Vad får du i dig?

Få koll på varans näringsdeklaration

Näringsdeklarationen är frivillig men finns idag på de flesta produkter. Den anger hur mycket det finns av olika näringsämnen i produkten och hur mycket energi den ger. Upplysningar som kan vara till hjälp när man vill välja bra produkter och planera sammansättningen av sina måltider.
Lästips! Allt du behöver veta om näringslära.

Håll koll på vad du får i dig

Om du lär dig tyda en varas näringsdeklaration får du bättre koll på vad du stoppar i dig. En näringsdeklaration kan vara olika lång men innehåller nästa alltid värden för energi, protein, kolhydrater och fett. Ofta finns också andelen socker, mättat fett och kostfibrer med. Många gånger kan även några mineral- och vitaminmängder deklareras. Upplysningar som kan vara till hjälp när man vill välja bra produkter och planera sammansättningen av sina måltider.

Värdena brukar anges för 100 gram livsmedel. Ibland, t ex för knäckebröd, anges också ofta värden per skiva bröd, eller per portion.

Energi anges i kilojoule (kJ) eller i kilokalorier (kcal) per 100 gram. Genom att räkna ut hur många gram du äter av en viss produkt kan du också räkna ut hur många kalorier du får i dig. Får vi i oss mer energi än vi förbränner går vi upp i vikt. Hur mycket energi vi behöver per dag varierar beroende på kön, ålder och hur mycket vi rör på oss.

Protein, fett och kolhydrater

Protein, fett och kolhydrater är näringsämnen som kroppen omvandlar till energi och som är nödvändiga för att kroppen ska fungera. Protein är viktigt för såväl cellernas uppbyggnad som för immunförsvaret och hela kroppens funktion.

  • Protein finns i vegetabiliska livsmedel (spannmål, potatis, ärter och bönor) och animaliska livsmedel (kött, mjölk, fisk, ägg).
  • Fett ger kroppen energi i koncentrerad form. Dessutom tillför fettet viktiga fettsyror och fettlösliga vitaminer som A-, D-, E- och K-vitamin.
  • Kolhydrater ger kroppen energi, bygger celler och är viktiga beståndsdelar i ämnesomsättningen. De viktigaste kolhydraterna i kosten är sockerarter, stärkelse och kostfibrer. Man skiljer på kolhydrater som ger snabb påverkan på blodsockernivån och de som ger en långsam stegring av blodsockret. De långsamma är bäst för kroppen och finns bl a i pasta, fullkornsbröd och baljväxter medan de snabba finns i sockerrika produkter som läsk, godis, sylt och vitt bröd.

Näringsfördelning

En bra fördelning av näringsämnen under en dag för en vuxen person kan se ut så här:

  • Protein 10-15 % av energin
  • Kolhydrater 55-60 % av energin
  • Fett högst 30 % av energin
  • Kostfibrer 25-35 g/dag 

Artiklar (733)

Inför långdistansloppet!

Kolhydratladdning - så funkar det

ICA-dietisten Paula Frösell berättar vad kolhydratladdning är och vad du bör tänka på inför ett långdistanslopp.

Mythbusting

Myter om ägg

Är äggvitan verkligen sååå mycket bättre än gulan? Här slår vi hål på alla äggmyter!

Frågor och svar

Det nyttiga fettet

Fett är livsviktigt. Men det gäller att välja rätt typ av fett. Vi guidar dig!