Bild laddas
Upptäck!

Vita proteiner

Av både hälso- och miljöskäl är det en fördel att äta mindre rött kött och i stället välja andra proteinkällor. Fisk, fågel, ägg och baljväxter ger ljusa, mjuka smaker och värdefull näring. Här tipsar vi om goda recept med vita proteiner.
Tips: 7 proteinrika frukostar

Recept med vita proteiner

Här har vi har samlat goda recept med vita proteiner. Kanske kan torsk med ärtpesto, kycklingbollar eller vit bönsoppa vara något? Låt väl smaka!

 1. 1. Vit bönsoppa med frö- och fetatopping

  39
  7
  Klimatsmart
  Bönor är perfekt som bas i krämiga soppor. Här är det vita bönor som mixas slätt med gul lök, vitlök, grönsaksbuljong och grädde. En skvätt vinäger ger fin balans. Förgyll den vita bönsoppan ett extra snäpp – toppa med fetaost, finrivet citronskal och solrosfrön.
  Vit bönsoppa med frö- och fetatopping
 2. 2. Torsk med potatis och äggsås i kastrull

  47
  15
  Klassiker i kastrulltappning – torsk med äggsås! Såväl fisk som potatis får extra god smak av att frottera sig med varandra i kastrullen. Finrivet citronskal ger en fräsch smakbrytning, tillsammans med färsk pepparrot och dill. Ja, och så ägg så klart!
  Torsk med potatis och äggsås i kastrull
 3. 3. Kokoskokta kycklingbollar

  39
  2
  Klimatsmart
  Kycklingfärs är magert och proteinrikt, tacksamt att smaksätta på asiatiskt vis med vitlök, salladslök, ingefära och chili. Rulla runda bollar av färssmeten och koka i en härlig kokosbuljong. Suveränt gott att servera med blomkålsris.
  Kokoskokta kycklingbollar
 4. 4. Flygande Jakob med kokosmjölk, blomkål och cashewnötter

  30
  3
  Retroklassiker med asiatiska smaker. Kyckling och banan får sällskap av kokosmjölk, blomkål och mango chutney. Byt ut kyckling mot till exempel paprika, morot och broccoli för att göra rätten vegetarisk.
  Flygande Jakob med kokosmjölk, blomkål och cashewnötter
 5. 5. Stekt torsk med ärtpesto

  11
  2
  Prova att panera fisken i det asiatiska ströbrödet panko för en extra frasig yta. Servera med en spännande och smakrik pesto på gröna ärter, hasselnötter, Västerbottensost och citron. Bjud med potatis och rostade rotfrukter för en komplett måltid. Mums!
  Stekt torsk med ärtpesto
 6. 6. Amerikanska bönpannkakor

  68
  6
  En spännande variant på amerikanska pannkakor. Lika fluffiga, men betydligt nyttigare med kokta stora vita bönor och mandelmjöl som ingredienser. Servera bönpannkakorna direkt från stekpannan och toppa med kvarg, passionsfrukt och knapriga hasselnötter!
  Amerikanska bönpannkakor
Proteinfakta

5 fakta om protein

 • Proteiner är kända för att bygga muskler men behövs för alla kroppens celler.
 • Varje sekund byggs det cirka 1 miljon nya celler.
 • Proteinbehovet för en vuxen är mellan 50 och 60 gram om dagen.
 • Det finns proteiner i nästan all mat, och därför behöver man inte vara orolig för att få för lite, inte ens om man är vegetarian eller vegan.
 • De flesta livsmedel ger proteiner, men några bra källor är lax, kyckling, ägg, kikärter, linser och ost. 

Fler proteinrika recept