Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Hoppa till sidans innehåll

På bara några år har vi fått en hel massa nya mjölsorter. Men vad ska man ha dem till egentligen? Buffé gör ett djupdyk ner i mjölpåsen och guidar dig.

Text: Lina Wallentinson Foto: Lennart Weibull

11 glutenfria sorter!

 • Potatismjöl

  Potatismjöl

  Ren potatisstärkelse med neutral smak. Ger lyft i bakverk och spröda småkakor och fin yta åt mjuka kakor. Den neutrala smaken gör att mjölet passar i stället för vetemjöl i till exempel tårtbottnar och rulltårtor. Verkar som förtjockningsmedel, ska bara koka upp, annars blir det segt.

 • Majsmjöl

  Majsmjöl

  Stort i i Syd- och Centralamerika till bland annat tortillas och knytena tamales. Fint malda majskorn. Bra till bröd, pannkakor och tortillas. Ger fin gul färg. Polenta är en mer grovmalen variant.

 • Durramjöl

  Durramjöl

  Kommer ursprungligen från Afrika men odlas idag över hela världen. Durramjöl är mineral- och fiberrikt och har en milt nötig smak. Har bra bakegenskaper i jästa degar, ger fin fullkornssmak. Passar också i kakor och ljusa bakverk, inte minst tillsammans med choklad.

 • Bovetemjöl

  Bovetemjöl

  Har trots namnet inget med vetemjöl att göra utan kommer från en ört. Smakrikt med liten beska. Klassiskt använd i blinier och galetter. Passar till bröd och i kakor med choklad.

 • Kokosmjöl

  Kokosmjöl

  Görs av torkat och malt fruktkött från kokosnöten. Innehåller över 40 procent kostfiber men bara ca tio procent fett och skiljer sig mycket från övriga mjöler. Använd i mindre mängd som smaksättare i bakverk och för att boosta till exempel smoothie och gröt.

 • Kikärtsmjöl

  Kikärtsmjöl

  Används flitigt i indisk matlagning, bl a till snacksiga pakoras. Ger bra luft i bakverk. Karaktäristisk smak, god i morotskaka och mjuk pepparkaka. Högt protein- och fiberinnehåll. Bra i pajdeg och veggobiffar.

 • Majsstärkelse

  Majsstärkelse

  Till skillnad från majsmjöl består majsstärkelsen av ren stärkelse från den inre kärnan av majskornet. Neutral smak. Verkar som förtjockningsmedel, reder såser och krämer.

 • Mandelmjöl

  Mandelmjöl

  Mjöl med cirka 50 procent fetthalt. Har bra bakegenskaper genom egna bindeämnen. Ger mjuka och saftiga kakor. Passar till mazarin och macarons men också som en del i bröd eller t ex pannkakor. Förvara helst i kylen så härsknar inte fettet lika snabbt.

 • Teffmjöl

  Teffmjöl

  Odlas sedan århundraden tillbaka i Afrika, främst i Etiopien. Passar till grövre bröd och kryddiga kakor. Används vid bakning av injeras, etiopiska pannkakor. Fiberrikt.

 • Havremjöl

  Havremjöl

  Havre är en riktig näringsmässig fullträff. Dessutom tacksamt att baka med; det binder vätska och är mycket gelbildande. Bra på att binda vätska i bröd och bakverk. God, mild nötig smak. Havre är naturligt glutenfritt men hanteras i samma miljö som gluten, så välj "rent havre" för glutenfritt.

 • Rismjöl

  Rismjöl

  Basmjöl med neutral smak. Bra till bröd, bullar och kakor. I Asien blir rismjölet bland annat till nudlar, rispapper och dumplings. Rismjöl finns också som fullkornsvariant, där även skaldelarna tagits med.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer