Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Klassisk rysk entré

Klassisk rysk entré är en rätt med traditioner. Blinier av bovetemjöl och en len sås av crème fraiche och honung är en förträfflig delikatess. Vid servering lägger du på saltgurka och timjan.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2007
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blinier: Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt mjölerna, gräddfil, äggula och salt. Vispa smeten slät. Låt jäsa i ca 30 minuter i rumsvärme.
  2. Vispa äggvitan till hårt skum. Blanda försiktigt ner det i smeten.
  3. Grädda små plättar genom att klicka ut smet, knappt 1/2 dl per plätt, i en het panna med smör. Eller grädda i plättlagg.
  4. Skär saltgurkorna i små tärningar.
  5. Honungssås: Vispa crème fraichen med elvisp tills den tjocknar. Vänd ner honung.
  6. Förbered att ta med: Täck de stekta blinierna med lite plastfilm då de svalnat så att de inte blir torra. Ta med honungssåsen i spritspåse och blinierna i en burk. Glöm inte gurkan.
  7. Anrätta på plats: Värm blinierna på en plåt ca 10 minuter i 150°C. Lägg upp två blinier per person. Spritsa på såsen och klicka på gurka.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot bovetemjöl eller annat glutenfritt mjöl.
Gör lakfosfri: välj laktosfri mjölkdryck, gräddfil och crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Byt ut gräddfil och crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Ingredienser

Portioner: 10
Blinier
  • 10 g jäst (färsk)
  • 2 1/2 dl ljummen mjölk
  • 1 1/2 dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 3/4 dl gräddfil
  • 1 äggula
  • 1 krm salt
  • 1 äggvita
Honungssås
  • 4 dl crème fraiche
  • 3 msk honung (gärna lavendelhonung)
Till servering
  • ca 500 g saltgurka
  • timjankvistar till dekoration
Lägg till i inköpslistan