Tacon uppfanns mellan omkring 1000 och 500 f.Kr som en slags ätbar sked och är i dag utan tvekan Mexikos vanligaste maträtt. Det är en majstortilla vikt runt någon slags fyllning, ofta hackat kött, ost och salsa.
Burritos
En stor vetetortilla kännetecknar denna välkända tacovariant. Favorit i norra Mexiko och södra USA. Den vanligaste fyllningen är grillat kött, bönor och ost. Den fyllda tortillan viks först på längden och sedan viks ändarna in. Fylls även ofta med kyckling, bacon, ägg, majo, salsa, guacamole eller färsk avokado.
Quesadilla
Betyder “liten ostig grej” och är en nära släkting till tacos. Tortillabröd fylls med kött, grönsaker och ost, viks på mitten och steks på en comal, stekpanna eller gryta på båda sidor.
Carnitas
Fläskcarnitas är en av de allra mest berömda rätterna i det mexikanska köket. I en och samma taco möts lök, koriander, lime, avokado, tomat och chili. Fläsket steks i sitt eget fett i en koppargryta och blir underbart mört och saftigt efter att ha konfiterat en timme eller två. Serveras i en majstortilla, toppas med chili.
Enchilada
Enchiladan är en nära släkting till tacon, men skillnaden ligger i att tortillan badar i stora mängder salsa, vilket betyder att man måste ha kniv och gaffel för att äta den. Det är vanligt i hela Mexico och görs med ost, kyckling och nötkött.
Fajitas
Fajitas kommer traditionellt sett direkt från stekbordet. Köttet serveras i en fräsande het gjutjärnspanna tillsammans med strimlad lök och jalapeno. I Sverige serverar vi oftast fajita på tortillabröd.
Chimichanga
En friterad vetetortilla som viks och försluts. Brödet suger upp mycket olja och balanseras med fördel upp av fräscha tillbehör som kål, tomater, rå lök och salsa.
Källa: Boken Tacopedia av Débora Hotlz och Juan Carlos Mena, utgiven av Natur & Kultur