ÖVER 60 MIN | Medel

Glutenfri sockerkaka med jordgubbar

Dags att baka en glutenfri sommarkaka! Gör en saftig sockerkaka med jordgubbar som är helt glutenfri och festligt dekorerad med rosa jordgubbsglasyr. Extra vacker blir den med torkade ätbara blommor som dekoration.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10-12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj och mjöla en sockerkaksform som rymmer ca 2 liter.
  3. Smält smöret och rör ner mjölken. Blanda potatismjöl, bovetemjöl, mandelmjöl, psylliumhusk, bakpulver och vaniljsocker.
  4. Vispa socker och ägg poröst. Vispa ner citronskal, smörmjölken och mjölblandningen. Vispa snabbt ihop till en slät smet. Skär jordgubbarna i bitar och blanda med majsstärkelsen. Vänd ner jordgubbarna i smeten.
  5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 45–55 minuter. Känn med en sticka att kakan är färdig i mitten. Ta ut kakan, låt den vila i formen 5 minuter och vänd upp den på ett fat, låt kakan svalna under formen. 
  6. Glasyr: Mixa jordgubbarna slätt och sila genom en finmaskig sil till en puré. Ta 1 msk av purén (för 10-12 bitar) och vispa ihop med äggvitan. Tillsätt florsockret och rör till en jämn glasyr.
  7. Till garnering: Ringla glasyren över sockerkakan och toppa gärna med ätbara blomblad.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör och mjölk mot mjölkproteinfria ersättningsalternativ.

Näringsvärdet är beräknat per bit.

Ingredienser

Portioner: 10-12
  • smör (till formen)
  • mandelmjöl (till formen)
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 msk psylliumhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 tsk finrivet citronskal
  • 2 dl färska jordgubbar
  • 2 tsk majsstärkelse
Glasyr
  • ca 1/2 dl färska jordgubbar
  • 1/2 äggvita
  • 2 - 2 1/2 dl florsocker
Till garnering
  • ätbara blommor

Näringsvärde
Per portion

Energi 1603 kJ / 383 kCal