Hoppa till sidans innehåll

På bara några år har vi fått en hel massa nya mjölsorter. Men vad ska man ha dem till egentligen? Buffé gör ett djupdyk ner i mjölpåsen och guidar dig.

Text: Lina Wallentinson Foto: Lennart Weibull

11 glutenfria sorter!

 • Potatismjöl

  Potatismjöl

  Ren potatisstärkelse med neutral smak. Ger lyft i bakverk och spröda småkakor och fin yta åt mjuka kakor. Den neutrala smaken gör att mjölet passar i stället för vetemjöl i till exempel tårtbottnar och rulltårtor. Verkar som förtjockningsmedel, ska bara koka upp, annars blir det segt.

 • Majsmjöl

  Majsmjöl

  Stort i i Syd- och Centralamerika till bland annat tortillas och knytena tamales. Fint malda majskorn. Bra till bröd, pannkakor och tortillas. Ger fin gul färg. Polenta är en mer grovmalen variant.

 • Durramjöl

  Durramjöl

  Kommer ursprungligen från Afrika men odlas idag över hela världen. Durramjöl är mineral- och fiberrikt och har en milt nötig smak. Har bra bakegenskaper i jästa degar, ger fin fullkornssmak. Passar också i kakor och ljusa bakverk, inte minst tillsammans med choklad.

 • Bovetemjöl

  Bovetemjöl

  Har trots namnet inget med vetemjöl att göra utan kommer från en ört. Smakrikt med liten beska. Klassiskt använd i blinier och galetter. Passar till bröd och i kakor med choklad.

 • Kokosmjöl

  Kokosmjöl

  Görs av torkat och malt fruktkött från kokosnöten. Innehåller över 40 procent kostfiber men bara ca tio procent fett och skiljer sig mycket från övriga mjöler. Använd i mindre mängd som smaksättare i bakverk och för att boosta till exempel smoothie och gröt.

 • Kikärtsmjöl

  Kikärtsmjöl

  Används flitigt i indisk matlagning, bl a till snacksiga pakoras. Ger bra luft i bakverk. Karaktäristisk smak, god i morotskaka och mjuk pepparkaka. Högt protein- och fiberinnehåll. Bra i pajdeg och veggobiffar.

 • Majsstärkelse

  Majsstärkelse

  Till skillnad från majsmjöl består majsstärkelsen av ren stärkelse från den inre kärnan av majskornet. Neutral smak. Verkar som förtjockningsmedel, reder såser och krämer.

 • Mandelmjöl

  Mandelmjöl

  Mjöl med cirka 50 procent fetthalt. Har bra bakegenskaper genom egna bindeämnen. Ger mjuka och saftiga kakor. Passar till mazarin och macarons men också som en del i bröd eller t ex pannkakor. Förvara helst i kylen så härsknar inte fettet lika snabbt.

 • Teffmjöl

  Teffmjöl

  Odlas sedan århundraden tillbaka i Afrika, främst i Etiopien. Passar till grövre bröd och kryddiga kakor. Används vid bakning av injeras, etiopiska pannkakor. Fiberrikt.

 • Havremjöl

  Havremjöl

  Havre är en riktig näringsmässig fullträff. Dessutom tacksamt att baka med; det binder vätska och är mycket gelbildande. Bra på att binda vätska i bröd och bakverk. God, mild nötig smak. Havre är naturligt glutenfritt men hanteras i samma miljö som gluten, så välj "rent havre" för glutenfritt.

 • Rismjöl

  Rismjöl

  Basmjöl med neutral smak. Bra till bröd, bullar och kakor. I Asien blir rismjölet bland annat till nudlar, rispapper och dumplings. Rismjöl finns också som fullkornsvariant, där även skaldelarna tagits med.