Få koll på näringsdeklarationen
Om du lär dig tyda näringsdeklarationen får du bättre koll på vad du stoppar i dig.
Är äggvitan verkligen sååå mycket bättre än gulan? Är råa ägg nyttigare än tillagade och innehåller ägg bara en massa fett? Äsch, nu är det dags att slå hål på alla äggmyter!
Tips! Se alla våra recept med ägg.
Nä. Alltså så här va, många som gillar att träna kanske känner att det är bättre att bara käka vitan för de tror att det är där proteinet finns och att gulan innehåller för mycket fett. MEN faktum är att gulan innehåller en massa nyttigheter som är bra för dig och gulan är den delen på ägget som faktiskt innehåller mest protein.
Källa: Näringsberäkning i DietistXP (näringsberäkningsprogram).
Ägg innehåller fett men 100 gram ägg innehåller strax under 10 gram fett och då är större delen av fettet omättat.
Källa: Näringsberäkning i DietistXP (näringsberäkningsprogram).
Nej, i Sverige har vi inte något specifikt kostråd som anger en maxgräns på ägg. Du kan äta flera ägg om dagen under förutsättning att du inte har exempelvis familjär hyperkolesterolemi, då kan du ha fått rådet att undvika ägg. Den största risken med ett för stort intag av ägg, för en frisk person, är att kosten blir för ensidig eftersom man kanske helt enkelt inte orkar äta andra livsmedel i den omfattning som skulle behövas för att få i sig en bredd av näringsämnen.
Källa: Nordiska näringsrekommendationer (pdf), Livsmedelsverket.se, Internetmedicin.se samt Näringsberäkning i DietistXP (näringsberäkningsprogram).
Nja! Det här med att sänka 12 råa ägg på ett bräde och sen göra femtio armhävningar för att man helt plötsligt blev så stark stämmer inte. Kokta ägg har ett något lägre näringsvärde än råa men är garanterat fria från salmonella och antagligen godare. Lite mer näring vs bättre smak – det är frågan.
Källa: Näringsberäkning i DietistXP (näringsberäkningsprogram).
Nej, men om du känner dig vilsen i pocheringsdjungeln så kan en skvätt vinäger hjälpa till att hålla ihop ägget.
Källa: Livsmedelsvetenskap (av Jonsson L, Marklinder I, Nydahl M, Nylander A. Studentlitteratur 2007).
JA! Det går väldigt bra att förvara ett kokt ägg i kylen för att sedan äta det upp till en vecka senare. Vi vet ju alla hur ett för gammalt ägg kan lukta så spärra upp näsborrarna innan du tar den första tuggan.
Källa: Svenskaagg.se.
Ägg innehåller kolesterol men det behöver inte innebära att det är farligt. De allra flesta människor kan äta ägg utan att det påverkar kolesterolvärdet i kroppen.
Källa: Nordiska näringsrekommendationer (pdf), Livsmedelsverket.se, Internetmedicin.se samt Näringsberäkning i DietistXP (näringsberäkningsprogram).
Om du lär dig tyda näringsdeklarationen får du bättre koll på vad du stoppar i dig.
Här är energikällorna du behöver för att ge kroppen bästa möjliga förutsättningar.
Varför är fisk så nyttig och vilken fisk ska du välja? Här har vi samlat tips och recept!
Varför behöver vi protein? Hur mycket behöver vi? Och vilka proteinkällor finns det?
Vi hjälper dig att reda ut skillnaden mellan smör och margarin. Häng med!
ICA-dietisten Paula Frösell berättar vad kolhydratladdning är och vad du bör tänka på inför ett långdistanslopp.
Vilken mat som kan sänka blodtrycket? Här är råvarorna som är bra för hjärtat.