Taco-skola!

Skillnaden på enchiladas, burritos, fajitas och tortillas

Det är inte alltid lätt att hålla reda på begreppen inom tex mex-djungeln. Innehållet är ofta snarlikt, men tillagningssätten varieras. Så vad är egentligen vad? Vad är skillnaden mellan burritos, enchiladas, tortillas och fajitas? Och vad är egentligen tacos? Vi guidar dig rätt!

Rätt krydda till enchiladan!

Gör det enkelt att laga och experimentera tillsammans med Santa marias kryddblandningar. Smakerna höjer din rätt och vägleder dig till en hälsosam, färgglad, härlig måltid oavsett vilket protein eller grönsak du använder. 

Handla till taco-myset!

Vad är tacos?

 

Tacos med halloumi

Tacos

Betyg 4.3 av 5.
32 personer har röstat
Receptet har 5 kommentarer.

Okej. Vi börjar med tacos som du kanske tänker är det mest självklara. Men är det verkligen det? Visste du att tacos är ett samlingsnamn för mat från det mexikanska köket och går ut på att du har ett tacoskal eller ett tortillabröd som du fyller med innehåll? Skalet kan vara antingen hårt eller mjukt och är gjort på vete- eller majsmjöl och innehållet kan varieras i oändlighet. Fisk, kött, kyckling, grönsaker  –  you name it!

Tacos med halloumi

Vad är enchiladas?

Enchiladas

Enchiladas

Betyg 4.4 av 5.
269 personer har röstat
Receptet har 32 kommentarer.

En enchilada består av majstortillas som du fyller med innehåll, rullar ihop och tillagar i ugn. Den färdiga enchiladan toppas sen med en salsa-sås som ger hetta till rätten.  Grundsmakerna i en enchilada är tomat, spiskummin och kryddnejlika men detta går att variera. Det är tillagningssättet och salsa-såsen som gör att det kallas enchilada. "En chili" betyder nämligen "i Chili", vilket alltså menas med att enchiladan ska dränkas i en sås med hetta.

Enchiladas

Vad är Fajitas?

Fajitas med gräddfil och salsa

Fajitas

Betyg 4 av 5.
2 personer har röstat
Receptet har 0 kommentarer.

Original-fajitas är stekt eller grillat kött i strimlor som du oftast serverar i tortillabröd eller hårda skal, och då egentligen blir tacos.  Ordet fajita betyder "litet bälte" och syftar till just strimlorna av kött. Traditionellt görs det av mellangärdet på kossan, men nuförtiden görs det av alla möjliga typer av kött eller grönsaker. 

Fajitas med gräddfil och salsa

Vad är burrito? 

Burritos

Burrito

Betyg 4.1 av 5.
44 personer har röstat
Receptet har 2 kommentarer.

Till en burrito använder man den största varianten av tortillabröd. Brödet virar man runt fyllningen och stänger till underdelen så att den går att äta med händerna. Fyllningen består av kryddat kött som kan vara hackat, malet eller strimlat. Köttet blandas med mexikanskt ris och bönor. Det sägs vara just bönorna som gör att det blir en burrito.

Burritos

Vad är tortillas?

Tortillas

Tortillas

Betyg 3 av 5.
547 personer har röstat
Receptet har 27 kommentarer.

Tortilla är det mjuka brödet som används till tex mex-mat. Det är tunt som en pannkaka och i Sverige är det oftast gjort på vetemjöl eller vitt majsmjöl. Vill du imponera extra stort på taco-myset hittar du här ett recept på hur du bakar dina alldeles egna. 

Tortillas

Artiklar (1438)

Budget, mellan eller lyx?

Våra godaste nachotallrikar

En nachotallrik är god i sin enkelhet men går att anpassa efter tycke, smak och budget.​

Genialt till vardags!

Billig och enkel tacos

Vardagsmat som är allt annat än tråkig! Här har vi samlat ett gäng billiga och enkla texmex-recept som du slänger ihop utan knössel och som garanterat går hem hos alla i familjen.

Tänk enkelt!

Enkla tacosvarianter

Tacos går att variera i det oändliga! Här är recept som tar max 15 minuter att förbereda.

Tacofredag

Nyttig tacofredag

Se våra populära och nyttiga taco-varianter med läckra tillbehör.

Variera mera

Upptäck kycklingfärs

Kycklingfärs är mer hälsosam och klimatsmart än vanlig köttfärs. Så lyckas du!

Festmat!

Tex-mex fest

Veva ihop en god salsa, toppa en tostada och festa loss med dessa tex-mex recept!

Med smak av Mexico

Texmex på nya sätt

Liva upp den klassiska vardags- eller fredagstacon med dessa recept som tar texmex-myset till en helt ny nivå! Vad sägs om blue corn tortilla med bönor eller ostgratinerade guajillochips med pulled chicken? Mums säger vi!

Tacos på en ny nivå!

Lyxiga fredagstacos

Många är vi som älskar traditionen med den klassiska fredagstacon. Men varför inte prova en variant med nya spännande, helt otroliga smaker? Här är tre nya favoriter som är både enkla, supergoda och ändå ger en lite lyxigare känsla.