Hjälp, dotterns nya pojkvän kommer hit på julafton, och han är vegan! Vad ska jag bjuda på? Lugn, bara lugn. Satsa på att komplettera julbordet med några väl utvalda rätter. Mattias Kristianssons veganska julmat får alla på fall!

Av: Mattias Kristiansson Foto: Simon Bajada

Det finns ett enkelt men ack så viktigt tips till den som bjuder på vegansk julmat.
– Säg inget! Veggotvekare kommer bara att morra, sura, ställa dumma frågor och dra dåliga skämt om de får veta hemligheten, säger Mattias Kristiansson, grundare och chefredaktör för tidningen Vego. 

Så vinner du över skeptikerna

Bästa sättet att vinna över skeptikerna är att bjuda på ruskigt god veganmat, menar Mattias – i allra största hemlighet då. 
– Om det inte är så att du firar jul med ett gäng veganer förstås; då får du mer än gärna skrika ut det, och de kommer att hylla dig som en gud! 

Ett annat hett tips i juletid är att använda rätter som folk känner igen och smaker som alla gillar. Julen har ju traditionella kryddningar som alla älskar. Gå på dem så är det i princip stört omöjligt att misslyckas.

Se också: Alla recept på vegansk julmat samlade
på ett ställe, och tips till det veganska julbordet.

6 veganska julrecept

 • Krämig auberginesill

  Låt gästerna gissa den krämiga ingrediensen! Nej, det är varken majonnäs eller crème fraiche, utan kokta, mixade palsternackor. Oväntat, men genialt, i stället för att använda majonnäs. Inlagd aubergine påminner om sill i konsistensen, få märker någon skillnad.

  Krämig auberginesill med örter och pepparrot

 • Brantevikstofu

  Branteviksill är en skånsk klassiker och som sådan ett paradnummer på julbordet. Här är en veganiserad variant gjord på fast tofu, alltså en brantevikstofu. Den fasta tofun får marinera i en ättikslag tillsammans med lök, lagerblad och dill.

  Brantevikstofu

 • Vegansk sillsallad

  Med syran från kaprisen och saltgurkan kommer ingen att sakna sillen i denna sillfria sillsallad. Det är sprakande, färgglatt och väldigt gott! Piffa till din veganska sillsallad lite extra genom att färga vispad sojagrädde rosa med rödbetsspad och servera till.

  Vegansk sillsallad

 • Rotfruktsgratäng med svamptäcke

  ”Extra allt”-gratäng med krämigt svamptäcke som är helt vegansk. Först ett lager potatis och rotfrukter, sedan ett lager blandad svamp. Och så en hel del krämig havregrädde på det! Ja, det kan inte bli annat än väldigt gott. Nästan godare än Janssons frestelse.

  Rotfruktsgratäng med svamptäcke

 • Havrepastej på danska

  Den här veganska havrepastejen är överraskande god och har en julig touch av kryddpeppar. Baka den i ugnen och ställ fram på julbordet! Bjud gärna havrepastejen som snittar med strimlad saltgurka, vinbärsgelé och rostad lök.

  Havrepastej på danskt vis

 • Veganska revbensspjäll

  Hemligheten bakom riktigt goda revbensspjäll ligger i marinaden. Denna marinad kombinerar både väldigt juliga och asiatiska smaker. Sojaprodukten oumph ger den rätta, tuggiga konsistensen. Servera de veganska ribsen som en del av julbordet.

  Oumph "ribs"