Hoppa till sidans innehåll

Intresset för tex-mex har aldrig varit större. 85 procent av svenskarna äter tacos regelbundet och mer än hälften väljer att ha tacomys på fredagen − en del av den nya husmanskosten? Vi tittar närmare på några mumsiga trender som vi hoppas är här för att stanna.

Text: Juliana Alonso Research: Karolina Janson, ICAs innovationsavdelning
TIPS: Hitta till alla våra recept på tacos, goda recept på tex-mex eller skaka fram en egen texmexfavorit i shake that taco.

10 goda tacotrender

 • Mer genuint

  Kanske är det en naturlig utveckling efter så många års vurmande för tacon, en fråga om mognad. Kanske är det närheten till recept och inspiration via webben. Hur som helst har vi de senaste åren bekantat oss närmare med äkta texmex, en blandning mellan mexikansk mat och matkultur från den amerikanska södern.

  Nu sneglar både stjärnkockar och hemmakockar allt mer på äkta mexikansk mat − mat som skiljer sig än mer från de tacos som vi har vuxit upp med här i Sverige.

 • Långkokt i tacosen

  Både i texmex och i Mexikansk mat är olika sorters långkokta grytor ett måste. Ett exempel är Carnitas (betyder ungefär "små köttbitar") som är långkokt fläskkött. Inte helt olikt den amerikanska kusinen pulled pork, men kryddningarna är ofta väldigt olika. Pulled chicken, pulled salmon, chiligrytor av olika slag... allt passar på tortillan.

  Tips, testa storfavoriten från tidningen Buffé, jazzig chili.

 • Mjuka majstortillas

  I texmex ser vi både hårda och mjuka skal, tortillas av vetemjöl, majsmjöl och blandning av de båda. I Mexiko däremot är den mjuka majstortillan enväldig kung. Mer smakrik och med en speciell konsistens ger den texmexrätterna en annan touch än vetetortillan. Vi hoppas få se mer blå tortillas som görs av blå majs, kul för både öga och gom.

 • Mera vego

  Vegotrenden växer sig stark i stort och är inget undantag i tacovärlden. Pulled oumph, pulled veggies och olika bönröror öppnar för större möjligheter att göra mustigare vegotacos och texmex.

 • Tacofredag hela veckan

  Svenskarna och norrmännen äter mest tacos i hela Europa. Hela 85 % av svenskarna äter tacos regelbundet och 55 % väljer att göra det på fredagar. Men även lördagar är det många som festar till det med tacos. Vi ser också att vardagar ökar, kanske inspirationen från det amerikanska "Taco Tuesday" har kommit för att stanna?

 • Fresh mex

  I Kalifornien frodas en egen variant av tex-mex - fräsch och vällagad mexmat, så kallad fresh mex. Fish tacos är ett bra exempel som har blivit en favorit i tacofamiljen. Serveras ofta med friska tillbehör som lime, koriander och krispiga grönsaker.

 • Taquerias

  Svenskar Från La neta som slår ett slag för den mexikanska tacon i Stockholm till stjärnkockar som öppnar taquerias (till exempel Marcus Samuelssons Social Eatery i Malmö) som inspireras av det mexikanska köket samt LA- och NYC-tacos.

 • Tacotillbehören

  Texmex och särskilt tacos är perfekt plockmat. De senaste åren har många utvidgat sina tillbehör med klassiskt syrad eller limepicklad rödlök, olika ostar som fetaost, koriander, chilimajo, mangosalsa, chilimajo, lime och salsa verde för att nämna några. Fler har upptäckt hur enkelt det är att blanda ihop sin egen kryddblandning och vågar experimentera med olika sorters chili och tillbehör. Framåt spår vi att det blir ännu mer äkta mexikanskt... som röran pico de gallo, silverlök och mexikanska ostar.

 • Ostarna!

  Förutom genuin mexikansk mat är olika fusioner av olika matkulturer stark. Bland ostarna märks båda världar - som fetaost till fish tacos eller en chiligryta med västerbottensost. Och från Mexiko skulle vi gärna vilja se mer av spännande ostar som Oaxaca, en mozarellaliknande ost som trådar sig och är gott att lägga direkt på tacon eller tortillan så den får smälta. Eller queso fresco som påminner om fetaosten men inte är lika salt.

 • Glassar från Mexiko

  Efter het och salt mat kommer gärna en svalkande paleta... mexikanska glasspinnar som ofta görs av bara ren fruktsaft. Enkla att göra själv och passar bra för den som vill undvika tillsatt socker och hålla koll på alla ingredienser.

  Tidningen Buffé har varit tidigt ute och tagit fram dessa goda recept på glasspinnar på kokosvatten eller avokadopaletas.