Hoppa till sidans innehåll

Se till att ha lite kött på benen innan du bjuder in till kräftskiva. Här är allt du behöver veta.

Text: Therese Elgquist & Camilla Thörnqvist
Alla recept med kräftor hittar du här. 

  • Varför augusti?

    Den första onsdagen i augusti varje år markerade tidigare starten för kräftfisket i svenska insjöar. Först då var det tillåtet att fiska och sälja svenska kräftor, en förordning som gällde fram till 1994.

  • Kär tradition

    Trots att det inte längre finns någon officiell kräftpremiär i Sverige är det många som håller hårt på den tidigare traditionen och augusti är och förblir kräftmånaden nummer ett. Så från början av augusti och en bit in i september duggar kräftskivorna tätt.

  • Överklassfasoner

    Seden att äta kräftor som vi gör i dag, hela och kalla, i samband med starten av kräftfisket har funnits sedan slutet av 1800-talet. Från början något som endast överklassen ägnade sig åt. Uttrycket ”kräftskiva” tros ha uppkommit först på 1930-talet och det var först då som traditionen spreds från överklassen till hela befolkningen.

  • Koka egen lag

    Höj smaken på frysta kräftor genom att koka en egen lag att lägga dem i! Det ger dem en mer intensiv och "nykokt" smak. Koka upp 2 ½ liter vatten, ½ dl salt, 1 tsk strösocker, 2 dl ljus öl (t ex lager) och 1 msk hela dillfrön. Låt koka ihop 5 minuter. Låt svalna helt. Varva 1 kg frysta, tinade kräftor med 15 dillkronor i en stor bunke. Häll över den kalla lagen och låt stå i kylen 1 dygn.

  • Duka fint

    Stylisten Louise Juthage Andreasson tipsar om att dekorera bordet med kräftvimplar. Fäst sånghäften och krondillsstjälkar med klädnypor i en snygg ljusslinga över bordet. Eller använd kräfthaklappar som bordsunderlägg!

  • Fram med woken!

    Testa att tillaga kräftorna på ett nytt sätt – woka med vitlök och het sambal oelek! Det blir ett annorlunda och spännande inslag på kräftskivan.

  • Fångat egna?

    Vill du koka egenfångade kräftor hittar du receptet här.