Näringsdeklarationen är frivillig men finns idag på de flesta produkter. Den anger hur mycket det finns av olika näringsämnen i produkten och hur mycket energi den ger. Upplysningar som kan vara till hjälp när man vill välja bra produkter och planera sammansättningen av sina måltider.
Lästips! Allt du behöver
veta om näringslära.
Om du lär dig tyda en varas näringsdeklaration får du bättre koll på vad du stoppar i dig. En näringsdeklaration kan vara olika lång men innehåller nästa alltid värden för energi, protein, kolhydrater och fett. Ofta finns också andelen socker, mättat fett och kostfibrer med. Många gånger kan även några mineral- och vitaminmängder deklareras. Upplysningar som kan vara till hjälp när man vill välja bra produkter och planera sammansättningen av sina måltider.
Värdena brukar anges för 100 gram livsmedel. Ibland, t ex för knäckebröd, anges också ofta värden per skiva bröd, eller per portion.
Energi anges i kilojoule (kJ) eller i kilokalorier (kcal) per 100 gram. Genom att räkna ut hur många gram du äter av en viss produkt kan du också räkna ut hur många kalorier du får i dig. Får vi i oss mer energi än vi förbränner går vi upp i vikt. Hur mycket energi vi behöver per dag varierar beroende på kön, ålder och hur mycket vi rör på oss.
Protein, fett och kolhydrater är näringsämnen som kroppen omvandlar till energi och som är nödvändiga för att kroppen ska fungera. Protein är viktigt för såväl cellernas uppbyggnad som för immunförsvaret och hela kroppens funktion.
En bra fördelning av näringsämnen under en dag för en vuxen person kan se ut så här: