Rara, röda bär
Bärfrossa
Ta tillvara säsongens söta, röda bär!
Matskola!
Sommarens smaker smalade i en burk! Vi visar steg för steg hur du förvandlar säsongens bär till ljuvlig sylt. Du kan då lätt smaka på sommaren året runt.
Tips: här finns allt om hur du får sylten att hålla längre.
Vi gör egen hallonsylt och visar er hur ni enkelt kan göra detsamma. Om ni utgår från receptet ger det er ca 1,2 liter sylt. Det går utmärkt att byta ut mot andra sommarbär!
1 kg rensade sköljda bär, 900 g syltsocker.
Blanda ihop bär och socker i en kastrull.
Låt sakta koka upp under omrörning så bären släpper sin vätska. Koka sedan ytterligare 5 minuter, rör då och då. Skumma av under tiden.
Häll upp sylten i varma, väl rengjorda glasburkar. Förslut dem direkt. Låt svalna. Förvara svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Servera gärna sylten med toast eller rostad brioche med ricotta. Mums!
Blanda 1 tsk natriumbensoat per 1 dl varmt vatten och rengör burkarna med. Ta bort gummipackningarna och ställ in glasburkarna på ett galler i en kall ugn och värm till 100° C. Låt stå ca 15 minuter tills de är helt torra. Ta försiktigt ut burkarna, viktigt att du inte tar inuti burken. Sätt på gummipackningarna, fyll direkt med sylten och förslut.
Vill du lyckas med syltkoket? Här är ett grundrecept på sylt som passar alla sorters bär och frukt. Syltsockret innehåller pektin så det är lätt att få rätt konsistens på sylten. Syltreceptet passar utmärkt till sommarens skörd av hallon, blåbär och björnbär.
Hemgjord blåbärs- och hallonsylt som du kokar ihop av frysta bär och syltsocker. Att göra egen drottningsylt är lika enkelt som gott.
Upplev en smakexplosion av söta körsbär med denna läckra hemgjorda körsbärssylt som fungerar lika bra som pålägg på mackan som tillbehör till yoghurt och glass eller tårtfyllning. Perfekt för att ta vara på trädgårdens skörd.
Gör din egen härligt fruktiga vinbärssylt med detta enkla recept. Den sötsyrliga sylten är perfekt för att sätta smak på frukostmackan eller som fyllning i bakverk.
Finns det något godare än hemgjord hjortronsylt? Inte vad vi kan komma på! Koka upp hjortron tillsammans med syltsocker och servera sylten till våfflor, gröt, glass, friterad ost, pannkakor, ja listan kan göras lång.
Den bästa av sylter – jordgubbssylten! Gör hemgjord sylt med jordgubbar och förgyll pannkakorna, gröten, rostade mackan, yoghurten eller våfflorna med smak av sommar året runt.
Sommar på burk! Sötsyrlig sylt gjord på rabarber – perfekt på nybakta scones, i frukostgröten eller till en kula svalkande glass. Vi har valt att smaksätta vår hemgjorda rabarbersylt med kardemumma för en kryddig karaktär.
Klassisk lingonsylt går snabbt att göra och är ett måste till både köttbullar och havregrynsgröt. Koka ihop lingonen med socker och häll upp på rengjorda burkar och förvara svalt. Då lingon innehåller det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra håller sig den oöppnade syltburken länge.
Ta vara på sommarens blåbär genom att koka ihop din egna blåbärssylt. Tillsätt endast socker, vatten och natriumbensoat. Använd egenplockade blåbär så blir det här en billig sylt att ha själv eller ge bort som present.
Bärfrossa
Ta tillvara säsongens söta, röda bär!
Naturens godis
Söta och syrliga recept med sommarens bär, mumma!
Utsökta smakbomber!
Vi bjuder på fakta och tips om hallon och såklart massor av goda recept med hallon.
Isande gott
Godaste recepten på hemmagjorda isglassar hittar du här.
Spaningen
Släck törsten! Vi visar hur du gör en variant med smak av vattenmelon och mynta.
Söndagspreppen!
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för stundande veckan förberedda. Denna gång blir det bland annat paj med lax och rödbetor, rostad potatissallad, och lax carbonara.
Det våras för rabarber!
Låt dig inspireras av våra sötsyrliga favoritrecept med rabarber som huvudingrediens.
Matskola
Vi visar hur du lägger in sill där rödlök, kryddpeppar och lagerblad sätter smak.
Guide
Vi guidar dig genom hela listan!