Gör så här
Detta recept är gjort för 6-8 bufféportioner portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skala, dela och skiva löken tunt. Skala och skär potatis, morot och palsternacka i mm-tunna skivor.
- Fräs löken i hälften av oljan i en stor kastrull tills den mjuknar, utan att den får färg.
- Tillsätt potatis, rotfrukter, grädde och timjan. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar (för 6-8 port). Koka upp och låt sjuda under omrörning tills blandningen tjocknar och blir krämig, ca 5 minuter.
- Häll blandningen i en oljad ugnssäker form, ca 30 x 20 cm. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter. Gör svamptäcket under tiden.
- Svamptäcke: Ansa och hacka svampen. Skala, dela och finhacka löken. Fräs svampen i en torr stekpanna tills den har släppt sin vätska och den har kokat in. Tillsätt lök och resterande olja. Låt fräsa under omrörning tills allt börjar få lite färg. Ta från värmen. Strö över mjölet och rör runt ordentligt. Rör ner grädden och låt koka in. Krydda med persilja, ½ tsk salt och 1 krm peppar (för 6-8 port).
- Ta ut gratängen. Bred på svamptäcket och ställ in i ugnen ytterligare 20-30 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka.
För alla
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Innehåller gluten.
Ingredienser
Portioner: 6-8 bufféportioner
- 1 gul lök
- 400 g potatis
- 300 g morötter
- 300 g palsternacka
- 4 msk rapsolja
- 5 dl havregrädde
- 2 tsk torkad timjan
- salt
- nymald svartpeppar
Svamptäcke
- 500 g blandad svamp (t ex. kantareller, champinjoner och portabello)
- 1 gul lök
- 1 msk vetemjöl
- 2 dl havregrädde
- 2 msk finhackad persilja
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?
Kupongen är laddad
Imat
2:- Rabatt
Oatly 250 ml
Mer info