Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Under våren och sommaren vill ha rabarber i allt! Lär dig mer om årets bästa grönsak (!) och hitta dina favoritrecept.

Tips: Här hittar du recept på rabarberpaj, rababersaft och rabarberkakor. 

  • Rabarber är en grönsak

    Rabarber är en grönsak, men säljs som en frukt. Den speciella, syrliga smaken kommer främst från äppelsyra. Strävheten kommer från oxalsyra och varierar mellan olika sorter.

  • Passar utmärkt i mat

    Rabarbers syrliga smak gör sig ypperligt i matlagning, exempelvis som chutney till fetare fiskar, fläskkött och anka eller i en persisk lammgryta. På danska ön Bornholm är rökt sill med rabarberkompott en traditionell rätt.

  • Finns över 100 sorter

    Det finns över hundra sorters matrabarber med olika färg, smak och strävhet. Victoria med grönaktigt fruktkött hör till de vanligaste. Rosenhagen, spangsbjerg, elmsfeuer och elmblitz är något mildare, mindre sträva rabarbersorter med vackert rosaröd kulör.

  • När syrenen blommar är det rabarbertid

    Rabarber kan skördas från slutet av april och en bit in i augusti. I början av säsongen är stjälkarna som bäst och behöver sällan skalas. Ju längre in på säsongen desto grövre blir fibrerna grövre och smaken träigare.

  • Rabarberbladen giftiga

    Rabarberns blad innehåller en hög halt av oxalsyra vilket kan vara hälsofarligt. Stora mängder oxalsyra kan vara negativt för kroppen då den kan minska upptaget av viktiga mineraler som kalcium. I värsta fall kan det ge upphov till njurskador.

  • Passar med rosmarin

    Rosmarin passar jättebra till rabarber – både torkad och färsk. Lägg örter i en tekula och lyft ur marmeladkoket när balansen är bra. Rabarber passar även ihop med ingefära, blåbär, hallon och svarta vinbär.

  • Bör koka kort

    För att bevara maximal färg och smak när man kokar marmelad gäller det att minimera koktiderna. En koppargryta leder värme väldigt bra, vilket ger snabb tillagning.

  • Går bra att frysa

    Skördad rabarber går bra att förvara i kylskåp i ungefär en vecka eller att skära ner i bitar och frysa in i lagom stora portionspåsar.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer