Vit bönsoppa med frö- och fetatopping
Bönor är perfekt som bas i mustiga soppor! Här är det vita bönor som tillsammans med gul lök, vitlök, grönsaksbuljong, grädde och en skvätt vinäger skapar en välbalanserad soppa. Förgyll den ett extra snäpp – toppa med fetaost, finrivet citronskal och solrosfrön.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2024
Ingredienser
2 portioner
Bönsoppa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 förp kokta vita bönor (à 380 g)
1 msk smör
1 tsk torkad timjan
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
1 dl vispgrädde
1/2 msk vitvinsvinäger
salt
vitpeppar
Frö- och fetatopping
ca 50 g fetaost
1/2 msk finrivet citronskal
2 msk rostade solrosfrön
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1421 KJ / 340 kCal
Fett22 g
Salt3.03 g
Kolhydrater15 g
Protein15 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Väldigt god soppa. Då flera sagt att soppan är tunn dubblade jag mängden vita bönor, adderade även gröna sojabönor. Hade mjölk istället för vatten, hade i lite vitt vin istället för vinäger, lite rivet citronskal och lite citronsaft, torkad ramslök, hade även i bladspenat så soppan fick en fin grön färg. Toppade med rostade mandlar och riven parmesanost. Kommer tillaga soppan igen!
Mira
2024-08-20Den har potential men tyvärr alldeles för rinnig och smaklös om man följer receptet, måste trycka i mycket mer med smaksättning och minska vätskan. Fetasmulet på räddar upp middagen.
Therese
2024-07-30God men tunn! Jag gjorde 6port och hade 1L vatten istället för 1,5L. Den blev ändå väldigt tunn!
Vidar
2024-05-05