Vit bönsoppa med frö- och fetatopping

Bönor är perfekt som bas i mustiga soppor! Här är det vita bönor som tillsammans med gul lök, vitlök, grönsaksbuljong, grädde och en skvätt vinäger skapar en välbalanserad soppa. Förgyll den ett extra snäpp – toppa med fetaost, finrivet citronskal och solrosfrön.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2024

Ingredienser
2 portioner
Bönsoppa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 förp kokta vita bönor (à 380 g)
1 msk smör
1 tsk torkad timjan
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
1 dl vispgrädde
1/2 msk vitvinsvinäger
salt
vitpeppar
Frö- och fetatopping
ca 50 g fetaost
1/2 msk finrivet citronskal
2 msk rostade solrosfrön
Gör så här
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1421 KJ / 340 kCal
Fett22 g
Salt3.03 g
Kolhydrater15 g
Protein15 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Håller med tidigare recensioner, kör den koka ner ganska ordentligt för att få den lagom tjock. Väldigt god smak
Annsofie
2025-04-16Jag misstänkte att 5dl vatten. På 2 var rätt mycket. Så tog bara 3 dl vatten. Sen ser att vissa säger liknade så fatta jag rätt beslut. 😊 men god annars.
Jessica
2025-02-04Väldigt god soppa. Då flera sagt att soppan är tunn dubblade jag mängden vita bönor, adderade även gröna sojabönor. Hade mjölk istället för vatten, hade i lite vitt vin istället för vinäger, lite rivet citronskal och lite citronsaft, torkad ramslök, hade även i bladspenat så soppan fick en fin grön färg. Toppade med rostade mandlar och riven parmesanost. Kommer tillaga soppan igen!
Mira
2024-08-20