Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Se till att ha lite kött på benen innan du bjuder in till kräftskiva. Här är allt du behöver veta.

Text: Therese Elgquist & Camilla Thörnqvist
Alla recept med kräftor hittar du här. 

 • Varför augusti?

  Den första onsdagen i augusti varje år markerade tidigare starten för kräftfisket i svenska insjöar. Först då var det tillåtet att fiska och sälja svenska kräftor, en förordning som gällde fram till 1994.

 • Kär tradition

  Trots att det inte längre finns någon officiell kräftpremiär i Sverige är det många som håller hårt på den tidigare traditionen och augusti är och förblir kräftmånaden nummer ett. Så från början av augusti och en bit in i september duggar kräftskivorna tätt.

 • Överklassfasoner

  Seden att äta kräftor som vi gör i dag, hela och kalla, i samband med starten av kräftfisket har funnits sedan slutet av 1800-talet. Från början något som endast överklassen ägnade sig åt. Uttrycket ”kräftskiva” tros ha uppkommit först på 1930-talet och det var först då som traditionen spreds från överklassen till hela befolkningen.

 • Koka egen lag

  Höj smaken på frysta kräftor genom att koka en egen lag att lägga dem i! Det ger dem en mer intensiv och "nykokt" smak. Koka upp 2 ½ liter vatten, ½ dl salt, 1 tsk strösocker, 2 dl ljus öl (t ex lager) och 1 msk hela dillfrön. Låt koka ihop 5 minuter. Låt svalna helt. Varva 1 kg frysta, tinade kräftor med 15 dillkronor i en stor bunke. Häll över den kalla lagen och låt stå i kylen 1 dygn.

 • Duka fint

  Stylisten Louise Juthage Andreasson tipsar om att dekorera bordet med kräftvimplar. Fäst sånghäften och krondillsstjälkar med klädnypor i en snygg ljusslinga över bordet. Eller använd kräfthaklappar som bordsunderlägg!

 • Fram med woken!

  Testa att tillaga kräftorna på ett nytt sätt – woka med vitlök och het sambal oelek! Det blir ett annorlunda och spännande inslag på kräftskivan.

 • Fångat egna?

  Vill du koka egenfångade kräftor hittar du receptet här.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer