Gemenskap

Träna tillsammans

med barnen

Det finns många anledningar till dåligt samvete för föräldrar i vardagen. Två av de främsta stavas träning och barn. Många av oss vill ju både träna mer och vara mer med våra barn. Som tur är finns det en relativt enkel lösning på just det problemet – träna tillsammans!

De senaste åren har allt fler vuxna och barn börjat träna tillsammans, i en stressad vardag är det ett sätt att frigöra tid samtidigt som man får umgås. Olika yogastudior och träningscenter erbjuder ofta familjepass och i och med att åldersgränsen på många gym sänktes för ett tag sedan kan de lite äldre barnen även styrketräna med sina föräldrar.

Vill man träna en sport tillsammans finns det till exempel många kampsportsföreningar som erbjuder allåldersträning. En sådan klubb är karateklubben Yorokobi Wadoryu i Stockholm, där tränar sedan någon månad tillbaka Alfred Årfelt och hans nioårige son Hektor.

– Egentligen har jag aldrig gått och tänkt att jag ska börja med karate, men en god vän tipsade om den här klubben där barn och vuxna kan träna tillsammans och det var en lockande idé. Vi gick hit och provade och det kändes direkt väldigt kul och enkelt med väldigt bra och pedagogiska tränare.

De japanska termerna ger också en extra krydda.

 

Det finns många fördelar med det nya gemensamma projektet, anser Alfred.

– Det är jättekul att träna ihop med Hektor. Det är mysigt att göra något bara vi två och så kommer både han och jag faktiskt i väg och tränar, så bli inte förvånade om det här oskuldsfullt vita bältet om några år har en helt annan kulör.

– Helst svart, konstaterar Hektor och fortsätter:

– Det är mysigt att vara med sin pappa och det är kul att träna karate. Man känner att man blir stark och lär sig roliga rörelser – och det är inte alla som kan. Det är kul med joggningen i början också.

Alfred påpekar att man förutom själva träningen även har en stund tillsammans på vägen dit och hem, och att man så småningom kan börja träna på teknikerna hemma också. Redan nu brukar de dela med sig till resten av familjen efter träningarna.

– När vi kommer hem brukar vi berätta för mamma och min lillasyster vad vi har gjort. Ibland visar jag en av de lättare rörelserna, säger Hektor och måttar ett slag med handen.