Av både hälso- och miljöskäl är det en fördel att äta mindre rött kött och i stället välja andra proteinkällor. Fisk, fågel, ägg och baljväxter ger ljusa, mjuka smaker och värdefull näring. Här i form av tre mumsiga grytor.

Text Anna K Sjögren Foto Carl Lemon Styling Charlotta Norlén
Se även: 7 proteinrika frukostar 

7 rätter med vita proteiner

 • Vit bönsoppa

  Krämig soppa med finstämda smaker som lyfter lite extra med chrunchy topping. Här är det vita bönor som mixas slätt med gul lök, vitlök, grönsaksbuljong och grädde. Förgyll den vita bönsoppan ett extra snäpp - toppa med fetaost, finrivet citronskal och solrosfrön.
  Innehåller 19 g protein per portion.

  Vit bönsoppa med frö- och fetatopping

 • Torsk med äggsås

  Klassiker i kastrulltappning – torsk med äggsås! Såväl fisk som potatis får extra god smak av att frottera sig med varandra i kastrullen. Finrivet citronskal ger en fräsch smakbrytning, tillsammans med färsk pepparrot och dill. Ja, och så ägg så klart!
  Innehåller 35 g protein per portion

  Torsk med potatis och äggsås i kastrull

 • Asiatiska kycklingbollar

  Kycklingfärs är magert och proteinrikt, tacksamt att smaksätta på asiatiskt vis med vitlök, salladslök, ingefära och chili. Rulla runda bollar av färssmeten och koka i en härlig kokosbuljong.
  Innehåller 35 g protein per portion.

  Kokoskokta kycklingbollar

 • Flygande Jakob Asian style

  Retroklassiker med asiatiska smaker. Kyckling och banan får sällskap av kokosmjölk, blomkål och mango chutney. Limejuicen piggar upp och rostade cashewnötter extra chrunch.
  Innehåller 38 g protein per portion.

  Flygande Jakob med kokosmjölk, blomkål och cashewnötter

 • Frasig torsk i ugn

  Torsk, zucchini och körsbärstomater samsas i samma form och får ett frasigt täcke av frön, ost och brödsmulor. Bjud med pikant och krämig tartarsås.
  Innehåller 38 g protein per portion.

  Stekt torsk med ärtpesto

 • Panerad torsk med ärtpesto

  Torsk med pesto på gröna ärtor, hasselnötter, västerbottenost och citron. Panera torsken i det asiatiska ströbrödet panko för extra frasig yta.
  Innehåller 38 g protein per portion.

  Stekt torsk med ärtpesto

 • Bönpannkakor

  Prova en mer proteinrik variant på amerikanska pannkakor med stora vita bönor och mandelmjöl. Servera med kvarg, passionsfrukt och knapriga hasselnötter.
  Innehåller 19 g protein per portion.

  Amerikanska bönpannkakor