Hoppa till sidans innehåll

En djupdykning i rabarberns värld! Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och får lära oss att den går utmärkt att frysa in och vilka som är rabarberns bästa smakkompisar. Dessutom bjuds det på härliga recept med rabarber, bland annat en somrig rabarberpaj.

Tips:Här hittar du alla våra recept med rabarber!

 • Rabarber är en grönsak

  Rabarber är en grönsak

  Rabarber är en grönsak, men säljs som en frukt. Den speciella, syrliga smaken kommer främst från äppelsyra. Strävheten kommer från oxalsyra och varierar mellan olika sorter.

 • Passar utmärkt i mat

  Passar utmärkt i mat

  Förr åt man rabarbern på samma sätt som vi idag äter vårprimörer: råa med lite salt och peppar! Och rabarbers syrliga smak gör sig ypperligt i matlagning, exempelvis som chutney till fetare fiskar, fläskkött och anka eller i en persisk lammgryta. På danska ön Bornholm är rökt sill med rabarberkompott en traditionell rätt.

 • Finns över 100 sorter

  Finns över 100 sorter

  Det finns över hundra sorters matrabarber med olika färg, smak och strävhet. Victoria med grönaktigt fruktkött hör till de vanligaste. Rosenhagen, spangsbjerg, elmsfeuer och elmblitz är något mildare, mindre sträva rabarbersorter med vackert rosaröd kulör.

 • När syrenen blommar är det rabarbertid

  När syrenen blommar är det rabarbertid

  Rabarber kan skördas från slutet av april och en bit in i augusti. I början av säsongen är stjälkarna som bäst och behöver sällan skalas. Ju längre in på säsongen desto grövre blir fibrerna grövre och smaken träigare.

 • Rabarberbladen giftiga

  Rabarberbladen giftiga

  Rabarberns blad innehåller en hög halt av oxalsyra vilket kan vara hälsofarligt. Stora mängder oxalsyra kan vara negativt för kroppen då den kan minska upptaget av viktiga mineraler som kalcium. I värsta fall kan det ge upphov till njurskador.

 • Smakkompisar

  Smakkompisar

  Rosmarin passar jättebra till rabarber – både torkad och färsk. Lägg örter i en tekula och lyft ur marmeladkoket när balansen är bra. Andra smakkompisar till rabarber är kardemumma, vanilj, mandel och jordgubbar.

 • Bör koka kort

  Bör koka kort

  För att bevara maximal färg och smak när man kokar marmelad gäller det att minimera koktiderna. En koppargryta leder värme väldigt bra, vilket ger snabb tillagning.

 • Går bra att frysa

  Går bra att frysa

  Skördad rabarber går bra att förvara i kylskåp i ungefär en vecka eller att skära ner i bitar och frysa in i lagom stora portionspåsar.

Goda recept med rabarber

 • Rabarbersylt

  Rabarbersylt

  Sommar på burk! Sötsyrlig sylt gjord på rabarber – perfekt på nybakta scones, i frukostgröten eller till en kula svalkande glass. Vi har valt att smaksätta vår hemmagjorda rabarbersylt med kardemumma för en kryddig karaktär.

  - Rabarbersylt

  Spara

 • Rabarber- och jordgubbspaj

  Rabarber- och jordgubbspaj

  Sugen på att baka en smulpaj med rabarber? Gör en somrig rabarber- och jordgubbspaj som får fikagästerna på fall! Servera gärna rabarberpajen med vaniljsås, gräddglass eller lättvispad grädde.

  - Rabarber- och jordgubbspaj

  Spara

 • Rabarbersnaps

  Rabarbersnaps

  Vill du smaksätta din egen snaps? Gör rabarbersnaps – fint och gott till midsommarlunchen! Vodka får dra med socker och rabarber tills den blir vackert rosa, sötsyrlig och riktigt god.

  - Rabarbersnaps

  Spara

 • Picklad rabarber och rädisa

  Picklad rabarber och rädisa

  Picklad rädisa och rabarber blir ett supergott och enkelt tillbehör till vårens och sommarens sallader, eller till grillat. Ättiksinläggningen rundar dessutom av den ibland skarpa syran som finns i rabarbern på ett fint sätt.

  - Picklad rabarber och rädisa

  Spara

 • Rabarberbullar med kolasås

  Rabarberbullar med kolasås

  Sommarens smaker i en bulle! De här sommargoda bullarna med rabarber- och smörfyllning är toppade med ringlad kolasås och passar perfekt till sommarens alla fikastunder.

  - Rabarberbullar med kolasås

  Spara

 • Rabarberlemonad

  Rabarberlemonad

  Rabarberlemonad är en syrlig, söt och somrig dryck som passar lika bra i picknickkorgen som till fördrink. Den hemmagjorda rabarberlemonaden blir extra god med färskpressad citronjuice och strösocker. Välj gärna en röd rabarbersort för färgens skull.

  - Rabarberlemonad

  Spara