk färskpressad limejuice
    3 msk risvinäger
    3 msk olivolja
    2 tsk strösocker
    1 tsk salt
    1 tsk nymalen svartpeppar

    Gör så här
    1. Skala morötterna och riv dem grovt. Ta bort den hårda mittstocken på kålen och strimla resten fint. Skiva salladslöken tunt.
    2. Massera morötterna och vitkålen med limejuicen och vinägern någon minut. Blanda ner löken och oljan och krydda med socker, salt och svartpeppar.

  • En skål med fetaostkräm

    Fetaostkräm till 2 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    150 g fetaost
    4 dl crème fraiche
    ½ tsk salt
    1 tsk svartpeppar

    Gör så här
    1. Mosa osten med crème fraiche. Smaka av med salt och nymalen peppar.

Laga det här

  • En tallrik med rostad potatis med bönröra, kålsallad och fetaostkräm

    Söndag: Rostad potatis med bönröra, kålsallad och fetaostkräm

    Redan färdigt:
    1/2 sats rostad sötpotatis, potatis och lök
    2/3 sats svarta bönröra
    1/3 sats kålsallad
    1/2 sats fetaostkräm
    1/3 sats snabbpicklad chili

    Gör så här 
    1. Servera den rostade potatisen och löken med svart bönröra, kålsallad, fetaostkräm och snabbpicklad chili.

  • Quesadilla med bönröra serverad med coleslaw och majskolvar

    Måndag: Quesadilla med börnröra, coleslaw och majskolv

    Redan färdigt:
    1/3 sats svart bönröra 
    1/3 sats kålsallad 
    1/2 sats fetaostkräm 
    Tillsätt:
    8 tortillabröd medium
    150 g riven ost t ex mozzarella eller pizzaost
    4 majskolvar
    1 kruka koriander
    1 tsk srirachasås

    Gör så här 
    1. Bred bönröra på ena halvan av tortillabröden och lägg osten ovanpå. Vik ihop. Dela majskolvarna i bitar och koka dem mjuka i saltat vatten. Hacka koriandern, även stjälkarna (spara hälften till garnering). Blanda koriandern med kålsallad, fetaostkräm och srirachasås.
    2. Stek tortillabröden i en het panna utan fett tills de har fått fin färg. Dela i kvartar. Servera quesadillan med majs och coleslaw. Strö över resten av koriandern. 

  • En skål med sötpotatissoppa smaksatt emd jordnötssmör och serveras med bitar av bröd

    Tisdag: Sötpotatissoppa med jordnötssmör

    Redan färdigt:
    1/4 sats rostad sötpotatis, potatis och lök 
    1/3 sats snabbpicklad chili 
    Tillsätt:
    3 msk konc grönsaksfond
    ca 8 dl vatten
    1 burk kokosgrädde 400 ml
    1 dl osötad jordnötssmör, gärna crunchy
    2 msk färskpressad limejuice
    1 tsk finrivet limeskal
    bröd till servering

    Gör så här 
    1. Koka upp rostad sötpotatis, potatis och lök med grönsaksfond och vatten i en kastrull. Vispa ihop kokosgrädden och lägg undan 1/3-del. Häll resten i soppan. Koka ca 5 minuter och mixa soppan slät. Späd med mer vatten om soppan blir för tjock.
    2. Rör ner jordnötssmör och limejuice i soppan. Toppa soppan med limeskal och snabbpicklad chili och ringla över resten av kokosgrädden. Servera gärna med bröd.

  • Halloumiburgare med coleslaw och picklad chili

    Onsdag: Halloumiburgare med coleslaw och rostade rotfrukter

    Redan färdigt:
    1/4 sats rostad sötpotatis, potatis och lök 
    1/3 sats kålsallad 
    1/3 sats snabbpicklad chili
    Tillsätt:
    1 1/2 dl majonnäs
    2 tsk dijonsenap
    2 tomater
    2 förp halloumi à 150 g
    4 hamburgerbröd
    4 salladsblad
    4 msk rostad lök
    olja till stekning

    Gör så här 
    1. Sätt ugnen på 175°C. Lägg rostad sötpotatis, potatis och lök på en bakpappersklädd plåt och värm ca 15 minuter.
    2. Blanda kålsallad, majonnäs och senap. Skär tomaten i skivor. Dela varje halloumi i skarven så att det blir totalt fyra tjocka skivor. Stek halloumin i en stekpanna med lite olja. Rosta bröden.
    3. Montera burgare av brödet, coleslaw, sallad, tomat, halloumi, snabbpicklad chili och rostad lök. Servera med rostad sötpotatis, potatis och lök.

FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda. 

Artiklar (3)

Värmande

Slurp!

Här hittar du recept på goda soppor med värmande buljong som bas.