Mythbusting

Myter om ägg

Är äggvitan verkligen sååå mycket bättre än gulan? Är råa ägg nyttigare än tillagade och innehåller ägg bara en massa fett? Äsch, nu är det dags att slå hål på alla äggmyter!
Tips! Se alla våra recept med ägg.

Vad kan du om ägg?

 1. 1. Är vitan nyttigare än gulan?

  Nä. Alltså så här va, många som gillar att träna kanske känner att det är bättre att bara käka vitan för de tror att det är där proteinet finns och att gulan innehåller för mycket fett. MEN faktum är att gulan innehåller en massa nyttigheter som är bra för dig och gulan är den delen på ägget som faktiskt innehåller mest protein.

  Källa: Näringsberäkning i DietistXP (näringsberäkningsprogram).

 2. 2. Det är väl bara en massa fett i ägg?

  Ägg innehåller fett men 100 gram ägg innehåller strax under 10 gram fett och då är större delen av fettet omättat.

  Källa: Näringsberäkning i DietistXP (näringsberäkningsprogram).

 3. 3. Ett ägg om dagen och hör sen! Eller?

  Nej, i Sverige har vi inte något specifikt kostråd som anger en maxgräns på ägg. Du kan äta flera ägg om dagen under förutsättning att du inte har exempelvis familjär hyperkolesterolemi, då kan du ha fått rådet att undvika ägg. Den största risken med ett för stort intag av ägg, för en frisk person, är att kosten blir för ensidig eftersom man kanske helt enkelt inte orkar äta andra livsmedel i den omfattning som skulle behövas för att få i sig en bredd av näringsämnen.

  Källa: Nordiska näringsrekommendationer (pdf), Livsmedelsverket.se, Internetmedicin.se samt Näringsberäkning i DietistXP (näringsberäkningsprogram).

 4. 4. Färska ägg är KUNG! Eller?

  Nja! Det här med att sänka 12 råa ägg på ett bräde och sen göra femtio armhävningar för att man helt plötsligt blev så stark stämmer inte. Kokta ägg har ett något lägre näringsvärde än råa men är garanterat fria från salmonella och antagligen godare. Lite mer näring vs bättre smak – det är frågan.

  Källa: Näringsberäkning i DietistXP (näringsberäkningsprogram).

 5. 5. Måste man ha vinäger när man pocherar ägg?

  Nej, men om du känner dig vilsen i pocheringsdjungeln så kan en skvätt vinäger hjälpa till att hålla ihop ägget.

  Källa: Livsmedelsvetenskap (av Jonsson L, Marklinder I, Nydahl M, Nylander A. Studentlitteratur 2007).

 6. 6. Kokta ägg håller väl ett tag i kylen?

  JA! Det går väldigt bra att förvara ett kokt ägg i kylen för att sedan äta det upp till en vecka senare. Vi vet ju alla hur ett för gammalt ägg kan lukta så spärra upp näsborrarna innan du tar den första tuggan.

  Källa: Svenskaagg.se.

 7. 7. Innehåller ägg för mycket kolesterol?

  Ägg innehåller kolesterol men det behöver inte innebära att det är farligt. De allra flesta människor kan äta ägg utan att det påverkar kolesterolvärdet i kroppen.

  Källa: Nordiska näringsrekommendationer (pdf), Livsmedelsverket.se, Internetmedicin.se samt Näringsberäkning i DietistXP (näringsberäkningsprogram).

Artiklar (1453)

Tips & recept

Ät mer fisk och skaldjur

Varför är fisk så nyttig och vilken fisk ska du välja? Här har vi samlat tips och recept!

Mindre hormonkaos!

Mat för hormonbalans

Genom att bli medvetna om hur mat påverkar kvinnors hormonella balans kan vi förbättra måendet för hälften av befolkningen. Ledorden stavas goda fetter och tillräckligt med protein.