Koka sylt - så gör du!

Matskola!

Sommarens smaker smalade i en burk! Vi visar steg för steg hur du förvandlar säsongens bär till ljuvlig sylt. Du kan då lätt smaka på sommaren året runt.
Tips: här finns allt om hur du får sylten att hålla längre.

Koka sylt - steg för steg 

Vi gör egen hallonsylt och visar er hur ni enkelt kan göra detsamma. Om ni utgår från receptet ger det er ca 1,2 liter sylt. Det går utmärkt att byta ut mot andra sommarbär!

  1. En skål med färska hallon, en skål med socker och en träslev

    1. Du behöver:

    1 kg rensade sköljda bär, 900 g syltsocker.

  2. Häller över sockret och bären i en kastrull

    2. Blanda

    Blanda ihop bär och socker i en kastrull.

  3. Kokar upp sylt i en kastrull

    3. Koka upp

    Låt sakta koka upp under omrörning så bären släpper sin vätska. Koka sedan ytterligare 5 minuter, rör då och då. Skumma av under tiden.

  4. Häller upp den vklara sylten i glasburkar

    4. Fyll glasburkar

    Häll upp sylten i varma, väl rengjorda glasburkar. Förslut dem direkt. Låt svalna. Förvara svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.

  5. Rostad brioche med ricotta och hallonsylt

    5. Klart!

    Servera gärna sylten med toast eller rostad brioche med ricotta. Mums!

TIPS!

Så gör du rent burkarna

Blanda 1 tsk natriumbensoat per 1 dl varmt vatten och rengör burkarna med. Ta bort gummipackningarna och ställ in glasburkarna på ett galler i en kall ugn och värm till 100° C. Låt stå ca 15 minuter tills de är helt torra. Ta försiktigt ut burkarna, viktigt att du inte tar inuti burken. Sätt på gummipackningarna, fyll direkt med sylten och förslut.

Goda syltrecept

  • Grundrecept sylt

    Grundrecept sylt

    Betyg 3.7 av 5.83 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer

    Vill du lyckas med syltkoket? Här är ett grundrecept på sylt som passar alla sorters bär och frukt. Syltsockret innehåller pektin så det är lätt att få rätt konsistens på sylten. Syltreceptet passar utmärkt till sommarens skörd av hallon, blåbär och björnbär.

    Grundrecept sylt
  • Drottningsylt

    Drottningsylt

    Betyg 5 av 5.11 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer

    Hemgjord blåbärs- och hallonsylt som du kokar ihop av frysta bär och syltsocker. Att göra egen drottningsylt är lika enkelt som gott.

    Drottningsylt
  • Körsbärssylt

    Körsbärssylt

    Betyg 4.7 av 5.18 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer

    Upplev en smakexplosion av söta körsbär med denna läckra hemgjorda körsbärssylt som fungerar lika bra som pålägg på mackan som tillbehör till yoghurt och glass eller tårtfyllning. Perfekt för att ta vara på trädgårdens skörd.

    Körsbärssylt
  • Vinbärssylt

    Vinbärssylt

    Betyg 4.7 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer

    Gör din egen härligt fruktiga vinbärssylt med detta enkla recept. Den sötsyrliga sylten är perfekt för att sätta smak på frukostmackan eller som fyllning i bakverk.

    Vinbärssylt
  • Hjortronsylt

    Hjortronsylt

    Betyg 4.2 av 5.21 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer

    Finns det något godare än hemgjord hjortronsylt? Inte vad vi kan komma på! Koka upp hjortron tillsammans med syltsocker och servera sylten till våfflor, gröt, glass, friterad ost, pannkakor, ja listan kan göras lång.

    Hjortronsylt
  • Jordgubbssylt

    Jordgubbssylt

    Betyg 4.3 av 5.62 personer har röstat
    Receptet har 23 kommentarer

    Den bästa av sylter – jordgubbssylten! Gör hemgjord sylt med jordgubbar och förgyll pannkakorna, gröten, rostade mackan, yoghurten eller våfflorna med smak av sommar året runt.

    Jordgubbssylt
  • Rabarbersylt

    Rabarbersylt

    Betyg 4.1 av 5.73 personer har röstat
    Receptet har 19 kommentarer

    Sommar på burk! Sötsyrlig sylt gjord på rabarber – perfekt på nybakta scones, i frukostgröten eller till en kula svalkande glass. Vi har valt att smaksätta vår hemgjorda rabarbersylt med kardemumma för en kryddig karaktär.

    Rabarbersylt
  • Lingonsylt

    Lingonsylt

    Betyg 4.2 av 5.684 personer har röstat
    Receptet har 86 kommentarer

    Klassisk lingonsylt går snabbt att göra och är ett måste till både köttbullar och havregrynsgröt. Koka ihop lingonen med socker och häll upp på rengjorda burkar och förvara svalt. Då lingon innehåller det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra håller sig den oöppnade syltburken länge.

    Lingonsylt
  • Blåbärssylt

    Blåbärssylt

    Betyg 3.7 av 5.136 personer har röstat
    Receptet har 30 kommentarer

    Ta vara på sommarens blåbär genom att koka ihop din egna blåbärssylt. Tillsätt endast socker, vatten och natriumbensoat. Använd egenplockade blåbär så blir det här en billig sylt att ha själv eller ge bort som present.

    Blåbärssylt

Artiklar Visar 1705 stycken

Sommarbär

Naturens godis

Söta och syrliga recept med sommarens bär, mumma!

Så gör du agua fresca

Spaningen

Släck törsten! Vi visar hur du gör en variant med smak av vattenmelon och mynta.

Somriga smaker

Söndagspreppen!

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för stundande veckan förberedda. Denna gång blir det bland annat paj med lax och rödbetor, rostad potatissallad, och lax carbonara.

Det våras för rabarber

Det våras för rabarber!

Låt dig inspireras av våra sötsyrliga favoritrecept med rabarber som huvudingrediens.