Ät mer fisk och skaldjur
Varför är fisk så nyttig och vilken fisk ska du välja? Här har vi samlat tips och recept!
Av både hälso- och miljöskäl är det en fördel att äta mindre rött kött och i stället välja andra proteinkällor. Fisk, fågel, ägg och baljväxter ger ljusa, mjuka smaker och värdefull näring. Här tipsar vi om goda recept med vita proteiner.
Tips: 7 proteinrika frukostar
Här har vi har samlat goda recept med vita proteiner. Kanske kan torsk med ärtpesto, kycklingbollar eller vit bönsoppa vara något? Låt väl smaka!
Bönor är perfekt som bas i mustiga soppor! Här är det vita bönor som tillsammans med gul lök, vitlök, grönsaksbuljong, grädde och en skvätt vinäger skapar en välbalanserad soppa. Förgyll den ett extra snäpp – toppa med fetaost, finrivet citronskal och solrosfrön.
Klassiker i kastrulltappning – torsk med äggsås! Såväl fisk som potatis får extra god smak av att frottera sig med varandra i kastrullen. Finrivet citronskal ger en fräsch smakbrytning, tillsammans med färsk pepparrot och dill. Ja, och så ägg så klart!
Kycklingfärs är magert och proteinrikt, tacksamt att smaksätta på asiatiskt vis med vitlök, salladslök, ingefära och chili. Rulla runda bollar av färssmeten och koka i en härlig kokosbuljong. Suveränt gott att servera med blomkålsris.
Retroklassiker med asiatiska smaker. Kyckling och banan får sällskap av kokosmjölk, blomkål och mango chutney. Byt ut kyckling mot till exempel paprika, morot och broccoli för att göra rätten vegetarisk.
Prova att panera fisken i det asiatiska ströbrödet panko för en extra frasig yta. Servera med en spännande och smakrik pesto på gröna ärter, hasselnötter, Västerbottensost och citron. Bjud med potatis och rostade rotfrukter för en komplett måltid. Mums!
En spännande variant på amerikanska pannkakor. Lika fluffiga, men betydligt nyttigare med kokta stora vita bönor och mandelmjöl som ingredienser. Servera bönpannkakorna direkt från stekpannan och toppa med kvarg, passionsfrukt och knapriga hasselnötter!
Varför är fisk så nyttig och vilken fisk ska du välja? Här har vi samlat tips och recept!
Är svamp nyttigt? Och hur kommer det sig att vissa människor får ont i magen av svamp?
Lär känna de olika bönsorterna och få tips på recept.
Om du lär dig tyda näringsdeklarationen får du bättre koll på vad du stoppar i dig.
Varför behöver vi protein? Hur mycket behöver vi? Och vilka proteinkällor finns det?
Är äggvitan verkligen sååå mycket bättre än gulan? Här slår vi hål på alla äggmyter!
Visste du att sojabönor innehåller mer protein än kyckling? Och att havregryn slår ägg?