Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Bjud in till kräftskiva och inspireras av våra goda recept!

Text: Therese Elgquist & Camilla Thörnqvist

Augusti fortsatt kräftans månad

Den första onsdagen i augusti varje år markerade tidigare starten för kräftfisket i svenska insjöar. Först då var det tillåtet att fiska och sälja svenska kräftor, en förordning som gällde fram till 1994.

Trots att det inte längre finns någon officiell kräftpremiär i Sverige är det många som håller hårt på den tidigare traditionen och augusti är och förblir kräftmånaden nummer ett. Så från början av augusti och en bit in i september duggar kräftskivorna tätt med dignande kräftfat och läckra tillbehör.

Seden att äta kräftor som vi gör i dag, hela och kalla, i samband med starten av kräftfisket har funnits sedan slutet av 1800-talet. Från början något som endast överklassen ägnade sig åt. Uttrycket ”kräftskiva” tros ha uppkommit först på 1930-talet och det var först då som traditionen spreds från överklassen till hela befolkningen.

Hattarna på – sjung kräftans lov

Kräftskiva är för många synonymt med somrig tradition och härlig stämning. Förbered sånghäften (tips på roliga kräftvisor hittar du här), färgglada hattar, lampor och andra klassiska attiraljer och duka upp för fest! Varför inte göra det hela till ett härligt knytkalas? Det blir garanterat ett imponerande och festligt buffébord när alla hjälps åt! 

Dekorera bordet med kräftvimplar. Fäst sånghäften och krondillsstjälkar med klädnypor i en snygg ljusslinga över bordet. Eller använd kräfthaklappar som bordsunderlägg!

-    Stylisten Louise Juthage Andreasson tipsar om dukning inför kräftskivan.

Klassiska tillbehör till kräftor

Baka ett gott bröd med dill och lagrad ost, så har du flera traditionella smaker och tillbehör samlade. Klassisk aioli och västerbottenspaj, är förutom brödet två andra givna tillbehör. Kantareller och andra svampar i säsong är riktigt fina smakkompisar till kräftor. Prova denna härliga svamptoast eller små snittar med smörstekta kantareller och chèvre. En fräsch sallad är ett uppskattat tillbehör till kräftmiddagen – lite krispig grönsallad med smakrik ost, krutonger och en god dressing är allt som behövs. Avrunda med en fräsch sommardessert, gärna med sötsyrliga limoncellomarinerade jordgubbar med mynta och råkräm.

Kräftor med hetta och mer smak

Testa att tillaga kräftorna på ett nytt sätt – woka med vitlök och het sambal oelek! Det blir ett annorlunda och spännande inslag på kräftskivan. Förutom att kräftor är riktigt goda bara som de är finns det en rad olika rätter som blir extra lyxiga med kräftor. Testa i allt från krämiga pastarätter till fisk- och skaldjursgrytor och sallader. Ett vardagstips är att använda kräftstjärtar på burk.