Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Mandelkladdkaka med hallonglasyr

Underbar gluten-, laktos och mjölkproteinfri mjuk kaka med mandelmjöl och glasyr på hallon och florsocker. Påminner om mazarin i smaken, men innehåller överraskande ingredienser som potatis och kikärter.
Fler varianter på kladdkakerecept.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Pensla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med olja.
  3. Skala och finriv potatisen. Häll av och skölj kikärterna.
  4. Mixa kikärter och olja till ett fint mos med stavmixer eller i matberedare.
  5. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt med elvisp i en bunke. Blanda mandelmjöl och bakpulver i en annan bunke.
  6. Blanda ner potatis, kikärtsmos, limeskal och limejuice i äggvispet. Tillsätt mandelblandningen.
  7. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Ta ut kakan och låt svalna i formen.
  8. Hallonglasyr: Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Blanda hallonpurén med florsockret. Bred över kakan. Ställ i kylen och låt stelna något.
  9. Garnera kakan med hallon. Servera gärna med en klick vispad grädde.

För alla

Innehåller ägg.
Fri från gluten, laktos och mjölkprotein, om lämpligt tillbehör serveras.

OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.

Tips

Mandelmjöl är en efterlängtad produkt för alla som gillar att baka. Får du inte tag på det går det bra att skålla och skala mandeln. Mal den sedan i mandelkvarn.

Ingredienser

Portioner: 8 bitar
  • 200 g kokt, kall potatis
  • 2 dl mandelmjöl (à ca 40 g)
  • 1 liten förp kokta kikärter (à 190 g)
  • 1/2 dl rapsolja
  • 3 ägg
  • 2 dl rårörsocker eller rörsocker
  • 1/2 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • finrivet skal av 1 lime
  • 1 msk färskpressad limejuice
  • färska hallon till garnering
  • ev vispad grädde till servering
  • olja till formen
Hallonglasyr
  • 125 g frysta, tinade hallon
  • 1 dl florsocker
Lägg till i inköpslistan
Stå inte vilsen i butiken igen!